^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Sunday, March 25, 2012

Pesanan penaja daripada Emak

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera..

Pagi tadi, seawal 0300 pagi, adik aku Alee ngan Apis da kuar hantar our parents ke LCCT. Flight ke Hanoi, Vietnam kul 0600 pagi. So, they need to be there by 0400++. Mak aku kejutla aku sebab nak salam heheheeh... Aku tak ikot pg hantar becoz i'm working today. Heeee... If i go with them, aku mmg tido la kat opis kot. Poyo kan.. Macam la tak penah overnight hehehee :P

Ok, penat kot keje 12 jam. Mujur la mak aku paham huhu.. Dan semalam mase aku balik dari keje lam kul 2030 malam, mak aku pun ape lagi. Sampai la pesanan penaje seperti biase kalau die pegi meninggalkan umah lam tempoh yang panjang sket. Aku suke panggil 'Pesanan Penaja' sebab meeemang macam2 pesanannye hehehe...

Permulaannye mak aku bagi tahu, "Lam peti ais tu, mak ade belikan itu.. ini.. haaa nanti masak la begitu.. begini.." Heee tu bab makanan. Untuk adik yang bersekolah tu pulak.. "Baju die ade mak letak kat situ.. sini.. Nanti jangan lupe basuh n gosok... macam tu.. macam ni..." kalau nanti citer pasal bab keselamatan rumah pulak.. "Nak tido nanti jangan lupe pintu sebelah situ.. sebelah sini... tutup gas.. kunci rumah 24 jam..." haaaa tu la die mak aku.

Mase aku kekecik dulu aku aku slalu stress je kalau mak aku pesan macam2 tak habes2. Siap kalau da berjalan tu, kol lagi tetiap hari pesan jugak macam2. Haaaaa tapi tu la mak aku.. Die tetap treat aku macam aku kecik lagik. Heeee... Mak orang len tak tau la macam mane plak kan. Ape pun aku bersyukur la mak aku nih concern nye lebih.

Walaupun kekadang aku macam "Makkkk dah la tu.. KakNa tau laaa..." Tapi mase ni la nak dengar kan. Selagi ade kesempatan. Esok2 Allah jemput mak kite, da tak dengar da semua tu. Uikk.. Tetibe sebak plak eheeee :)

Thank you mak di atas pesanan penaja itu. Nanti jangan lupe call ea kalau da sampai hehe..

p/s : sejak aku kecik lg bile mak ngan ayah aku ade hal n kne tinggalkan umah few days, diorang da biase berikan tanggungjawab kepada aku utk jage adik2. Yang bestnye, pesanan penaja tetap takkan mak aku lupe.. Sampai la skang hehehee..


Thank you sudi bace :)

What is Love? Love is....

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera...

Selamat hari ahad.. ehehehe... Aku bekerja hari nih. So, seperti yang digembar gemburkan dalam entry yang lelepas, kalau keje weekend nih agak kelapangan sket sebab kes tak banyak n call yang masuk pun tak betalu-talu. Hee... So, i spent my time buat some editing on this popular cartoon series.. "Love Is..."

Today, i want to elaborate what the meaning of 'LOVE' in simple way. Ehe.. Memang mudah la sebab pkai cartoon. So, Layan je la ea... Korang akan geram ngan drawing yang cute hasil creative cartoonis from ©2012 Tribune Media Services.

Single frame cartoons series nih popular la kat L.A. Aku suke sebab the drawings and words were simple and mudah difahami even at young age. As simple as the cartoons are, diorang selalu bawak universal message of love dan advice yang bagus in term of relationships. As an adult, aku faham kenape the series has been so popular for so long throughout the world.

So, ape lagi.. Layaaannnn....   

 Credit to ©2012 Tribune Media Services


Thank you sudi Bace :) 



Saturday, March 24, 2012

Back to Hometown ~ Taman Melawati

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera...

OooOuuUUuHHHhhhhHH.... I'm baaaccckkkk... Ehehehhe... Aku mmg suke sangat balik Melawati. Best sangat. Taman perumahan yang pada aku super cool. Ehehehehe.. orang2 die pun wofcoz la cool gak macam aku.. Teeeetttt ahaks.. Sila muntah kalau geli tekak ye :P

Mak, ayah, KakNa balik ni... Da due minggu KakNa tak balik. Bukan saje-saje KakNa takmo balik. Tapi minggu lepas, KakNa demam teruk la mak, ayah.. Saje malas nak bagi tau. Nanti mak mesti risau. KakNa ok je. Cuma demam sekejap. Then sambung kerja lepas 3 hari off. 

Then, taaraaaaa... This week I show up. Eheeeeee KakNa tau, mak mesti nak kol and tanye kalau KakNa tak balik lagi kan heheehe... Mak ngan ayah kan nak pg honeymoon eheeheh... Takpe2 KakNa bagi can.. KakNa pun kebetulan off minggu depan. Sabtu n Ahad ni je KakNa keje. Hari len KakNa leh jage umah. No worries.

