^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Saturday, January 28, 2012

Let It Speaks - Thank you for everything

Assalammualaikum n Selamat Petang...





Thank you sudi bace :)



Fav Song : Mulanya Cinta by Siti Nurhaliza

Assalammualaikum.. Selamat petang. 

Aku antara peminat Datuk Siti Nurhaliza. walaupun tak brape fanatik la kan. Tapi minat la.. Sangat2 minat ngan suara die yang sangat merdu, tambah plak ngan muzik yang best. Sudah tu, lirik lagunye pulak buat aku terawang2.. hehehehe. Tak payah nak terawang sangat la MD kan. ahaks.

Okey, aku nak persembahkan lirik die dlu. Mintak izin ya Kak CT..

Tiada sesiapa dapat melupa
Perasaan cinta pertama
Akan ku ingat selama-lama
Saat pertama jatuh cinta

Kasih Sayang
Senyum mesra bersama
Gurau senda pujuk rayumu
Pasti ku ingati

Apapun juga akhirnya
Aku kan tetap
Mengingatimu dengan setia
Walaupun kau akan pergi
Pasti ku ingati gelora cinta
Kali pertama 

Haaaa haaiiicchhheeeehhhh... layan blues nampak pepetang nih ahaks.. :P

Aku nak citer nape aku ske lagu neh.
First of all, mmg la lirik die best kan.
Tapi maksud tersirat lam lirik tu buat aku lebih tersentuh la.
Aku adalah seorang yang sangat susah nak sayangkan seorang lelaki a.k.a nak menerima kehadiran seorang lelaki lam life aku.
Bile aku da sayang, aku mmg sayang bebetul.
Zaman sekolah, zaman belaja dlu, adalah zaman sesengal n berhingus.
Pada aku aku tak ambil kira la.

Aku ade sayang kan seseorang.
Aku mmg takmo hebah2 kan tuan empunya diri itu kat alam maya neh.
Bayangkan esok2 kalau takde ape2 da, da nak kne remove name ke pic la bagai kan.
Unless aku da kawen, tu lain ar citer die.
So, better la aku tak mention siapakah gerangannye hehehe.
Cuma aku nak kate kat sini, aku memang appreciate sangat ape yang aku dok ade skang nih.

So, bile aku terdengar lagu nih, aku terase sedikit sayu.
Aku terase perasaan bercampur baur.
Aku tak marah, aku tak geram.
Aku cuma sedang belajar untuk menerima hakikat.
Sebab kisah kami nih complicated sket. 
Andaikata ape2 terjadi, kawen ke, terpisah ke...
Aku nak selalu ingat, n aku nak dia tau, diala cinta pertama aku.



I dedicate this song just for u... Abang

Thank you sudi bace :)

Friday, January 27, 2012

On My 29th Birthday ~ Alhamdulillah ~

Assalammualaikum.... Selamat pagi. Aku lom sempat lgi update entry ttg hari ulangtahun kelahiran aku. huhuhu... Besday aku tanggal 23 Januari yang lepas.

First of all, Alhamdulillah syukur nikmat. Atas keizinan-Nya, aku masih bernafas sehingga aku meniti usia 29 tahun. Memula nak sebut tu macam kind of tak biase. Is it? hehehehe... poyo kan.. macam la orang len tak penah umo 29 :P macam la aku sorang.. huhu.. okeh, forget it. :P


Erm... Ramai adik2 bagi soklan cepumas kat aku - Ekceli bukan la adik betul, kawan2 yg lebih mude, so, aku panggey la adik.. (FYI, more than half of my close friends is younger than me. range 18 - 26) *siap bagi range tu.. mudah korang nak bayangkan la kan tee heee :D

antaranya ;
" kak D, da 29... da patut pk pasal kawen," aku senyum.. heeee
" weh kak, ape rase tahun neh last umo pangkal 2?" aku buat muke pelik.. hah? -_-"
" kak nad nie kan. macam tak caye je kan tahun ne 29. perangai macam budak2 je lagi, da ready ke nak kawen?" aku terpinga2. ('o') uhuuuhuhuhuuuu...
" kak, lagi 20 tahun umo da dekat 50. akak plan nak anak bila?" errr.... relevan ke soklan neh? hehehehe... nnnaaaahhhh

Errr... banyak lagi la.. tu baru dari kawan2. lom dari sedare mare la kan. yang pasti, kalau korang pasan, soklan2 neh, banyak yang menjurus kepada 'menamatkan status bujang' aku.. waaaarrggghhh!!!! 

