^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Saturday, December 18, 2010

Situasi : kat outlet Baskin Robbins member
pesalah : den
saksi : member n adik die
time : pagi ahad lepas.. huhu


...kitorang tgh berbincang ttg faktor umur antara lelaki n perempuan yang kapel..
dan baru lepas bercerita pasal bajet nak upah lori angkat barang ( bru pindah)...

member : aku tak tau la ngan ko kak.. naper la ko nak kawan ngan si mizi tu.. macam da tua je.. umo die berape?

aku : eh.. tak tue sangat la die tu...'40 ringgit' mude ape....?
(member aku pandang dengan pandangan yang menyampah...sebab aku slalu sanagt salah cakap)

adik member : warrgghhhkahkahkahkah.... kak, abes, 40 tahun tu murah la ea kak..

ayat salah = 40 ringgit tu muda laa
ayat betul = 40 tahun tu muda laa

menyampah aku.. kitorang gelak guling2... sambil memikirkan logik 40ringgit = muda, 40tahun = murah.. huhu macam hampeh.. kitorang gelak

Wednesday, December 8, 2010

Calah Sakap = Salah Cakap..?

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

mmm mukadimah yang camane aku nak mule ek.... kang orang ingat aku nak mempamerkan kelemahan diri plak kan.. tapi sebetulnye bukan macam tu.. huhu.. baiklah.. macam nih laa...

wah.. aku mmg ade masalah sket laa bab2 sebutan nih.. tetambah kalau aku excited.. macam aku nak sebut 'boring' tetibe jadi 'boran'... sebab, konpius nak sebut antara 'boring' atau 'bosan'... kekadang sampai leh jadi gagap.. haha..
ade lagi contoh.... aku cakap macam nih...

"haa.... kalau nak tau, ko cubela 'trest' menda tu..."

mmm.. n aku menggeleng balik.. padahal perkataan yang aku dah gabungkan tu adalah 'try' + 'test'= trest.. yang aku menyampah tu.. ade plak yang perasan aku salah cakap.. wahahahahaha.... n da perasan tu, nak plak cakap kat sume orang.. nyampah aku.. huhuhuhu... ape boleh buat.. nasib badaannn *skrip P.Ramlee...

nak dijadikan citer..... aku rase, inilah tahap kesalah cakapan aku yang paling kritikal setakat nih.. aku ade terjumpe sorang member yang selalu jugak la salah cakap.. lebih kritikal dari aku dari segi kekerapan salah cakap die tu.. huhuhu.... kebetulan plak, kawan yang mmg asik dapat tangkap kesalah cakapan aku ade same... kitorang sembang punye sembang.. mamat nih pun tercakap la....

"eh, yang korang masak semalam tu 'todoung' ea.. cdap..." kitorang yang dengar memang tak tunggu lame laaaa.... waaaarrrggghhhhhh kahkahkahkah....

kawan-kawan.... perkataan sebenar nye adalah 'sotong'... dah mane pulak datang nye TODOUNG tuuuu...?
adeehhhhhh.... kitorang pun ketawa la pecah peruttt.... n aku telah menerima bahana mentertawakan orang time tu jugak.... dalam ketawa2 tu, aku ngan excited dan kondifennye cakapla.....

"hahahaha... Apes... ko slalu silaaaap je kan... ape kate ko masuk persatuan 'Calah Sakap'...."
time tu gak aku terus terdiam n tergamam.... gulp.... -_-"
padan muke aku.. korang rase diorang yang tengah ketawa tu buat ape?
tolonglah shoot aku skejap... XP

Sunday, November 21, 2010

~ New Spirit ~

Haaaaa.....
on 18/11/2010... it was my first working day with EIS... i felt very energetic and excited.. da lame tak keje kan... rase mmg bersemangat giler2 laaa.. enthusiasm.. huhuuhu....
Alhamdulillah.. slalunyemmg susah kan nak dapat ape yang kite nak.. aku rase ini la kot name die hikmah... hikmah di sebalik kne reject, ngan macam2 halangan... n die datang di mase kite tak jangke pun.. amin
tq Allah... aku harap aku dapat bertahan lame keje kat sini.. :) He pun slalu pesan - saba banyak2.. insya Allah..
so Diyana... gud luck for you.. be strong.. dont afraid to make mistake :)
ok guys... so long :)

