^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Tuesday, May 27, 2014

Puasa Minum Caffeine T__T Sob Sob

Bismillahirrahanirrahim

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera.

Habis keje hari ni aku terus pg direct ke Sungai Besi. Mane lagi retoren mamak kegemaran aku la kan hahaha. Ape name die? Rayyan.. Ulang sekali lagi, Rayyan hohoho.. Rayyan ni la yang aku kate aku takpayah order air tu. Duduk2 je, nescafe tarik sampai haha. Ni pun aku da mintak jangan terus buat dah sebab aku nak kurangkan minum Nescafe. Bukan ape, aku kan tgh consume Royal Collagen. Memang la diikutkan, tak de pantang larang. Tapi aku nak la jugak hasil yang maksimum kan kan kan.. So kalau aku tak amik caffeine tu maybe kesan die lebih baik kan. Sebab badan aku dah lama mmg tepu ngan caffeine ni hahahha :P 

Ko tak gile kalau hari2 nescafe nescafe. Ni pun sebab semput aku da tak minum kopi dah
kalau tak kopi kopi kopi hahaha. Aku takle minum kopi tu pasal die ade serbuk, dan serbuk kopi tu bole buat aku semput berminggu minggu macam takmo baik hahah. Sakit oowwwwhhhh Tuhan je yg tau. Hohoho :P

Now bile pg je memane kedai aku jadi blur. Tak tau nak order ape. Kalau tak tu kan, Selalunye lajuuu je mulut aku tu order nescafe hahaha. Ni aku jadi terpelik jap bile aku menahan diri dari mengorder nescafe. And actualy aku dalam plan nak berdiet. Kalau tak, aku bukan kire, bedal je la. Cuma satu sebab je. Sebab aku tak sanggup lagi melihat diri aku dianiaya oleh nafsu makan/minum ku sendiri hehehe. Bukan orang lain aniaya aku LOL. 


Ye la, ko bayangkan, aku diri depan cermin, aku cube baju-baju feveret aku. semuanya sangkut tang pinggul. Adoiiii la. Mase masuk ok je, bile smpai kat pinggul, aiiikkk... Tak lepas. Ade yg boleh, tapi memang mcm nangka kne balut la. Ade baju yang dulu aku pakai besar pun, skang da jadi sempit. Ouuhhheemmmmggggeeee....!!! Achaner nieeeee!!! Stress aku. (sambil menggeleng mase tgh type nieh) haha :P 

So, sokonglah aku. Jangan la cakap "Takpayah diet-diet ni, janji sihat," Kalau badan da macam tong, nak sihat amendakejadahnye. And skang ni aku memang rasa diri aku sangat tak sihat. Kerap sakit. Aku sedar penyakit-penyakit ni datang lepas aku da berhenti bersukan & ber'outdoor'. Totally stop. No Jogs, no hiking, no climbing, no... none of them!! Haihh... terasa bawak beban yg berat & actually aku tak selesa ngan badan aku sendiri. So, I need support. Moral support. No matter in what condition. Anything can do. 
I really hope this is working. Puuuhhhlleeeeaaassseeeee hehehe 
^__________________^

So, banyak sangat aku membebel. Last but not least, wish me luck!! Aku akan berpuasa minum caffeine mulai dari semalam!! Haha :P


Thank you sudi baca :)

Sunday, May 25, 2014

DIY : Home Made Concealer

Bismillahirrahmanirrahim

Assalammualaikum & Selamat sejahtera.

Aku termenung tengok compact powder aku dah pecah. Memule pcah sket tu aku bawak lagi la die lam handbag kan. Lepas die makin hancur, aku pulak pening tengok handbag aku penuh ngan bebedak nieh. kaler cekelat lak tu kan haha. So aku pun pk, ape la aku nak buat. nak buang yang ni n beli baru, sayang. bedak tu banyak lagi okkeehhh...

