^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Friday, October 28, 2011

Muke aku oily :(

Halah..halah..halaaaahhhh..... ni yang den tak goma nieehhh.. asal nak pakai eyeliner kat bawah mate je, mesti eyeliner tu jatuh... errr.. bukan la jatuh yang macam benda jatuh tu kan.. takkan laa.. aku bukan letak pensel eyeliner tu kat mate aku.. tapi aku apply la eyeliner tu kat kelopak bawah mate aku... aaaa.. orang seryes niehhh.. (padahal aku yang memain haha)

okek2.. macam nih... eyeliner aku nih... tak penahnye la aku dapat die nak elok je kat mate aku kan.. sure die nyer kaler turun kat bawah mate aku :((


mencik laaa... bukan la ape.. selame aku dok pk nape ye eyeliner tu nak turun kaler die.. tak puas hati betooiii.... lepas tu aku ngan adik pompuan aku kan, diskas2 laa.. mengapakah perkara itu boleh terjadi... and kitorang decide la yang jawapannye adalah... "EYELINER YANG DIPAKAI AKAN JATUH KALERNYE SEKIRANYA EYELINER ITU ADALAH EYELINER MURAH ATAUPUN TIRUAN" fuuhhh berapa lama da aku berpegang pada teori nih...

tapi aku takde la plak penah nak beli eyeliner yang mahal2 ahaks... so, aku buat keputusan untuk hanya mengenakan eyeliner pada kelopak mata sebelah atas sahaje... supaya ia tidak comot seperti yang pernah terjadi hahaha... but aku tak tau plak yang ade alasan yang lebih logik daripada teori yang aku ngan adik aku selame nih dok trust :P

okeyla citernye macam nih... aku nih buat pertama kalinye nak jadi pengapit ok.. so, kne la mekap pun mantop2.. kne kurang glemer skeeet je dari pengantin tu :P (entry pasal puan pengantin kite nih aku update later ea)


dah mekap2 tu, aku pun nak la pakai tudung kan... mase nak pakai tudung tu la, Dayah ( adik pengantin yang mekapkan aku tadi la) kate kat aku
"eh kak, alaaaa.... eyeliner akak turun laa.. akak pakai eyeliner ape ni?" maksud die brand ape la kot.. aku malas la nak jawab.. sebab aku beli eyeliner kat Masjid India je hahaha... :P aku sengeh je leee.. akunye belum pun tgk lagi muke aku kat cermin mase tu.. malas nak berebut ngan kakak2 andam tu kan.. aku nak cover la kononnye...
"laaa yekeee... erm.." aku pun panggil la budak yang tgh mengandam pengantin kan
"awak, mmg kekadang eyeliner jadi macam nih ea.. turun kaler die..? Kenape eaaaaa...?"
ngan selamber je die tanye balik kat aku..
"eyeliner jatuh? oooo kulit awak berminyak eaaa... die kalau kulit berminyak mmg senang eyeliner nak jatuh"
"ooo yekeeee..." panjang giler aku punye 'yeke' tuu hahahaha.. baru aku tau rupe2 nye...


jadinye, aku pun ngan rasminya tahu la bahawe aku nyer teori selame nih yang mengatakan eyeliner turun kaler sebab die murah, adalah salah... tapi entah la kan.. secara teori je la..secara fakta die maybe ade sket betul ke... aku tak la pulak nak mengkaji.. tapi ape fakta yang aku da dapat hari nih adalah...




haaa takde la nak comot sampai macam nih kan.. ni mungkin aku kurang waras la hahaha :P
                                                
MUKE AKU BERMINYAK!! ok.. Diyana... jangan perasan kulit ko tak berminyak..


err.. ekceli aku tau la kulit aku mmg jenis minyak2... tapi aku rase da kurang da... tu yang bbuat2 tekejut tu kan.. tu laa.. pantang da rase elok sket, mule la malas nak jage.. haa rajin2 cuci muke ea MD..


dan the fact about eyeliner skang nih, aku mmg kne rajin tgk cermin la untuk pastikan mate aku tak comot kalau pakai die...




Thank you sudi bace :)



Tuesday, October 25, 2011

Jenis Darah vs. Personaliti..?

 Aku mmg ske nak belajar pasal personaliti nih.. macam aku slalu cakap haha... ni plak pasal personaliti dari jenis darah.. aku darah jenis B... na aku rase ade la gak yang macam perangai aku haha....
jom tgk, korang darah jenis ape.. hehe

 
1) Jenis Darah A adalah Petani (Farmers)
Mereka berdarah A adalah golongan yang pemalu tetapi mementingkan kesempurnaan dalam senyap. Mereka sangat bertimbang rasa terhadap orang lain dan tidak pandai menipu. Mereka setia dengan kawan dan rakan sekerja. Mereka boleh menjadi perahsia, kuat, tetapi jarang sekali berkongsi perasaan mereka. Mereka ini sukar dipuaskan dan serius dalam hidup.