Haaaa so, skang aku akan berada di hometown selama seminggu. Sesape yang berdekatan nak ajak deting, moh la. Aku pun rindu kengkawan ehehehee :)

Thank you sudi bace :)

Thursday, March 22, 2012

Visitor @ iSWec - Infosecurity World Exhibition & Conference 2012

Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera....

Aku kebetulan off ari ni.. My BFF Auchak Ika a.k.a Ika kol aku pepagi hehehe... Aku baru plan nak mengemas umah sebenanye sebab aku tgk rumah aku tu berhabuk berdebu macam setahun tak bersapu. Wakaka.. (Rumah aku menghadap ke jalan yang agak sibuk. Mudah berhabuk.)

Hurmmm... Kne pk bebetul balik nih... Ika ajak aku pg tgk pameran cyber security? Biar betul? Aku rase aku hanya akan ternganga je kot nanti kat sane hahaha... Memula aku malas nak pg. Tapi aku rase mcm cian pulak si Ika neh. Bos die suruh pg. Die plak kate "Aku rase tempat tu mesti bosan giler.. Dah la bukan bidang aku" Ermmm... Bos die suruh pegi sane on behalf... Ouuhh... Bese la, company die kan buat bisnes Cyber Security. Ekceli aku bukan la paham sangat company die buat ape. tapi company die dijemput, so, kne la pegi heheheeh... 

Hurrrmmm.... cian plak die. Aku pk2 balik, takpe la... pegi majlis ilmu kan. Walaupun tak faham, aku leh gak nak tambah2 pengetahuan hehehee. Yang best tu, nak pegi naik tren.. yeeeeeehhhaaaaawww!!! :P haaa... mujur la pg opis hour. ok la tu, tak terlalu sesak. aku pun drive la sampai LRT Pandan Jaya, park sane, then jumpe Ika kat PWTC. ok la tu. lame gak tak jumpe Ika.

Sampai sane, diorang tanye aku "You dari company mane?" Hah? Terkejut aku. Aku kate aku datang as personal visitor, bukan dari mane2 company. tapi aku bagi jugak la name company aku alang2 company aku pun buat IT Solutions :) means, make sense la kan kalau aku pg pun ehehehehe :)))

tu yang kat atas pass aku tu tulis name ngan name company skali heheheeh... dah nampak macammmg visitor dari company yang nak pg sane buat study :P padahal, aku pusinggg je ikot si Ika. Ika pun takmo lelame kat situ... khatam satu round, kitorang pun blah. lepas tu pusing sket kat The Mall, belek itu ini sket. lepas tu balik hehehe.. 

Ekceli plan nak lelepak minum ke ape... Skali si Ika kne balik opis before 2pm. Mmm takpe la. Aku pun balik je la. Nanti nak jumpe lagi. Leh balas dendam lepak lain plak. Ehehehehe... Ape pun thanks to Ika sebab bawak aku pg majlis ilmu macam tu. Aku mmg suke kot.. Ehehehe... Lenkali ajak aku lagi ek Ika..

p/s : da lame tak eksesais macam tu. sakit gak pinggang hahahaha... :P

Thank you sudi bace :)   

Sunday, March 18, 2012

Working on weekend..

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....

Aku masih lam proses nak recover dari demam dan batuk yang manje2 haha..  Alhamdulillah, cuma batuk je yang tinggal. (cepatla sembuh)

Kebosanan pulak weekend nih. Actually i really really love keje on weekend neh. Bukan ape, just rase lebih relax, suasana lam opis pun aman je sebab yang datang hanyalah aku punye team. Team lain tak datang sebab derang keje ikot office hour. Admin staff termasukla bos aku, dah sah sah la takde kan. Hehehe..

Call and e-mail yang masuk pun takla bertubi-tubi macam weekdays. Pakaian pun santai giler2. Boleh je online. Cuma ade certain webpage yang da takleh access. (dulu boleh, tapi ade pihak2 yang mendengkikan keje kami yang cool neh kan, makenye, di block laaaa)

Tapi ntah kenape, minggu nih aku terase sangat kebosanan nye. Haha.. perasaan aku je kot. aku tgk memember aku tu mcm best je melayan ape tah kat PC memasing. E-mail plak tak bergerak2. Tak caye, tengok la ----- >

cube tgk time email yang las masuk kat dalam kotak ungu tu.

Dan jam dekat desktop aku skang menunjukkan da pukul 19:27. Lagi setengah jam nak balik. E-mail hari nih pun brape kerat je hehehehehe.... Adminnnn.... Tolong la bukak balik tonton.com kat pc aku nehhh... Dak2 lain ko da buaaatttt... Tak aci la waaaeeyyyhhh!!!!!

Stress aku dibuatnye.. hehehehehe

thank you sudi bace :)

Saturday, March 17, 2012

Da lame tak demam..

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera....