So, aku pun try la tanye pakcik aku yang serba tahu tu. Macam-macam la idea die bagi. Dalam bentuk gambar, video pun ade. Haaa pakcik aku ni name die Gugel. Say hi to Uncle Gugel!! Hehe Senget. :P

Macam - macam la aku belek. Sudahnye aku berjumpa dengan sesuatu yang amatla menarik hati dan mata dan otak aku. Why don't you turn your broken powder to a concealer!!! Yeay!! Idea.. hahaha. Terus aku teringat kan barang- yang diperlukan. senang sangat okkeehhhh... Alhamdulillah haha..

First aku perlukan bedak compact yang da pecah tu la kan. Of course la haha :P. Secondly, aku perlukan moisturizer. Tak payah banyak. Just nak experiment je hahaha :P (korang, aku ni bukan la rajin sangat nak berconcealer ni. Moisturizer tu pun pakai kalau teringat hohoho) 

Aku pun mule la experiment aku. Bahan - bahannya adalah ;

1 ) Bedak compact yg dah pecah (jangan korang saje nak pecahkan pulak bedak korang tu)
2 ) Moisturizer / Pelembap
3 ) sudu plastik / spatula



Cara membuatnya ;

1 ) Hancurkan compact powder
2 ) Campur ke dalam moisturizer 
3 ) Kacau sampai sebati & larut.
4 ) Simpan dalam bekas yang berpenutup.
5 ) Dah boleh pakai. 





Tarraaaaaa.... ^___^ Simple je kan. Tak sampai 15 menet. Ouh, ade tips sket la. Kalau lepas dah campur tu, check dulu warna die. Test sapu sket kat tangan ke muke ke. Cukup pekat ke tak. Kalau kurang, hancurkan lagi bedak n campur sikit - sikit sampai dapat warna yang korang nak.  

Bila dah siap tu kan, aku tak sabar -sabar lagi nak pakai. (Padahal mase tu dah pukul 2 pagi) Aku nak pakai jugak. So, aku pun sapula kat kulit muke aku. Wow... Memang best. takde pulak rase mcm pakai concealer atau foundation tu kan. Sebab yang ni die base dgn moisturizer kan. so die absorb la. 

Kalau korang rajin, cube la ea hehehehe :D Good Luck !!

Thank you sudi baca :)

Sunday, May 11, 2014

Tips : Harum & Langsing Tubuh Badan


Bismillahirrahmanirrahim

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Waaaaahhhh... Semenjak due menjak tige menjak consume Royal Collagen ni kan, pandai pulak aku nak hapdet tips tips ni kan. Selalunye aku bace tips dari blog or website org len jer hohoho. Sebabnye aku ni bukan lah seorang yg rajin nak mengamal secara konsisten kalau bab-bab penjagaan diri ni. Means bukan la tak de langsung kesedaran diri. Ada, tapi konsistentasinya nga' ada dong. 

Cuma lepas dah umur 3 series ni kan baru la menginsafi dan menyedari pentingnya panjagaan diri secara berterusan (ni kalau takmo badan expired cepat la). So, now i announce myself as a 'Health & Beauty Lover'. Berrggghhhh mesti korang rase nak muntah kaaaannn. Muntah la, tapi janganla kat laptop / Henpon / Tab korang. Rosak nanti tak dpt bace tips aku yg best nieh hoho :P

Okkeh, ape kate aku memulakan citer tips aku ni. Kalau tak nanti mencecehnye je yang panjang. Padahal nak bace tip nye pendek je ahaks. 

Aku sedar yang aku ni taklah langsing ke wangi ke. Sebab kesedaran sivik aku pasal penjagaan diri sangat la kureng. Taklah secerewet adik pompuan aku yg baru umur 22 tahun tu. Korang, adik aku tu, uur die 18-19 tahun mak aku da bawak ie pg specialist kulit okkehh disebabkan kerisauan melampau kat jerawat muke die. Normal la kan bebudak ade jerawat. Tapi disebabkan die nak jadi model kat umah (hoho), mak aku bawak la jugak. Mahal pulak tu, ya Ampuuunnnn.

Back to story, aku pun bukan la cantik sangat. Cuma aku baru berjinak-jinak nak mengamalkan rawatan D.I.Y yang sangat mudah nieh. Walaupun saiz aku ni macam penguin, tapi tip ni meang berkesan sebab walaupun tak langsing bebetul lagik, tapi aku dapat rasa la perbezaan die. 