Peribadi Asas:
Berhati hati dalam membuat keputusan, sentiasa memastikan sesuatu jelas melalui kontrak, terlalu mementingkan undang-undang sosial kehidupan.

Kadar Toleransi:
Toleransi tinggi dengan kerja-kerja fizikal dan berulang, tidak mampu menerima perubahan dengan mudah, hilang minat pada satu-satu hobi dengan mudah.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:

Terlalu mencuba untuk melupakan masa lampau, sikap pesimis terhadap masa hadapan.

Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Boleh berpura-pura membuat muka tenang walaupun hakikatnya sedang marah, memerlukan masa yang lama untuk pulih jika dilukai, sensitif kepada pandangan orang lain.

Bagaimana mereka bekerja:
Menguruskan satu perkara sahaja dalam satu masa, membezakan antara kerja dan peribadi, sangat bertanggungjawab, terdorong untuk memilih hobi yang membantu mereka menenangkan perasaan.


2) Jenis Darah B adalah Pemburu (Hunters)
Mereka berdarah B adalah golongan yang periang, memiliki semangat dan aura personaliti yang kuat dan tersendiri. Dalam waktu yang sama, mereka tidak menghiraukan apa orang lain fikir tentang mereka dan liar. Mereka boleh menjadi sangat lemah, pemalas dan kurang sabar. Namun, mereka juga sangat bersungguh-sungguh (passionate) dengan apa yang mereka mahukan.

Peribadi Asas:
Pantas membuat keputusan, boleh menjadi sangat fleksibel, tidak kisah pada peraturan, menghormati penemuan sains dan perkara praktikal.

Kadar Toleransi:
Mengekalkan sepenuh minat pada apa yang mereka lakukan, kelihatan tidak sabar, tidak sukakan kerja yang berulang.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Sukar melupakan hubungan terkini tetapi mudah melupakan kenangan masa silam.

Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Seorang yang ‘expressive’, ‘cool’ dan bersifat objektif, walaupun selalu bergurau tetapi boleh menjadi sangat pemalu, cepat menukar ‘mood’ seperti cuaca, tidak boleh berhenti merungut apabila mereka kecewa.

Bagaimana mereka bekerja:
Kreatif dan memiliki idea baru, tidak boleh membezakan kerja dan hobi,sukar menerima arahan, tidak gentar mencadangkan perubahan yang inovatif dan tidak takutkan kritikan.


3) Jenis Darah AB adalah Ahli Kemanusiaan (Humanists)
Mereka sukar dimengerti, gemar menjauhkan diri, selalu menggunakan logik daripada mengikut gerak hati. Selain itu, AB sangat bagus menguruskan kewangan, walaupun berfungsi sebagai pendamai, kadang kala AB bersikap talam dua muka.

Peribadi Asas:
Sangat praktikal, bagus dalam menganalisa, memberikan kritikan yang membina, sukar membuat keputusan untuk perkara penting.

Kadar Toleransi:
Cuba untuk menjadi rajin, kelihatan kurang sabar.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Sangat sentimental tentang masa silam, lebih risau tentang masalah semasa berbanding perkara lain.

Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Berjiwa sentimental, selalunya ‘cool’ dan ‘steady’, tetapi boleh berasa sangat kecewa dengan masalah semasa yang tidak diselesaikan, boleh menjadi ‘moody’ sekelip mata.

Bagaimana mereka bekerja:
Boleh menguruskan bidang kerja yang luas, menghargai kerja keras, cepat memahami, tidak terlalu bertanggungjawab, tidak mampu membuat ‘follow up’ sebelum projek kerja diselesaikan.


4) Jenis Darah O Adalah pejuang (Warriors).
Mereka ‘outgoing’, ‘expressive’, dan ‘passionate’. O sangat bermotivasi dan mempunyai ciri pemimpin semulajadi. Dikurniakan rasa kewujudan yang kuat, tidak takut untuk mengambil risiko jika mereka yakin mereka akan menang, seorang ahli sukan semulajadi.

Peribadi Asas:
Memastikan objektif jelas, sangat yakin dengan diri, jujur, optimis dan bertenaga.

Kadar Toleransi:
Kekuatan dan kecekalan bergantung kepada matlamat mereka, mudah mengalah jika kerja dirasakan sia-sia.