Ape?stress? heheheh... Takla... aku ok jer.. Ok la, tipu la kalau langsung tak stress kan. Tapi aku malas nak pk.. Sebab menda lom pun jadi lagik. Andaikata la ade sesape yang muncul dan memperkenalkan diri and menyatakan hasrat untuk menjadi calon suami aku, haaaa mase tu aku rase baru aku akan mula berpk. Hehe.

Orait2... kat sini bukan nak citer pasal jodoh aku. saje merapu n menyelit sket hehee... aku neh nak bercerita pasal umo aku neh. erm... ade kene mengene ngan jodoh sebab faktor umo aku la kot kan hehehehe.. soal jodoh nih aku tak pandai nak pk sangat. aku follow je.. aku percaya jodoh itu rahsia Allah, Allah da siapkan terbaik buat aku. Dia da aturkan. tunggu masa sesuai je. aku takmo kekejar jodoh ni. penat kalau jumpa seploh orang, seploh2 bukan jodoh kita. buang mase (seriously), buang tenage (walaupun leh rehat), buang duit (walaupun wit leh carik), waste everything especially my big heart. but i believe, satu yang bertambah, pengalaman. :)

Aku cakap mcm neh pun, bukan la aku tak penah buang mase semua tu. Penah je pun. Tapi tak la sampai seploh orang. Ahaks... Takmo la aku nak tunggu sampai orang ke seploh baru nak stop kan. Hehhe.. Aku penat.. Giler poyo - contoh je. Jangan mare aa hehehehe...

Ade gak kawan2 yang kate aku nih yang tolak jodoh. erm... boleh ek mcm tu. bukan kalau da mmg jodoh, terpisah 7 benua pun leh jmpe ke. Entah la aku kurang arif sket bab neh.. Ade gak yang kate aku nih memilih. Ade juga yang kate aku tak bukak hati untuk menerima orang lam idop aku. What ever la... :) hanya Allah yang tahu hati aku.. huhuhu... takpe.. yang tu aku simpan dlu heheeh...

Okey... back to my birthday ari tu.. aku takde la buat ape2 celebration. aku balik umah parents aku. 23 n 24 tu kitorang makan luaaarrrr je hehehehee... Lagi best la la la.. Mmg la best kan. Ayah aku lanje makan. Ni aku rase badan aku tetibe bulat balik. Baru 2 hari.. Kalau lapan hari? Pengsan aku hahahhaha

Kawan2 kat internet ramai tanye.. Dapat hadiah ape.. Ape hadiah paling best? Ape hadiah paling mahal? Bf bagi ape? Mak ayah bagi ape? Hehehe aku rase kelaka.. Eermmm.. Dlu penah gak la, bile ade antara kitorang nye besday.. Kitorang celebrate reramai ngan memember. Tapi ade sedikit kesalahfahaman. Kami semua terseparate secare tak sengaje. Kalau ade sambutan tu, bese ade la kek kecik, hadiah cute2 huhuhu.. Tapi da takde. Takpe la. Aku bukan la nak hadiah ngan kek tu pun. Cume bile kumpul reramai tu kan serownok. But ok la. Sebagai pengubat yang leh legakan hati, aku berkumpul ngan family aku (yang neh wajib), makan reramai. Best2.. teee heeee :D

Ape pun pada aku, yang paling aku terharu n hargai ialah, kawan2 yang mendoakan aku. Doa aku sihat selalu ~ amin, dipanjangkan usia ~ amin, murah and bertambah rezeki ~ amin, cepat dpt jodoh ~ amin.. (nak jugak :P), hepi selalu ~ amin... And macam2 lagi lah. Huhuhu... Ini la yang paling aku hargai. Terima kasih kawan2. Semoga Allah perkenankan doa kawan2 semua. Semoga kawan2 semua pun diberkati dan dilindungi Allah...