Monday, November 15, 2010

~ Hari Minggu ~

bosaaaaannnnn...... huhuhuhuu
hari minggu yang paling bosan ever.. aku bangun lewat giler.. jarang giler aku buat keje macam nih... kul 9.30am bangun n guling2.. kul 10.40 mandi... 11 baru aku turun dari bilik... cian kat my youngest brother.. lapar.. mujur ader biskut2 ngan air milo kotak die.. aku suruh telan dlu huhuhu.... went out wif my sis in law.. balik bawak lunch sesiap... best2... after lunch, layaninternet... i went to my bed, i wan to call my fren but takde sorang pun available.... sudahnye i feel asleep sampai maghrib... bangun2... isy.. tak elok tido maghrib.. malam makan chicken chop.. alee beli je kat kedai.. bosan kan?
kalau hari2 leh gile aku... waaarrrggghhhhh.. !!!!!!!!!!

Saturday, October 9, 2010

Career Fair

Ahaks.. Bersemangat lagi aku da kuar pepagi nak pg Careers Fair ngan Deena... huhu.. saje jer nak pg tetengok sementara ada kesempatan.. Aku pepagi da kuar macam nak pg keje.. siap bawak bekal lagi nak b'fast kat umah Deena.. sampai2 die lom siap lagik. lek2 ar siap...
Lepas tu nak pg fotostat lagi resume yang baru edit..
hmm.... konon nak naik tren.. tapi kire2 balik bajet, rasenye nek kete kos lagi rendah.. tu ang bawak gak kete tu... tapi bese la kan.. name pun carees fair.. teramatlah penuh manusia ke sane.. ngan kete pun tak bergerak2.. parking full.. sampai kat Garden pun parking full... mmm bese la kan... layan jer ar... haha..
tapi tu laa.. takde ape yang menarik sanat laa.. aku ader ar apply gak.. tapi ntah la kan... sekadar mencube nasib... career fair nih tak berape nak menarik la macam yang kat PWTC dlu... yang tu lagi best kot.. huhuhuhu... kitorang kat situ pun tak lame... lepas da abis round, terus balik... siap buat check untuk breast cancer lagik.. alhamdulillah takde ape2.. heee...
mmm n yang paling bosan skali.. mase menunggu nak kuar dari Midvalley.. mmg sesak.. jammed macam dah kat mane dah.. haha... saba jer laa... akhirnye, dapat gak kuar lam kul 3 selepas bertarung ngan kete2 lain yang nak kuar dari situ since kul 2.15 petang... huhu....
saba.. :)

Happy Besday Mak

Ello.. just want to wish Happy Birthday to my beloved mother… I always love u ‘mak’. Sorry I’m late.. actually I remember from 1st Oct but I forgot to wish u on the morning when u ask me to masak for breakfast n everything. Many orders from u “masak la ape2 kat Afzal ngan Azri tu kang.. Balong tak tau la mak die balik ke tak.. kalau balik, buat la ape2.. tu, kain jangan lupe masukkan laa.. sambil2 buat keje lain tu die (washing machine) berjalan jugak..” huhuhu… macam tu la my mom.. many orders in one time.. n sometimes I will forget some of the orders.. huhu.. tu yang mak aku menyirap tuu.. hehehe.. sorry mak.. kakna ni pelupe laa… dengar kate pakar motivasi, pelupe antara salah satu punca seseorang tu kurang sihat rohaniah die… mmm nak kne baiki diri nih… many things that seems to be focus lately… haa.. it’s ok, I’ll write about it later.. Now, I want to story mory about my mother.. hehe..