Bagaimana mereka melihat masa hadapan dan masa lampau:
Positif tentang masa lampau, oleh itu tidak menyesali masa silam, mencari kestabilan kewangan di masa hadapan.

Bagaimana mereka menggambarkan perasaan:
Selalunya bersikap tenang, sensitif dengan keikhlasan, memberikan pandangan terbuka dengan jujur secara terus.

Bagaimana mereka bekerja:
Keupayaan menumpukan perhatian bergantung pada keadaan, biasanya lebih gemar memimpin, boleh mengabaikan perkara terperinci.


Thank you sudi bace :)


Tuesday, October 18, 2011

Let It Speaks - Good & Bad people

Is it true? think of it :)









Thank you sudi bace :)

Monday, October 17, 2011

Resipi la pulak... Macaroni Goreng

Wakakakaka.... aku tak sangke plak ade beberape kawan yang tanye kat aku resipi macaroni goreng yang aku citer ari tu ( aku bawak kat opis hari minggu n jamu kawan2 aku yang tgh keje makan ). hurm... aku mmg buat simple habeh la.. ade yang siap cadang kat aku suruh meniage laa hahaha.. aku takut tak terbuat je sok hehe... saje suke2 kan..

ok la.. sebab ade yang tanye, aku pun kaesian la pulak.. sebelum tu, aku mintak izin kepada darling aku yang empunya resipi untuk aku share kat sini.. cik Haryaton Yahya. tq sayang...

macam ni la lebih kurang macaroni goreng aku tu..

 okeh macam nih bahan bahan die...

1 peket macaroni
2 tin Ayam Brand Chilli Tuna
Sikit sayur  ( seleri / capcicum / brokoli ) - potong macam biase
1 biji Bawang Besar - potong melintang / bulat
2 biji telur - ( kalau tak letakpun takpe, lagi sedap kot kalau tak letak)
Daging / Ayam / Sotong / Udang - beberape hiris je. ( aku tak letak pasal da ade rase tuna kan)
sikit garam
sikit blackpepper ( tak letak pun takpe )

okeh, da siap bahan2 die, care nak buat die....

- memule, rebus macaroni. letak beberapa titis minyak zaiton (minyak masak tu pun leh)
- sambil tu, goreng hancur telur. jangan sampai masak sangat, angkat n ketepikan.
- tambah minyak sket. da panas, masukkan ayam brand tuna - tumis la kirenye nih
- masukkan rencah2 tadi, garam, daging, semua tu la...
- tambah air sket kalau macam kering sangat. 
- check la macaroni tu.. kalau da agak2 da kembang (jangan kembang sangat ea), da masak, kacau2 sket n toskan air rebusan tu... hati2 yer..air panas.. :)
- lepas tu, kacau2 sket menda2 yang tumis tadi, tgk la, kalau da masak kan... masukkan macaroni...
- kacau2, masukkan telur hancur tadi. gaul pepelan ea.. nanti hancur plak macaroni tu..
- same jugak kacau2... masukkan pulak sayur2ran sihat tu tadi.
- gaul bagi rata, bile da yakin cukup sebati n rasa pun ok, leh la angkat n hidangkan...  

makan la reramai.. seronok hehe..

kelaka plak rase.. ekceli, mase aku dok type2 resipi ngan cara masak, terase macam aku nih ade entry pasal masak memasak macam yang aku ske dok bace tu.. tapi takpe la.. sharing is caring.. heheheh selamat mencuba ye :)

Thank you sudi bace :)


Let It Speaks - Silence

Aku da lame teringin nak buat entry macam nih... baru hari nih berkesempatan.. so, kalau ade lagi picture2 yang macam nih, i'll just let it speaks.. :)



Thank you sudi bace :)

Sunday, October 16, 2011

Beratur yang panjang fuuhhh =__="

Semalam lagi.. bersamaan 14 October, member aku yang dok kat Batang Berjuntai atau name rasmi tempat tu skang nih Bestari Jaya, kate nak datang jumpe n lepak... aku on je la.. member aku tu jarang2 free.. dah die nak datang pun da cukup bagus kan.. nak tunggu aku plak pg jumpe die kat sane tah tahun bile.. jalan ke sane pun tak reti haha.. ok la... die kate nak datang malam... so, petang hari kejadian tu 15 October, kompem la.. katenye lambat sket lam kul 9 atau 10 malam baru sampai.. aku da pesan jangan lambat sangat.