Bersempena dengan hari jadi yang ke - 29 nih, aku pun doa semoga aku dapat menjadi anak yang lebih baik dari tahun lepas2. Doa untuk diberi kesihatan tubuh badan dan akal fikiran, dibersihkan hati dan jiwa, dijauhkan umpat keji, iri hati dan fitnah, dipermudahkan segala urusan, dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur. Semoga aku pun dapat tingkatkan amalan aku tak kira la dari segi batin, zahir, dalam bentuk doa ataupun fizikal.

Aku tak de la banyak pencapaian yang best2.. Macam zaman belajar dlu ade la jugak. Tapi itu da lain. takde ape yang menarik sangat la nak aku gembar gemburkan di sini. hanya yang leh aku rase sebagai pencapaian aku, aku da leh berdikari. Aku da tak terlalu bergantung ngan parents aku (tipu la kalau tak bergantung langsung kan).. Sampaikan ade antara kawan2 yang kagum ngan aku walaupun aku rase bese je. huhu.. Oh, demi Allah aku tak riak. Tapi dalam banyak2 pencapaian kekecik aku tu, aku rase yang paling best, aku da mula rapat ngan mak aku. Kalau dulu2 mak aku tak kisah aku takde, skang da pandai kol, tanye aku balik bile.. Kekadang kol sebab nak bersembang. Pada aku, ini la yang paling buat aku hepi hehehe... mak, Love u... Semoga kite bertambah rapat lagi dari skang ahaks.

Huhuhu terase macam banyak plak yang aku harapkan kan? Hopefully Allah perkenankan. Amin.. Kite mane la tau kan. Ini la name die doa dan harapan. Ape pun, aku kne la usaha jugak kan. Doaaaaa je.. ape pun tak bleh ... hhuhu.. baiklah kawan2.. aku nak sambung keje neh.. nnt ade free, ade mud, ade idea, aku update lagik..

Selamat hari jadi MD, semoga ko jadi manusia yang berguna. Da 29 da MD oooiiii.... hehehehehehe

Thank you sudi bace :)

Sunday, January 22, 2012

Redah Melaka

Assalammualaikum dan Selamat Petang.

Aku dalam blog aku yang lagi satu, baru sahaja aku citer kan pasal aku meredah ke Melaka, Bandaraya Bersejarah. saje nak ceciter. andai free2, moh le singgah ye. pegi kat naturememiya.blogspot.com


Thank you sudi bace :)

I am a morning person

Hari nih bagun lewat sket. Uhuhuhu... aku bagun kul 8 pagi tadi.. errrr... pada aku lewat la.. pasal aku nih ske bangun pepagi ekceli heheheh... poyo je kan.. Aku bukan la kind of perfectionist yang nak kene ikot jadual bangun pagi, mandi n everything… aku mmg ske bangun pagi.. pada aku, kalau dapat la bangun pagi, itu adalah sesuatu yang sangat best.. tak tergambar besar hati aku nih untuk disampaikan kepada orang betapa indahnye perasaan bangun pada waktu pagi.


wah... kalu ade view mcm neh kat umah aku.. hari2 nak bangun pagi2 hehehee


Tak kire la hari tu aku kje ke, tak keje ke.. aku tak sihat ke.. kat mane2 pun, kat hotel ke, lam hutan ke, umah orang ke.. secara otometik, aku akan terbangun pagi.. eh, kawan2 jangan ar plak salah anggap.. ingat aku nak cakap besar ke ape ke kan.. bukan la tak penah aku telajak.. tipu la kan.. as a human being, aku ade la jugak tersasar dari rutin aku bangun pagi.. dan ia akan berlaku kalau aku terlalu letih atau tido lewat ya amat. Selain dari itu, hanyalah lakonan masih tidur ataupun mengguling2 badan di atas tempat tidor (walaupun tak empuk, aku buat2 la macam empuk n bayangkan tempat tido tu adalah katil spring kat umah aku haha) itu pun bile tgk sorang pn tak bangun lagik n aku takde ape2 nak buat <---- ini merujuk kepada waktu camping atau travel memane.. hwahwhawhahwaa... teruknye akuuhh..

