^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Wednesday, November 30, 2011

Sambut Raya Haji Di Lumut, Perak

Alhamdulillah... bertemu kite pada 16 Zulhijjah 1432 Hijrah yang lepas.. aku da lame gak rasenye tak update.. macam2 nak citer.. tapi elok la aku dulu kan kisah Raya Korban nih.. lebih afdhal kan :) hehe... 

Raya Korban atau ade yang panggil Raya Haji... kalau nak formal, orang sebut Hari Raya Aidil Adha... Tetiap tahun, bile nak sambut je Raya Haji nih, aku sure teringat ngan kisah Nabi Ibrahim a.s yang sangat taat bila Allah turunkan arahan untuk menyembelih anaknya sendiri iaitu Nabi Ismail a.s. kagum dengan keredhaan Nabi Ismail sendiri yang merelakan malah menyuruh ayahnya menyembelih beliau tanpa ragu2 dan sangat yakin dengan arahan yang Allah SWT turunkan tu... lalu sewaktu hendak menyembelih, Allah tukarkan Nabi Ismail kepada seekor kibas. 
sorry la kalau ade penggunaan perkataan atau penceritaan yang kurang tepat.. tolong betulkan ea kawan2.. 



 Allahuakbar.. ni mase ayah aku gotong royong sembelih lembu kat masjid kat umah aku tu huhu..


tapi ini la... secara kasar atau secara basic yang aku tahu dan ingat ttg asal usulnya kite menyambut Hari Raya Korban nih... dan setiap tahun jugak ayah aku tak pernah missed out untuk turun bergotong royong sewaktu penyembelihan kambung, lembu atau kerbau di surau n masjid kat kawasan umah aku tu.. mak pulak tetiap tahun kne masak la daging korban yang diagihkan tu.. buat sup la. rendang la... hehe.. tapi ayah suke la kalau mak buatkan sup atau gulai perut ke, aku panggil ade satu tu karpet sebab mmg macam karpet hahaha :P
tapi aku kurang sket makan menda2 tu.. ayah aku suke la :)

mak aku awal2 da cakap dah, kekemas beg, sebab lepas pg umah nenek aku kat Kepong, nak terus balik kampung kat Lumut, Perak.. aku hepi giler ar... hehehehe... 
so, petang tu, singgah umah nenek jap, bawak la lemang, rendang tok yang popular dari Perak, untuk nenek.. ramai kat sane... Pak Lang, Mak Lang, Mak Ya, Mak Nani, Mak Andak, Mak Uda, Mak Dik.. ramai lah.. hehehe.. dok sane lam sejam macam tu kot. lepas tu kitorang pun nak beransur la... sebab nak terus balik perak. takut nanti sampai lewat... tu pun dah pukul brape dah tu hehe.. 

sampai umah opah pun da malam.. lam pukul 19:45 macam tu.. opah pun seronok la kan tgk kitorang hehe.. sampai2, terus mak suruh panas2 kan makanan yang kitorang bawak dari umah.. malam macam bese la, masak2 bagai.. hehehe.. aku gelihati kat opah, die mmg tak bese dok tak buat keje.. dah duduk je kat tepi pintu dapor tu.. aku ngan mak tak bagi die buat keje.. :P 

aku angkat periuk nasik, die kate "hangat tu na, jage2.. kene tangan tu nanti, melecoorrr.." 
dlu, aku angkat lesung batu "baik2 na angkat lesong tu, beraat.. kene kaki nanti.." 

punye la Opah resah gelisah sebab tak pat tolong aku ngan mak kat dapor.. tu pun die nak jugak bancoh air kopi.. ok laa... bagi la bancuh kopi, lagipun kopi Opah mmg sedap.. yummy.. 

malam lepas makan, aku ngan adik aku si Hasfis, pg kat jeti, saje je aku nak pg amik2 gamba laut memalam nih hahahaha... gatal kan.. bukan nampak hape pun :P

 baru nak menggodek godek kamera nih hehe ni la sket yang menjadi..

 ni teknik ape tah aku nak terangkan pun tak reti.. godek2 camera tu jadi la macm nih gambanye.. hehe tq to adik aku si Hafiz la :)
 cian kat opah, kitorang balik 1 malam je.. tu pun tak lame.. seronok die kitorang balik.. aku takleh tgk pic nih, rase sebak je.. opah da tak larat nak berdiri.. hantar kitorang kat pintu je :) jage diri ye opah..


 ni sebenanye pintu masuk atau pintu utama umah opah.. tapi opah da lame tak naik atas.. dok kat bawah je.. so, pintu nih akan dibukak kalau ade majlis2 je la :)

esok, lepas sarapan, lam kul 11 lebih, kitorang balik KL balik.. cian kat Opah, kitorang tak leh nak lelame kat kg. dapat la jugak melayan opah itu ini.. :) sayang Opah.. mwah2.. ni sket pic yang aku nak share sepanjang beraye.. tak banyak pun.. aku ske amik view je :)











Thank you sudi bace :)