malam lepas aku balik keje, aku balik umah parents aku.. cecepat la aku mandi n siap bagai.. mujur la aku siap cepat.. lam kul 9.15 die msg, kate lagi 5 menet die sampai.. erkkk.... siap2, 9.30 aku kuar.. die kate... 
"kat sini mane dekat, KFC ke, McD ke, mane2 lah.." aku pelik.. tak pepenah die nih nak makan menda2 macam tu.. sebab dlu mase aku ajak, die plak kate - McD kat tempat saye pun ade... ceehh.. belagak :P
"betul ke nih? nak buat ape?" 
"ala.. saye nak online.. nak tgk game saye tu. saye tgh masak tu.. takut nanti makanan saye rosak" cisss.... terkena aku.. ingatkan nak makan.. rupenye nak masak lam game die tu.. nyampah aku.. hahaha...
aku pun pk2, erm.. ok lah, suruh la die drive ke KFC besau kat Wangsa Maju tu... 

sampai sane je. gile banyak kete.. takpe la lagi... member da tak jadi nak bawak kuar laptop die... malu katenye.. dah pulaaakkkk.... ske ati la kan.. aku da kate, bawak je la.. die takmo :P
masuk2 je, tu diaaaa aiihhh... beratur panjang... tapi aku rase kejap je la kot beraturnye...  so, kitorang pun decide on je la... malas nak ke tempat lain... bese la member aku nih..

tapi yang tak syioknye, die da warn kat aku awal2...
"awak pegi la beratur beli, saye tak reti nak order2 nih" wakakakka hampeh tu.... aku pun nak la die gak yang pg kan...
"ha, tak tau tu kne la belajar"
"takmo laaa.. nak belajar ape kalau da reramai macam tu.." tunjuk kat orang beratur sampai da kat puntu keluar hahahaha... aku pun setuju je la... aku suruh die pg cop tempat.. kalau da ramai macam tu, ade gak yang tak dapat tempat duduk nanti.. lagi sesia.. hehehe...

huh... dengan tabahnye, aku pun beratur laa.... aku tgk jam... lagi 2-3 menet nak kul seploh malam.. erm.. maybe lam 15-20 menet kot.. ok la.. layan sudeeee.....


huh... macam ni gak la aku mase beratur tu kan.... mamat belakang aku plak asik nak dedekat.. haaiipp.. karate kang.. hehehe.. aku wangi sangat kot.. wakakakakak :))))

beratur.. beraturr... beraturrr.... sabar.. sabarr.. sabarrr....  
aku malas nak tgk jam sebab aku rase kalau tgk jam, lagi rase lame kan... so, aku pun hampir2 pengsan dengan kepala berpusing2.. tapi ku gagahkan jugak... mase memule beratur tu, aku terpk gak, kot2 member aku tu nak datang kat aku n ajak aku blah ke kan... tapi aku takde plak die datang.. aku nak pg kat die kang, cian plak kot2 die teringin nak makan ayam plak ke kan.. dah la datang jejauh nak jumpe aku.. takkan la beratur beli ayam pun takleh.. okek MD, rilek2..

sesampai je kat depan kaunter tu, aku terus tgk jam kat dinding yang dok ade kat situ.. errkkk.....
tegar betul aku... aku telah memberaturkan diri selame hampir 45 menet... dasat la.. n aku toleh ke belakang, masih panjang gak orang beratur.. dasat2... dasat penangan KFC nih kan.. hehehehe.... Alhamdulillah... sampai gak turn aku kan... aku pun order la.... dalam aku tunggu2 brader cashier tu siapkan aku nyer order, aku terpk., eh, takde la slow budak nih wat keje.. n aku realize sebenanye, lane yang aku queue tu tadi, mmg ramai yang order take away.. berserta order yang saaaangat banyak.. family meal la agaknye tu kan..

takpe la.. aku pun takmo lelame, dapat je order, aku terus bayar n tuju ke meja member aku tu.. sampai2 kat meja die pun saje je nak bikin panas kan...
"haaa tu la, saye cakap orang ramai, nak jugak beratur..."
"eehhhhh...???!!?!?!! saye pulakkk....." die sengeh jee... malas aku nak layan... terus aku pg cuci tangan...


slurpp... adehh... mmg KFC tiada bandingan hehehehe
hehehehe... n kitorang makan dengan gembiranyaa... itu laaaa pengalaman aku beratur selama 45 menet nak beli KFC... ermm.. rasenye lum penah buat lagi kot.. hahaha

KFC, tambah la kaunter ke ape ke... tambah pekerja ke ek, takde la orang yang same amik order tu gak nak siapkan order tu.. bukan ape.. takut orang menyampah... tapi ape pun.. mmg hebat penangan KFC, sampai mase kitorang nak blah pun.. lam kul 11:45 malam tu, orang masih beratur panjang..