Ade gak sorang due member aku yang tanye,
"kalau ko bangun kan, first skali ape yang ko pk ek? Atau ko bangun2 tu terus plan ape ko nak buat untuk hari tu?"
”kalau akak bangun pagi2, akak buat keje ape2 dulu ke, akak bekpes dulu ke, akak mandi dulu ke... akak buat mane satu?”

Huhuhu..kekadang terase macam kelaka la dapat soklan2 macam nih. Tapi bese la kan.. As a person yang curious maybe, nak tau macam2. Or dalam perbualan yang panjang tu da tak tau nak tanye ape kan, keluar la soklan2 yang macam nih. Ahaks..  

Firstly, aku kalau bangun pagi, aku mmg lebih prefer mandi dulu la. Andai keadaan memaksa, baru aku buat menda lain sebelum mandi. But frankly speaking, aku akan berada dalam keadaan kurang selesa. Hehe. Contohnye, mak aku tetibe suruh bangun masak ke, atau pun aku ari tu terlajak tido tapi adik2 aku da lapa nak bekpes ke. Haa, aku masak la dulu. Aku bukan la nak bagi tau kat sini yang aku nih pembersih ke ape.. tapi ini la aku. Aku mesti nak mandi. Kalau pg outdoor, aku akan terpk2 nak mandi dulu even mase tu banyak keje (besenye masak yang mmg kne seawal pagi nak bangun) haha.. But, apepun, bergantung kepada keadaan ye.. kalau da memang takde wat ape tu, mandi la ye kawan2.. jangan sayang kat daki n peluh tu. Huhu


Secondly, lepas mandi n wangi2, aku akan terpk2, ape aku nak makan untuk bekpes ek.. hehehe.. aku bukan la cerewet sangat. Aku rase, paling senang nak bg mkn, aku la.. hahah.. perasan.. Seriously, aku mmg takde hal punye. Asalkan makan.. Errr... tapi, tolong la.. jangan la letak sayur taugeh lam makanan aku. Tu la paling aku takleh. Hehehe.. (mengade gak la tu kan)

Finally, untuk soklan2 tadi, aku tak penah la plak bangun pepagi n terus plan nak buat ape, nak buat ape. Macam aku cakap, aku mesti nak mandi dlu. Lepas tu aku follow the flow je, unless, if i have something important to do, or, any appointment with some friends, baru la aku kne plan timing and schedule for that day. Tapi kalau hari keje, mmg takde ape la nak plan sangat kan. Pegi je la keje.. aku keje 12 jam kot. Pagi sampai malam mmg kat opis sesaje haha.

Penah skali tu, aku tak tau nak buat ape, sampai la aku tertido balik. Ermm... sbenanye aku tak ske sangat tido siang nih. Aku terase mase aku termembazir begitu sahaja. Aku lagi sanggup tengok tv... Tenggooooookkkk je pun takpe. Tapi jangan la tido. Hahaha. Entah la.. aku pun pelik sbenanye ngan perangai aku yang satu neh. Tapi itu la dienye.

Sumtimes aku pelik gak tengok orang yang tido macam buat keje buruh kasar. Or tido macam tak tido lapan hari. Pantang lepa je tido.. Pantang ade free.. even 15 menet pun nak tido. Bukan la aku nak judge ape2, maaf la kepade yang hobi nye mmg tido ye. Ye la, mungkin la ade diantaranye yang ade masalah kesihatan ke, atau mmg kne cukup tido 8 jam. Kalau malam tu tido lambat, kne curi masa untuk tido n cukupkan 8 jam untuk hari itu sahaje.. hehhe.. Who knows kan.