‘mak’, u’re getting older… but u’re very2 pretty n sometime people think that u’re just 10 years older than me.. “laaaa mak ke, ingatkan kakak awak tadi… “ or, “owh,anak ea… saye ingatkan adik akak tadi” hahahah… either they think that my mother is young or, they think that I’m old. Hehehehe… XP… tapi mak mmg sangat2 cantik.. aku kagum giler camane die leh maintain body, sedangkan ramai yang sebaya mak da tak larat nak pk pasal jage badan.. congrats mak.. please tell me the rahsia.. hehe…

U’re so special… even though sometimes I feel that u’re very fussy n cold, but I know, that all u have done is for our(my siblings n i) own good. There’re 7 of us, that is such big number of children nowadays… I understand, but please forgive me for anything bad that I’ve done.. I just wanted to raise ur attention.. I love u mak, may Allah bless u n ur family.. may all ur dreams come true… may u be strong to care all of us. Selamat menjalankan ibadat Haji.. doakan yang terbaik untuk kakna.. I love u so much but I don’t know how to express.. hopefully u can feel what I feel.. hugs n kisses for u mak.. xoxo

Wednesday, October 6, 2010

berat... :(

aku rase badan aku kebelakangan nih naik banyak laaa.....
mizi pun kate aku da tembam sket.. :(
adeehhhh camane nih.. biler nak start bersukan... huhuhu.....
aku rase menda tu dok sebut dari bulan pose lagik... mulenye tak2 pun...
do something Diyana.. !!

Friday, October 1, 2010

Hati - hati

haa... sebut ttg bisnes nih semua orang mesti terpk kan pengorbanan yang banyak..... masa yang berharga.. tak kurang jugak yang terpk bahawa bisnes adalah sesuatu jalan mudah untuk cepat kaya.. tak salah nak jadi kaya.... semua orang digalakkan berusaha memajukan diri sendiri. tapi aku rase rules dalam berbisnes tu sendiri jelas sangat2 bahawa klau yang bukan hak kiter, maknenye mmg la bukan hak kite... tapi nape orang ske mencilok kawan2 nih.. da jatuh berguling2 plak tu....
mm aku agak frust laaa..
padahal aku rase sangat banyak aku tolong die.. akubukan la nak mengungkit.. tapi aku rase unfair sesangat.. ape agaknye yang buat die terfikir nak buat kat aku macam ni skali....
so, kawan2 hati2 ea.. nanti aku sambung lagik..

Feel Brand New

hmm.... skang nih baru jer mule keje.... so rase mmg bebetul segar n selesa sket.. terasa la bernafas sket.. hahaha... kalau tak ari tu rase macam orang tak berguna jer kan.. dok umah, kuar jenjalan, balik tido.. keje satu ape pun tak buat... 

hahahahah... semenjak tau kne tipu ngan ade sorang hamba Allah nih kan, mmg la rase down sesangat.. tapi takkan nak down manjang kan.. huhu.. so, aku pun decide nak cari keje....

lam carik2 tu ade la kenalan mak cik aku nak carik orang keje part time... aku pun pg laa.. tu yang sudahnye aku kat sini.... tapi baru je la beberape hari keje sini... ok laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......... more fun dari yang aku jangka... n tak terlalu pressure.. layan jela dlu.. huhu... ok, ape2 nanti aku update la lagi ek.. huhu

Friday, July 9, 2010

Gua @ Gunung Senyum...















fuuhhh....
letihnye bukan kepalang.. hehehhee....
selesai sudah misi menawan gua2 yang terdapat di Gunung Senyum yang terletak di pinggir daerah Kuala Krau, Temerloh, Pahang. walaupun sbenanye takla semua gua kami da lawat.. tapi ini yang diantara paling kerap dikunjungi pencinta alam... tak lain2 tak pasti... mungin bahaye untuk orang pg kot..
memang da pernah datang. tapi 2 tahun lepas bersama sama kelab Excobar n waktu tu kitorang ader program anak angkat di Kampung Kuala Mai, Kuala Krau. n mase tu, tak dapat nak pg lawat kesemua gua yang ade sebab kesuntukan waktu.
dan Alhamdulillah... syukur kepada Allah, aku dapat peluang lagi skali nak melawat gua2 kat sini..
n yang best tu, alhamdulillah, aku dpat lawat smua yang ader....