Syabas KFC :)


Thank you sudi bace :)

Saturday, October 8, 2011

Tak cukup tido

Haisyyy... aku pelik laa... da brape hari nih aku terase lesu sangat.. tak cukup-cukup tido gamaknye.. aku da brape hari keje nih hari2 aku ngantuk... brape kali aku 'bertafakur' kat depan PC aku nih... tapi mujur la kali nih takde orang nampak.. huahuahauhau.. :P
malu laa... kalau yang nampak tu geng2 yang same senget ke takpe gak.. ni kalau  yang nampak tu bos ke... tak pasal2 aku kne bagi email tunjuk sebab hahahhaha... err tapi lum penah dengar lagi la kat opis nih kne wat gitu kan.. :P

ala... sebenanye bukan salah mate ke, salah mase tido ke salah tilam ke kan... sebenanye salah aku sendiri... mase aku nyer schedule masuk keje ari tu er..

rabu kalau tak silap aku... aku sendiri pg lelepak ngan Nisya n adik kesayangan aku - Ajib.. lepas tu, nampak plak geng2 men gitar kat umah Nabila, aku nak join... (aku nih pantang je ngan gitar haha) lepas tu sampai kul brape... kul 2 pagi baru balik. sampai umah bese la aku.. bukan nak terus tido.. belek itu ini.. kul 3 gak tido haha.. lepas tu, kate la tak cukup tido..

      
 haaa macam nih la aku mase kat lam opis.. pinjam la gamba nih.. muke sendiri tak dapat nak amik hahahah

 next day plak - malam kamis, aku da cube nak tido awal... takleh gak.. merapu ape tah aku.. kul 3 gak aku tido...

malam jumaat, aku tgk vcd, tido la kul 1 pagi. pun macam kurang berpuas hati. sampai la malam tadi, baru la aku dapat tido yang aku rase cukup la walaupun aku tdo lam kul 2 pagi.. maybe sebab semalam kot aku tido awal... awal la sangat kul 1 tu kan :P

and Alhamdulillah.. pagi nih baru la aku dapat rase kesegaran sket bile bangun tido heheheeh :P bukan ape.. aku pun tak seronok kot kalau kat opis mengantuk la ape la.. badan pun lesu je... padan muke aku..

        
huh.. pagi nih aku bangun baru rase semangat macam nih haha.. should be hari2 gini kan

i should be more discipline for my sleeping schedule la kan.. nanti yang sakit ke aku jugak.. mate bengkak laaa... berkedut laaa.. tulang belakang sakit la, badan sesengal la.. n bukan salah orang lain ok MD... tapi masalah aku skang nih... aku takleh nak tido awal.. paling awal aku leh tido, mesti around kul 1... adehh.. MD, MD... ce tido awal... hehehee...
kalau tak, tak dapat la kesan kesihatan yang optimum daripada tidur yang cukup :)


erm... sebelum tu, aku kne la kurangkan aktiviti malam aku yang sememangnya dari dulu lagi adalah sebahagian dari life aku.. hahaha.. ape aktiviti malam aku? jeng jeng jeng.. hehee.. tu kite citer nanti ek :)

Chaiyok..!! Chaiyok..!!

Thank you sudi bace :)


  

Friday, October 7, 2011

Cara Mandi Wajib Yang Betul Dan Sah…

Assalammualaikum... kebetulan hari jumaat yang mulia ni, aku pun nak la share sesuatu. walau pun kite da tahu.. dan dari kecik da belajar.. tapi kekadang... kite ade terlepas pandang.. bukan la semua orang.. even aku sendiri bile bace. pun masih sebut.. "oooo macam tuuuu...."  jadi, jom la bace.. sekadar untuk menambah ilmu... :)
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.

Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara:

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).

Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.


Rasulullah S.A.W Bersabda : " Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat, Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafaat kepada manusia lain." [Hadith Riwayat Muslim].
‎*Sesiapa yg nak share silakan. Tak perlu mintak izin dah sebab mmg sy nak share dgn semua Sahabat pun.

Wednesday, October 5, 2011

Surah yang pendek tapi banyak hikmah

Alhamdulillah... aku terjumpa dengan banyak perkara2 baik yang sangat berguna untuk saye share ngan kawan2... biasenye kite tau, surah 3 Qul, ayat Kursi... banyak hikmah dan fadhilat die kan...  kali nih aku terjumpa pulak surah pendek ni.. surah Al-Qausar. jom la kite share same2..

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.
Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.


Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Perkara yg baik kita amalkan selalu. Sebar2kan kepada kekawan,tanpa perlu minta izin lagi untuk berkongsi.