But yang aku nak cakap nih kepada orang2 yang sihat walafiat. Yang mmg terlalu sayang nak meninggalkan tilam n selimut. Huhu.... Hari panas dah nih. Matahari da tinggi. Kekadang da nak petang pun. Tak makan satu hari takpe. Tapi jangan tak dapat tido. Erm... ok, please ea adik2 kalau ade yang bace nih, no no no… jangan buat perangai macam nih. Saaaaaangat merugikan. Latih la diri untuk bangun awal. Tak terlalu pagi pun takpe. Lepas solat subuh, nak sambung tido takpe. Tapi jangan la nak tunggu tengah hari baru nak bangun. Kalau leh, latih adik2 kite, anak2 kite. Bangun awal, kemas katil, mandi, bekpes. Lepas tu nak buat ape pun takpe. Nak sambung tido pun lantak la. Nak kate ape kan. Point kat sini, amalkan bangun waktu pagi.  

Aku da terbiasa, dari kecik, ayah akan kejut bangun subuh. Dia akan cakap ”Heeiii bangun!! Bangun..!! Mane ade orang tido sampai lewat2 ni!! Mane rezeki nak masuk!!” Walaupun mase tu baru pukul 9 pagi. ahaks.. Lepas tu dok asrama plak, da memang la kne bangun awal kan. Abes sekolah asrama, masuk IPT plak, rutin yang sama. Aku penah gak saje nak bangun lambat2. Pukul seblas, doblas, baru nak bangun mandi. Dan aku akan terase sakit kepale, rase sangat2 rugi bile bangun lewat2. Rugi mase la yang paling aku terase. Nanti, aku akan terase macam niih ”Aikkk? Da nak petang? Aku rase macam baru je bangun tido” lepas tu aku terase menyesal sebab bangun lambat. Hahaha.. Then, nak sedapkan hati aku, ”ade hikmah aku bangun lambat tadi (hikmah la sangat kan). But, it is true. Everything happened with reason isn’t it? So, layan je la. Ahaks.. banyak sangat ‘terase’ aku kan. Heh.. ;p


Ok, last but not least, I always believe that wake up early in the morning is one of the healthy lifestyle. Ini semua berdasarkan pembacaan dan aku nyer thought la. Maybe orang lain, lain plak pandangan n theory die kan hehe. Tetibe ade plak yang kate, "Tido petang bagus la," Hahaah... hah.. camano? terpulang kepada memasing. Tepuk dada tanye la badan, sihat ke tidak. Ape pun, marilah bangun awal pagi n teruskan routine life korang. Hee… Peace.. Maaf kan daku andai ade terkasar bahase ke ape yer..

Thank you sudi bace :)






         



Saturday, January 21, 2012

Anak Sendiri vs. Anak Orang Lain

Waarrggghhh....!!!! huhuhuhu... Aku kebohsahanan sebenarnye kat opis neh.. Al- Maklumlah keje hari2 minggu nih kan. Kne la buat2 macam hepi.. (tapi sebenanye aku ske je keje weekend, bos2 sume takde, opismate len takde, leh keje sambil rilek2 - kurang la stressnye kan)

dah duduk2 nih, aku terbace la satu note aku yang aku save lam email. Aku tulis tu, kununnye nak letak kat FB haha.. las2 tak jadi sebab aku rase macam poyo je. (ni aku tulis dlu2 mase zaman aku belajar kat kolej beberape tahun lepas) pos die pendek je..

mase tu aku tak puas hati, sebab mak ayah aku adalah parents yang overprotective and narrow minded dalam memberi anak2 membuat keputusan atau membuat pilihan. dari pakai baju ape, sampai la belajar amik course ape, semua kalu leh diorang yang nak tentukan. :)

dan ni la die luahan hati aku waktu itu.. time neh aku baru abes buat Diploma. umur awal 20-an la hehe..