1) Gua Piala
-gua nih ader stalagmit yang besaar..berbentuk macam piala.. ader la 4-5 pemeluk (kalau tak silap laaa)

2) Gua Kelawar
-mmg banyak giler kelawar... gua2 nih ader kat sebelah dalam gua piala... maknenye, nak masuk ke gua kelawar kne lalu gua piala la...
mase kitorang masuk tu, pakcik guide tu da cakap jangan suluh ke atas.. nanti kelawar tu terbang... tapi ader yang tak sengaje tersuluh.... abis sumer terbang.... mujur aku pakai buff. dah aku pakai buff tu macam ninja... huhuhu....

3) Gua Hidang
-gua nih... die kat bahagian luar... n die sbenanye ruang yang luas kat bawah batu gunung tu.... mmg luuuuuuuuuuaaaaaasssss giler.... menurut mitos yang ade kat situ, dlu2, orang bunian n orang2 kampung buat kenduri ape sumer kat situ... keluasan die tu boleh memuatkan 120 hidangan yang mane satu hidangan tu leh makan 4 orang. so, 120 x 4 = 480 dalam satu2 masa.... mmg luas...

4) Gua Mata Air
- ade plak tu air yang mengalir dari dalam gua macam anak sungai ... mmg unik... citernye, orang2 gunakan air tu untuk basuh tangan kat situ..

5)) Gua Kolam Tujuh
-mmg ader 7 kolam kat sini... die bertingkat2.. kalu bernasib baik, akan dapat tgk ketujuh-tujuh kolam tu penuh ngan air.... tapi semalam pg, air hanye ade sampai kolam ke 5 jer.. kolam 6 n 7 takder air.. untung laaa.. sebab sebelum nih datang, kolam tu semua kering.... siap kitorang leh panjat kolam2 tu
huhuhuhu

6) Gua Angin
-gua nih dinamakan gua angin sebab mmg berangin jer dalam gua tu... mmg nyaman giler... macam air cond.. hehe

7) Gua Terang Bulan
- gua nih terdapat di sebelah dalam gua angin... dinamakan gua terang bulan sebab kawasan dalam gua tu akan jadi terang seolah2 ader cahaye lampu.
- sbenanye kejadian tu adalah disebabkan dalam gua tu yang ader lubang kat bumbung die.. antara kul 10.30-11.00 pagi, cahaya matahari akan masuk direct ke dalam lubang tu. itu yang akan menyebab kan keadaan gua yang gelap gelita tu jadi terang. tak payah pakai lampu. kitorang tak berpeluang la nak tgk keadaan tu sebab kitorang sampai situ da tgh hari... hehehe...

8)Gua Taman i
-gua taman nih diberi nama macam tu sebab kawasan die yang mmg cantik n bersih... even though ade banyak pokok2 n daun2 kat situ.. tapi kawasan tu bersihh sangat seolah2 ader yang menyapu n membersih kawasan tu... 2 tahun lepas mase datang tu, tempat tu lagi bersih... saje2 la aku sembang ngan pakcik guard tu.. die citer, itu dipercayai adalah kawasan tanah perkuburan orang2 bunian wallahulaam.... sebab pokok2 kat situ seolah2 berpasang2an. ader pokok2 yang berpasangan tu, salah satu die mesti ade longgokan batu2... itu dipercayai kepala kubur tu.
- n skang da tak brape bersih kan.. pakcik tu kate kemungkinan derang ( orang2 bunian) dah mula berpindah secara beransur2... mungkin disebabkan gangguan pengunjung2 atau ade la ape2 yang manusia buat derang tak berkenan. pakcik nih kate, bunian2 nih tak ganggu orang.. kalau ader orang buat kacau pun derang tak wat ape2... just derang berpindah jer laa... :)
baik kan diorang tu

9) Gua Taman ii
- kat gua nih ader terdapat batu yang berbentuk batang pokok yang tumbang.. itu adalah pokok yang dari zaman dahulu kala n tak sempat nak reput tapi da jadi bahan fosil.
-ader beberapa batu besar yang tinggi berbentuk Coral.. ye la kan berjuta tahun dlu malaysia ni kan takder dalam peta dulia... sumer laut jer... hhuhuhu....