Thank you sudi bace :)


 

Erti Gerak Geri dalam Solat

setiap yang Allah buat yakni jadikan tu, bukan lah perkara yang sia2... hinggakan gerak geri kita dalam solat pun setiap daripadanya ade makne tertentu.. aku pun nak la share ngan kawan2.. jom la kite rerenungkan.. :)
 
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau panduan bagi yang baru tahu......

1 - Niat Sembahyang: Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2 - Berdiri Betul: Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3 - Takbir-ratul Ihram: Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4 - Fatihah: Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5 - Ruqu': Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6 - I'tidal: Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.

7 - Sujud: Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8 - Duduk antara 2 Sujud: Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur

9 - Duduk antara 2 Sujud (akhir): Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.

1 0 - Tahhiyat Akhir: Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11 - Selawat Nabi:Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12 - Salam: Memelihara kita di dalam kubur.

13 - Tertib: Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.

Dari Abdullah bin 'Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda :

"Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi /Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th "

jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!"

Wassalam.

"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..." Sebaik-baik manusia itu
adalah mereka yang memberi manafa'at kepada manusia lain...

Thank you sudi bace :)


Monday, October 3, 2011

Terima la teguran itu dengan baik :)

“Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati”

... I’m so confused...
Kenapa orang kecilkan hati kita, kita pulak yang berdosa?
ini perbualan yang menerangkan maksud ayat kat atas..


Ayah: Jika seseorang hina kita, dia berdosa. Jika kita terasa hati dgn penghinaan dia, kita juga berdosa. Tetapi dosa kita lebih besar dari dosa dia.
Anak: Uiikk... Tapi kenapa pulak? Kita tak buat apa-apa pun?
Ayah: Kerana orang yang menghina kita itu adalah peringatan daripada Allah.
Anak: *blur
Ayah: Kenapa kita dihina oleh orang tu? Kerana itu adalah ujian dari Allah. Kenapa Allah hadiahkan kita ujian itu? Kerana DIA nak mengingatkan diri kita yang dah leka dengan dunia. Bila kita berkecil hati dengan orang tersebut, bermakna kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan. Kesimpulannya, kita bukan kecil hati dengan orang, tapi kecil hati dengan Allah.
Anak: Ooooooo... Ook...
Ayah: Lagi parah bila kita pun cerita pada kawan-kawan kita. “Dia dah banyak buat aku macam ni, macam tu…” dan sebagainya. Dan kawan-kawan kita pula akan cerita pada kawan-kawan lain. “Kesian kawan kita tu.. budak tu dah banyak sakitkan hati dia…” jadi keredhaan kita terhadap ujian Allah itu akan lesap.
Anak: *termakan cili


So, the conclusion is... Jangan mudah terasa hati...
Maknanya kita tak redha dengan Allah...
Nanti Allah pun tak redha dengan kita... Na’uzubillah.

P/s: "Sebenarnya, setiap kali orang memuji kamu... Seharusnya kamu rasa malu. Ucaplah astaghfirullah al-azim kerana orang memuji kamu disebabkan Allah S.W.T telah menutup aib dan kelemahan kamu."
aku pun ingatkan diri sendiri.... sebaik terbace artikel nih, aku istighfar banyak kali.. walaupun aku bukan la orang yang mudah berkecil hati, tapi ade gak la perkara2 yang aku terkecil hati baik dengan kawan ataupun family.. insya Allah, lepas nih aku nak kurangkan rasa berkecil hati... sesame la kite ingat mengingatkan ea...

astaghfirullah al-azim !! hanya berkongsi =)

Thank you sudi bace :)

da lame tak dengar

Ello.. memule skali nak gelak dlu hahahaha :)))))

bukan ape.. sebab aku terbace menda nih kat wall member aku di satu laman sosial yang lain selain dari FB. aku da hampir2 lupe gak la.. menda2 nih.. ade 2-3 je yang aku ingat..  sebab da lame tak dengar.. aku terase nak gelak guling2 gak la..
sesape je yang dlu jadi pendengar setia rancangan abg Isma Halil Hamzah (mase tu abg isma kat THR lagik - kira2 9-10 tahun dlu gak la) mmg akan tau ar menda2 nih hahahah... tapi mmg tetiap kali dengar, aku mesti gelak sakan.. maybe cara sebutan derang kot hahaha... :) aku rase macam banyak lagi.. tapi ini je la setakat nih yang ade. kredit to abg Isma la... sebab melahirkan manusia2 kreatif.. hehehe...

jadi, aku share la kat sini sket, mungkin ade antara kawan2 yang lom pernah dengar.. atau pun tak berkesempatan nak menghayati peribahasa kita yang telah diubahsuai.. :P dipersilakan la.. hehe.. 
kot2 kalau korang yang bace nih ade lagi lain2 punye idea, pos la ea hahahah :)

jom gelak reramai..... 