Andai berterusan amalkan kaedah ni, inshaa Allah boleh nampak hasil die. Dan hasil yang sebenar adalah pada orang yang dah berkahwin. Kate tips ni bagus untuk hubungan suami isteri. Kenape? Ahaaaa, tunggu la kalau aku kawen sok aku tau la kot. Skang tak kawen lagik tak tau hohoho :P. So, kepada kaun kaun isteri, kalau ade chobe sila beri feedback yer heee.

Untuk mengharumkan dan langsingkan badan ;

Bahan bahan ;
1 - Gula batu sebesar ibu jari kaki
2 - Limau nipis (sebelah / separuh)
3 - Air panas (seruas jari manis)

Cara membuat ;
1 - Tumbuk gula batu hingga halus dan masukkan dalam cawan 
2 - Masukkan air panas
3 - Perah limau tadi
4 - kacau sehingga larut

So, bile da siap larut tu, bace selawat 3x dan minum. Amalkan setiap hari (aku minum ikut suke aku). Kalau bole follow la instruction. Aku rase aku kne lebih berdisiplin la. Kate tips ni, kalau amalkan secara berterusan, dalam masa seminggu dua dah boleh rasa kelainan die. Badan akan rasa segar, takde lagi kuputihan yg berbau memalukan. Siap bole langsing lagi. Sebab aku ni kan takde shape. Badan macam penguin hahahahaha :P




Pssttt. Lepas ni kite pegi NSK ke, Tesco ke, kite borong gula batu dengan limau nipis stock sebulan hahaha :P


Selamat mencuba!! 

Thank you sudi baca :) 


Thursday, May 1, 2014

How to make WOMAN & MAN happy

Bismillahirrahmanirrahim
Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Aku sebenarnye terjumpa mendalah nie. then aku terfikir. betul jugak tu hik hik hik. Err.. Guys... Ni just a release tension session ea. No heart feeling. Let's read and have fun ^^

p/s : after read this, share with your friend :D

HOW TO MAKE A MAN HAPPY:




Happy sangat la gamaknye tu :P



1. Feed him
2. Sleep with him
3. Leave him with peace
4. Don't check his phone (Msgs)
5. Don't bother him with his movements

So what's so hard about that?
HOW TO MAKE A WOMAN HAPPY:
It's really not too difficult but... To make a woman happy, a man only needs to be:
1. a friend
2. a companion
3. a lover
4. a brother
5. a father
6. a master
7. a chef
8. an electrician
9. a plumber
10. a mechanic
11. a carpenter
12. a decorator
13. a stylist
14. a sexologist
15. a gynecologist
16. a psychologist
17. a pest exterminator
18. a psychiatrist
19. a healer
20. a good listener
21. an organizer
22. a good father
23. very clean
24. sympathetic
25. athletic
26. warm
27. attentive
28. gallant
29. intelligent
30. funny
31. creative
32. tender
33. strong
34. understanding
35. tolerant
36. prudent
37. ambitious
38. capable
39. courageous
40. determined
41. true
42. dependable
43. passionate
WITHOUT FORGETTING TO:
44. give her compliments regularly
45. go shopping with her
46. be honest
47. be very rich
48. not stress her out
49. not look at other girls

AND AT THE SAME TIME, YOU MUST ALSO:
50. give her lots of attention
51. give her lots of time, especially time for herself
52. give her lots of space, never worrying about where she goes
BUT MOST OF ALL IT IS VERY IMPORTANT:
53. never forget
*birthdays
*anniversaries
*valentine
*arrangements she makes

****banyak lelaki nak kene jadi kan haha. Gasak la korang :P
Memula nak letak semua pic young happy couple je. Tapi terjumpe pulak pic Happy old couple ni. tetibe tersebak + terharu. So sweet kan sampai tua pun till loving. This picture pun tak bole kite lepas pandang. asik nak pic orang muda bercinta je kan hoho :P

See.. sweet kan aren't they :D 

Thank you sudi bace :D