10) Gua Makam Tok Long
- derang ader letak penanda kubur kat situ sebagai makam Allahyarham Tok Long.. citer tok long nih citer lame... Tok Long nih adelah seorang lelaki yang baik n budiman n kawen ngan puteri bunian.. die da langgar janji n tak jumpe isteri die tu.. die buat keputusan untuk stay n bertafakur tunggu isteri die sampai la die meninggal dunia.

11) Gua Silat
-hmm.. ni gua paling bersih laaa..... mmg takde sehelai pun daun kering yang jatuh kat sini padahal, nak masuk ke gua nih kne turun ke bawah... huhuhu. kat dinding gua nih ader satu lubang tau... kecik jer lubang nih.. derang suruh aku panjat.. mmm mmg ngam2 aku jer.. hampeh tul.. hehhehhehe....
-ader kesan tapak kaki kat dinding gua... dipercayai kesan tapak kaki pesilt2 kat situ... wallahualam...

12) Gua Danau Impian
-seryes giler cantik... die terkepungkat tetengah gua tu... takde jalan lain nak kuar masuk melainkan pasang tali n turun ke bawah.. ade sebatang pokok tingi melebihi kepungan gua tu...
kat dalam tu pun ader angin.. nyaman giler n khayal jap kalau dok kat tepi lubang gua tu.. heee.... macam takmo balik.. huhuuhuhuhu....

13) Gua Gajah
-kat gua nih ade stalagmit berbentuk gajah n ader gak yang kekecik tu macam bentuk bangau nak minum air... tapi tak dibenar kan masuk sebab pernah ade orang meninggal sebab jatuh lam lubang yang ade kat dalam gua gajah nih... lubang tu daaalam... mmmm kalau ade rezki nak masuk sbenanye.. heee

ni la die antare gua2 yang ade kat sane... ade rezki mesti pg lagi
tak puas.. hehehe...

Wednesday, July 7, 2010

makan.. makan..makan..

huh.....
aku rase makin lame bukan makin turun berat aku nih.. makin naik ader laa..
adeeeiiii... kunun2 dlu da janji ngan si Mizi nak kasi berat turun... aduuuuu..... mati la aku
aku ader brape bulan jer lagi nih...
asik makan..makan..makan.. mane taknyee... hehuheuehuehueheuheuehu...
mmm aku rase kne ader azam sket laaa... mati klau takder....
terase plak tu badan da naik.. huhuhu..
kelmarin Mizzi cakap "na nampak kurus ket laa.. perut macam da kempis sket.."
huhuhuhuuhuhu aku nih tak plak rase macam tu.. mengarut tull....
so, Diyana, itu bukan pujian ok.. itu perli name die... huhuhuhu.. ok..
jangan pedulikan anasir2 luar tu
teruskan misi anda.. wahahhahaha...

tenang..

pepetang nih ngan ujan n alunan instrumental yang sangat melayang mmg layan giler....
hajat nak kuardari pagi.. si suzy plan nak jumper pagi2.. kunun2 nak online sambil diskas pasal bisnes nih laa

huhuuhuhu... takde maknenyee.. di punyelaa tido tgk bola tak tido malam tadi... awal2 pagi die da msg kate.. "kak, lewat sket ea.. suzy ngantok nak tido.. malam tadi tgk bolaa.." huhuhuhu.. takpe laa

aku pun lepak2 jer ar kat umah belek2 kain yang nak bagi kat Deqmas untuk buat baju.. huhuhu... kang takdo plak baju raye... hehehhehee...

tgh ari jer ujan da start.. lebat giler2 nyer... mmm aku msg suzy cakap lewat sket tunggu ujan reda.. lam kul 3 aku kuar siap nak antar baju kat umah kakak Deqmas kat Bukit Antarabangsa...