1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah 
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan 
3. Tiada rotan, pelempang berguna juga 
4. Biar lambat asalkan tak cepat 
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi 
6. Di mana ada gula di situ adalah gula-gula 
7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar 
8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock 
9. Secupak takkan jadi 18 cupak 
10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati meninggalkan kulit, manusia mati meninggal dunia 
11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut. 
12. Harapkan pagar, pagar tak boleh diharap 
13. Alang-alang mandi biar guna sabun 
14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras 
15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun 
16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang….. bisu 
17. Hidup segan mati di tanam 18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa 
19. Lembu punya susu cap teko dapat nama 20. Sehari selambar benang lama-lama benang habis 
21. Jika kail panjang sejengkal, beli le yang panjang sikit kalau nak ngail di laut. (beli la pukat tunda lagi baik) 
22. Hendak seribu daya, tak hendak habuk pun takde
23. Membujur lalu melintang pukang 
24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik hari tak hujan 
25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut 
26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili 
27. kalau padi katakan padi, jangan la kate gandum, Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh blah....

hehehehe:)..mmg xbleh blah ayt2 nie:)

haaa aku nak gak la mintak maaf kot2 ade yang tersinggung ke kan... bukan la niat aku nak mempersendakan bahasa melayu kita.. ni sekadar hiburan... yang idea2 nye dilahirkan oleh orang2 yang kreatif.. so, just take it positive way la.. no heart feelings.. n pada aku, kalau guna ayat2 macam nih, membuatkan aku lagi ingat la pada peribahasa n simpulan bahasa yang da lame kite tak guna... betul ke tidaakk? (Datin Wannabe) heheheh.. 

okla kawan2... enjoy ea :)
Thank you sudi bace :)

Saturday, October 1, 2011

Cucur Ikan Bilis + Macaroni Goreng

errr.. aku tgh pk2 nak makan ape laaa tengah hari nih..
memule tadi, aku plan malas nak masak beberat sangat.. makan la roti2 je ke... buat air manis ke ape ke kan...tetibe aku teringat plak, aku nak singgah opis la jap, nak jumpe ngan Puan Ekin, pengantin baru kite.. hehehe.. Syara pun ade gak kat opis.. erm.. masak je la.. leh bawak kat derang hehe..

errr... tapiii... nak masak ape... haha.. aku malas sebenanye nih.. ade plak citer Hindustan best kat TV2 mase tu.. (maklumlaa.. da lame tak layan hindi muvi) aku layan la sambil ke dapur tgk ape2 yang patut.. belek2 barang yang baru beli tadi.... ahahhhhh!!!! buat macaroni goreng la.. bahan2 ade aku beli tadi.. erm.. rerebus je la dlu macaroni tu.. aku masak pun tak banyak la... hhuhu.. da siap tu, makan2 sambil sambung balik layan muvi..

errr... resepi? hehe.. ekceli aku masak nih pasal aku penah makan member aku buat dlu.. sedap giler ok.. die goreng macaroni nih pakai Ayam Brand cilli tuna tq kepade my beloved friend yang jauh di KK. cik Haryaton Yahya. di atas resepi yang die buat. tapi aku takde la pulak sayer yang nak letak kat lam macaroni goreng nih.. hehehe... so, aku masak kosong je la.. pecah telur sket.. goreng2 bagi rasa sedap.. makaaaannn time.. aku ade beli air laici ari tu.. minum laici tu je la :)



da abes layan hindi muvi tu, aku terase macam nak pg opis la plak.. tapi aku nak bawak macaroni tu je rase macam tak cukup je.. aku pun tetibe teringat, syara dari last 3-4 months dok cakap kat aku, nak cucur ikan bilis.. haaa.. leh ar.. aku pun buat la sket.. :)

da siap, aku tuka2 baju, terus pg opis.. hehehe mmg mereka berdua dok ade kat opis la kan.. tgh wat keje :)
seronok la depa aku datang bawak makanan.. bukan la derang lapa ke ape... saje je buat kunyah2 n hilang bosan.. yang penting, derang hepi sebab aku yang datang hehehehe :P poyo tul aku nih heheheh.

sudahnye, ngan aku2 lepak kat opis :P hahahahaha... selamat menjamu selera ye kawan2 (aku rase da abes da tu)
aku rase hepi la hari nih.. sebab dapat buat memember aku hepi... waaaahhh gitu hehehee...
kawan2.. lenkali kite masak same2 ea :P

Thank you sudi bace :)


Alamak.. over bajet !!!

huh... hari nih aku bangun bukan main awal lagi ok.... padahal aku semalam balik lambat... lepas melantak ngan memember opis, ( tu nanti aku citer kat entry lain) jalan plak kat uptown Danau Kota. sampai umah lam kul 1:15 pagi.. ahaks.. 