huhu... buhsan tul ar....
aku nak blaja lagi... memang ar, klu ader rezki, ape salahnyer...

tapi, menda tu bukan terus datang jer.... huhhuhu... kene sabar, kan...? tapi, sementara nak tunggu tue, aku taknak lah dok jer terperap kat umah... aku klu bleh nak gak g carik keje ker... tak ar bosan tahap Mahadewa Kaiou... huhuhu... ayah aku dah bagi greenlite dah....  mak aku lak yang macam tak setuju....

tensen tul.... dulu, bapak aku tak bagi... tapi, skang dah bagi lak.... mak aku jer yang macam tak ske... die plak yang macam memilih sangat klu aku nak keje... tak bleh yang ader shift malam ar.... taknak yang jauh la... klu bleh nak yang dedekat ngan umah jer.... 

wargh!! aku lak yang penin.... tapi, biler aku nak kuar2, segan lak nak mintak duit kat depa.... at least klu aku keje, takder ar aku asik nak mintak jer kat diorang....
heehehehe... yang aku kekadang rase cam nak gelak tu, bile mak aku tanyer kat anak orang lain......

mak aku : skarang buat ape..?


anak orang lain : keje biase2 je makcik... daripade dok umah tak wat ape...


mak aku : ha'ah... elokla tu... boleh buat beli2 baju, jalan2... kan? tak payah nak mintak ngan mak ayah  selalu... (sambil tersenyum gembira)

boleh lak bagi cadangan yang bernas2 lak tu... kat anak orang lain tu.... kat aku nih tak plak dier nak sokong.... at least klu dier biarkan aku keje, dier leh ajar aku berdikari, kan.... huh...

aku tau, diorang risau ar, memacam ar diorang risau... memang dari dulu lagi, ape aku nak wat, payah tul diorang nak benarkan... anggap aku cam budak lagi.. orang lain baye aku dah anak 3-4 dah.. hahaha... huhu... mayb lum masenyer... kot... tunggu je ar... mayb someday....

aku pun kununnye bajet macam dilanda depression la bagai hahaha
 
hahahahahahaha.... aku tergelak bila bace nih balik. erm.. veeeery budak2 la kan.. tapi itu la die comparison yang aku nampak, sedangkan aku tgk kawan2 aku yang baye aku da keje. tak keje pun, parents derang tak la meng-kongkengkang kan derang. well.. Setiap parents ade care memasing kan. Aku pun bile da tetue nih, pk la secare rasional balik.

Aku adik beradik mmg ramai. Tapi perempuan 2 orang sahaja. Mak ayah aku plak sure risau. Sebab memang da nampak dari dulu, aku nih lain sket dari anak2 lain. Tahap ke - indepenedent - an aku tu melampau sket dari yang lain2. Mungkin ayah aku takmo aku terlalu cepat memikul tanggung jawab --> mak ayah mane nak tgk anak die susah kan.

Tapi pada aku la, dalam konteks nih, all parents should give at least a chance to their children to learn of how to manage themselves. How to be a responsible person. Give them chances to make some mistakes. Let them knew or experienced themselves of how the real world is.But dalam mase yang same, be their best friend. Jangan biar derang terkapai2, hanyut, keliru. Practical is better than theory. Dalam umur macam tu, atau situasi macam tu, memang sangat perlu sokongan dari orang lain. Especially keluarga terdekat. 

Mungkin ade la antara yang terbace, akan cakap, "alaa... bese la tu, mak aku pun macam tu dulu.. ade orang lain laaagi teruk kene.. untung la mak tak bagi keje.. orang lain, terpakse keje sebab nak tanggung adik2.." that's not the point la. aku pun bukan nak citer 'sape paling teruk'.. huhuhu. Dan aku terpk gak, 'esok aku ade anak macam mane la plak kan.. Baru rase macam mane mak ayah aku rase'