Baru Hari Sabtu ni aku masuk keje lepas off 3 hari start dari Rabu lepas. Sebenanye, dari hari Isnin tu lagi aku da rase tak sedap badan. Partner yang patut keje satu shift, MC plak. Means, aku akan keje berdua la ngan temp staft tu. Mujur la ade die. Bayangkan kalau aku sorang, mau pengsan. Haha.. Tu pun da tak larat. Terpk jugak nak amik MC Selasa tu, sebab macam pepening kepale sket. Mmmmm... Bile pk2 balik, takpela. Pegi je la keje sebab Rabu da off.

Memang nak demam sangat la kot, Rabu tu teruk aku sakit. Sampai sakit2 badan + sesendi skali. Pinggang jangan cakap la. Duduk tak kene, baring pun salah. Aku pun menempel je la kat sofa yang ade kat tengah rumah aku tu sambil tgk tv. Rase nak baring ke duduk ke, lantak la. Aku jadi masalah bile nak tido. aku memang tak selesa. Kipas da tentu tak pasang, sebab aku kesejukan.

Dua hari aku berkeadaan mcm tu. Tapi, aku gagah jugak la nak masak ke ape kan. Bukan ade orang gaji hehe.. sentiasa bersweater dan berselimut. Takleh buat menda len. Mujur la tak selsema. Cuma mengalami batuk yang tak teruk.


Jadi, kesimpulannye dua malam tu, aku tak selesa la tido, sakit badan n dapat jugak batuk2 sket. Batuk sikit2 tapi kaw2 punye tangkap kepale. Adeehhh. Sampai la malam tadi, baru la lega sket. Aku tak pulak pg klinik.
                                      

Alhamdulillah, hari nih aku bersemangat bangun tido n pg keje. Hehehehee.... badan, jangan sakit2 lagi ea. ( sakit tu kan boleh menghapuskan dosa-dosa kecik, saba la sket ea MD) ^___________^

Thank you sudi bace.     

Monday, March 12, 2012

Horror betullahh....

Assalammualaikum dan selamat sejahtera....

Gulp.. Tengok2 balik last post aritu adalah sebulan yang lepas. Giler lame tak update ape2. Ekceli aku punye team kat opis nih dapat projek baru. Daripada 1 projek, skang da jadi 3 projek. Hmm.. tak menang tangan la kan aku. Mane nak belajar buat projek baru lagi, mane nak handle projek lame yang tak putus2 lagik...

Tapi itu kan semua rezeki. Name pun rezeki. Layan je laa. Haa... Skang neh da ok sket la. tapi lam level masih belajar hehe. Ahah... Tapi aku bukan nak citer pasal neh. ini adalah sebab kenape aku tak update kisah2 terbaru aku. Yang aku nak citer neh horror sket la..

Eiiii seram...

Mmmmm mane nak mule ek. Macam ni, aku semalam tido sorang kat umah. House mate aku tak balik lagik. Tak jadi balik katenye. Esok baru balik. Aku pun lek je la. Bukan tak bese tinggal sorang kan, even sebelum ni aku mmg da setahun lebih tinggal sorang.

Al -kisahnye, bile takde orang lain lam umah, aku lebih selesa tido tutup pintu bilik aku tu. Kalau ade housemate, aku suke biar pintu bilik tu terlapang, lampu semua pun akan tutup. Malam tadi kenape tah, aku pasang lampu depan (lampu tu kat dapur). Aku tutup pintu, siap kunci lagik.


Perkara terakhir yang aku ingat, aku bace sms member aku mase tu jam kul 01:48, aku ingat lagik. Tapi tak larat dah nak reply, aku pun tertido.. Aku tido malam tadi mmg asyik masyuukk la... Kirenye takde la terjaga2 ke. Sampai la pagi, aku terkejut dengar bunyi alarm kat henpon aku. Mase aku bangun tu aku nye posisi mengiring ke arah tingkap bilik aku. Aku pun pusing raba2 carik henpon aku ngan mate takmo bukak. Dapat je henpon, aku tgk la, ouhh da pagi. tetibe aku tekejut beruk and terus terduduk.

Pintu bilik aku terlapang luas giler. Aiiikkk? Cmane pintu leh terbukak ni? Aku kunci kot pintu bilik malam tadi. Erm.. Budak2 neh da balik ke? Aku tgk kipas kat luar tak terpasang pun. Ahah... Okey.. Scary.. aku bangun then keluar dari bilik, first thing yang aku tgk, pintu rumah aku. Takde ape2 yang pelik. Selak pintu pun elok je.

Tapi, aku terase something yang janggal. Lampu kat dapur da tutup, tapi lampu kat bilik air plak yang terbukak, dengan pintu yang terbukak sket. Hmmm... Aku mule la teringat-ingat, ade ke tak malam tadi aku pg bilik air? Memang sah, takde. Lantai bilik air pun kering.

Memang agak scary, tapi aku malas nak layan. Aku anggap je la yang aku pg bilik air tapi lam keadaan separa sedar walaupun aku tau yang aku bukan macam tu. Perasaan je kot. Astaghfirullah.
Ya Allah, mintak dijauhkan gangguan jin dan syaitan.

Thank You Sudi Bace.