aku plak, bese la.. kalau da sampai umah, mane la pulak nak terus tido.. adeeeeeee je aku nak belek2 barang... itu ini... eh, lupe plak.. mase aku jalan kat Uptown tadi, sempat gak aku sambar 3 bijik sepit rambut ngan 2 bijik bracelet.. sepit tu kang beli 1 mane cukup... kang ilang la, tinggal la.. lagi satu, kalau aku pakai kang, my the one and only sister mesti nak jugak hehe.. daripada die pow aku punye, baik aku beli sesiap untuk die :P

bracelet tu plak, tah camane aku belek2 terjumpe plak yang macam seswai ngan aku yang sweet n sour nih kan hahahah :P.. bukan ape.. aku mmg ske menda2 macam nih (bracelet yang anyam2 ngan tali) daripada pakai gelang mas la berlian la.. aku rimas.. tapi tu la... da lame aku tak pakai.. dlu2 kalau nak beli aku terase macam da tua sangat.. hehe.... tapi terjumpa yang ok n tak over, aku sambar la.. siap da pakai satu pagi tadi mase pg tesco ok.. :)  

pagi2 lagi aku da bangun selepas dikejutkan oleh panggilan tepon oleh Ekin. kol nak tanye aku paswed sistem yang kitorang pakai kat opis.. erk.. tak ingat la plak.. cian die. huhu.. sorry Kin.. tgk jam da kul 8:15 pagi.. alamak.. nape la aku tak bangun seblom kul 7 ke kan... hek muu.... ko tido pun kul brape MD.. kul 3am ok. nak bangun kul 7 kunun... sah la aku terlepas solat subuh.. erm.. :(

bagun aku mesti la nak mandi dlu kan... lepas mandi tu aku mmg plan nak terus pg TESCO. aku da plan da nak beli barang dapur... aku pun tulis la list kan... lepas tu baru aku teringat mase tgh siap2 tadi aku ade masak air... kunun nak bekpes... aku pun buat je la roti tampal telur.. haha.. makan la sarapan jap.. daripada perut kosong ke nanti kan... siap2 lam kul 9:45 aku gerak pg TESCO Extra Taman Midah. huhu.. 

mujur orang tak ramai lagi.. tu sebab la aku nak pg pagi2.. parking pun senang je dapat.. tapi hari nih cuaca sangat baik.. pepagi da terase bahang da.. rugi aku tak basuh baju semalam hehehhe :P 

aku pun mula kan la misi mencari barang2 lam list aku.. bese la kan.. mule la aku tu nak capai gak menda2 yang takde lam list.. adehh :P 

pusing sane, pusing sini, patah balik, patah depan patah belakang... puas ati aku dapat barang2 yang aku nak... tapi aku tak jumpe satu menda.. takpe... yang satu tu kne survey.. ( aku carik cable nak attachkan CPU ngan tv) better tgk kat pedai pc kan.. lagi senang.. aku pun da berkira2... barang2 sume da ade nih, aku plak lupe nak bawak beg sendiri hehehe... mujur la aku ade beli laundry basket. sumbat je sumer lam tu nanti heheh :P
okeh la nih.. da boleh2 la balik.. aku tgk la jam.. hah??!! 2 jam aku kat sane.. dasat tul. mementang la sorang.. tu pun ade gak bahagian yang aku tak singgah tu macam baju n barang2 basah.. haha.. kalau tak, mau tambah lagi sejam :P

Okeh, time to bayar at the counter.. hehe.. mujur la ade bakul besar tu ok.. aku pun mintak la plastik untuk barang dapur sahaje.. telur pun aku letak atas skali kat bakul tu huhu.. mase nak bayar.. ALAMAAAAKKKK... OVERBAJEETTT!!! hehehehe... padan muke aku...bayar la ye MD, sape suruh tak bawak kekeleter.. lagi pun ko tak disilplin tadi kan.. barang yang bukan lam list pun ko amik gak.. 

Haaa... macam nih la aku tadi mase kat kaunter tu.. huhu.. takde la.. aku cool je la :P

 even barang2 ko amik bukan yang mahal2.. tapi kire da over bajet la kan.. padan muke ko hhehehehehee... 

adeh.. drive balik, aku angkat la bakul tu macam tu haha.. :P alaaaa... takde hero plak nak tolong angkat barang.. huhu... sampai atas, haaa terjelepuk aku kat sofa.. berat weehhh... sambil lam kepale aku pk2.. alaaahaaaiii... overbajet plak :P

Thank you sudi bace :)