padan muke aku tk kol dlu..hehhehe.... aku pun pakai bantai jer pg sane... sampai sane baru nak kol.. tak dapat. aku kol Deqmas.. rupenye die kate akak die takder kat umah.. keje.. huhuhu.. laaa mase aku tanye semalam die kate nak antar siang ke malam ke ok je.

takpe laaa aku terus patah balik.. terus pg umah Suzy jer laa.. nak pg umah mama ampang kang, mmg tak balik sampai ke petang la jawabnye aku.. huhuhu...
ape2 hal jumpe Suzy dlu.. huhuhu... :P

n now, tgh dok lepaking kat Old Town White Coffee @ Kepong.. sangat rileks... our business talk is already accomplish.. heheheh.. poyo plak.. :)

by the way, tomorrow i'll be going to Temerloh, Pahang for site visit.. 6.30 a.m Zaim will fetch me at Taman Melati Petronas... huhuhu.... being facilitator or trainer is one of my dreams.. wish me luck... esok nak masuk guoo.. takut wehhh... hheheheeee....
till then, ape2 i'll update u

k.. c ya.. take care.. luv u Diyana...

mwah xoxoxoxoxo

Monday, July 5, 2010

Bisness?

aku baru la berjinak2 nak buat bisnes nih... aku nak jual serunding n baju online.. aku mmg minat menda2 yang melibat kan penggunaan elektronik secare tak langsung nih... huhuhu




 
so, aku mmg da ader modal sket ari tu da test market. mmg sedap n ramai yang ske ar serunding tu.. huhuhu... just now, aku rase macam huru hare sket ar sebab modal tak berape banyak.. so nak kne gerak mane yang ader jer ar.. huhuhu... wish me luck..

Friday, July 2, 2010

ajaibnye world cup bile....

huhuuh... macam2 hal kan bile demam world cup melanda...
terasa jugak keajaiban die tu... huhuhu....

ajaibnye world cup biler.....

* ...semua lelaki leh lupekan awek2 derang buat beberape malam n tinggal kan awek
derang terkontang kanting kat umah... ( sebab nak tgk bola ngan kengkawan lelaki)
* ...awek2 nih hanye mampu terkebil2 biler ajak bf kuar deting tapi ditolak sebab nak
tgk bola... hhuhu ...
* ...sesetengah pompuan yang nak ikot bf derang kuar tgk bola diizinkan oleh mak n ayah
balik lewat.. bola punye pasal..
* ...bila satu family yang jarang berkumpul leh dok reramai depan tv sebab nak tgk
bola..
* ...bila peminat2 bola nih leh lepas kan rancangan tv yang paling tak leh skip
(setiap episod tgk dan hafal plak tu) semata2 nak tgk game bola yang da tau fav
team die mesti kalah.. sebab lawan ngan team lagi kuat)
* ...biler adik aku yang kecik lagi tu leh bertekak ngan ayah aku pasal nak
mengatakan yang team fav die lagi hebat n boleh pulak tu die sebut sorang2 name
pemain kedua2 team yang tgh match tu.. macam tak caye plak.. huhu..
* ...biler komen2 kat facebook hanya terbiar sepi dan hanya akan dikomen sekejap2
jer.. huhuhuhu... (derang tgh khusyuk tgk bola la tu..)

ni antaranye jer.. huhuu... macam2 kan... :) takpela asalkan semua bahagia.. n tak semua yag jadi nih tak elok... ader baiknye.. :)

Tuesday, June 15, 2010

Hikmah... (akhir)

salam...

mm dah lame sangat rasenye tak menulis lam blog nih.. ader hari2 murung yang jadi.. macam2.. n ape yang da terjadi seblom nih saye kire tak perlula cerita... just nak buat kesimpulan atas macam2 perkara yang da jadi sebagai pengalaman dan proses kematangan diri...

dah jumpe da hikmah2 di sebalik sumer nih.. huhuh.. tapi i'm sure masih ade baaanyak lagi hikmah2 yang Allah sembunyikan.. tak semua hikmah-Nya kiter kne tau.. ader yang kite takkan tau sampai bile2 pun... :) just face it...
n now, i'm facing the new phase in my life... :)
wish me luck... :)