Mase lepas SPM dlu, aku ingat lagik. aku mintak izin ngan ayah aku nak cari keje. Dkt2 umah pun takpe. Sambil tergelak2 ayah aku tanye, kenape nak keje? duduk je la rumah, jage adik. agaknye lam hati die kate, 'haaiii anak aku sorang nih, kekecik, ade hati nak carik duit sendiri. Tak sampai hati aku nak tgk kekecik da keje.' lame ayah aku diam. aku kate la, nak cari duit, tak payah mintak kat mak ayah selalu. sudahnye ayah aku cadangkan macam nih. "ok, kakna duduk rumah, jage adik, tolong mak buat keje rumah. nanti ayah bagi la elaun. sebulan 3-4 ratus ke, ok? lagi best tak payah keluar2" 

Aku memule kurang setuju la. Keje ape macam tu. Tapi ayah aku kate, "Ok la tu, duduk rumah, dapat duit belanje. kan jimat." Aku pun setuju je la :). sebenanye tak ske gak. sebab bukan dalam environment pekerjaan kan. Tapi ikot la jugak. dan waktu tu aku memang jarang2 keluar. Dua tiga minggu sekali. Kekadang sebulan sekali. Ok la tu kan dari tak boleh kuar langsung. wakaka..

Mak aku neh plak, overprotected. Aku nak pegi umah bestfren aku yang selang 4 buah umah tu pun die tak bagi. Mak aku neh lain. Die RISAU. Aku tau die terlebih RISAU. Aku tak cakap mak aku salah. There is no "wrong " or "right" answer here. Die ade la alasan die sendiri walaupun sampai skang nih aku tak tau apekah alasan itu. Dan aku pun tak pernah tanye. Cume, aku rase aku da mule faham kot.

mak aku dlu2 suke cakap, "mak tengok anak orang lain tu blah blah blah....."

Bese la kan. Anak orang lain semua bagus je kat mate mak ayah aku hehehehe... Sebab die nak anak2 die jadi lebih baik. Bukan jadi lebih baik dari anak orang lain. Tapi lebih baik dari ape yang dok ade skang neh. Hahah.. 

Ape pun aku bersyukur sangat... mak ayah aku memang ibu bapa yang bertanggungjawab. Tq mak n ayah. Tapi, ayah ngan mak kne la yakin lebih sket ngan anak sendiri berbanding anak orang lain ye mak, ayah.. hehehehe.... Alhamdulillah.... Terima Kasih Mak, Ayah.. 

Thank you sudi bace :)

Wednesday, January 4, 2012

Segmen YY l Mengapa Saya Berblogging

Assalammualaikum ~ ~


Untuk permulaan entry nih saye nak ucapkan terima kasih bebanyak kat cik Yana Yassin sebab buat segmen neh.. saye nak gak la share serba sikit macam mane saye leh terpk nak berblog neh.





disebab kan nak mengjoinkan diri, aku ikot step2 neh.. kalau korang yang bace pun nak join, leh jugak buat macam aku..

Ni die aku da paste.. ikot jangan tak ikot hehehe

1. Buat satu entri dengan tajuk : Segmen YY | Mengapa saya Berblogging
2. Tepek banner di atas dan link kan ke entri ini.
3. Cerita kenapa korang Berblogging.
4. Tag 2 orang , terima kasih join.
5. Kalau sudi Boleh LIKE FB Blog Yana Yassin
6. Siap entri, letak kat komen entri nie yerr.


Al-Kisahnye.. Kalau diikutkan, da lebih 3 tahun lebih la saye berblog. Cuma tak aktif mase memule dlu. Saye punye blog yang pertama saya buat mase zaman2 kat kolej.. Mase tu ade task untuk subject E-commerce. Kitorang kne buat blog/website. Lepas tu saye tak paham amendaaaaaa la blog2 neh kan. Heheh. Tu zaman bile ek. 2002-2003. Saye biar kan je la blog tu sampai tahun 2006. Saye pun da delete account sebab rase macam takde function pun. Sampai la tahun 2008, saye bukak akaun Blogger baru. Sebab mase tu saye da beli laptop. tapi kejap je saye update2. lepas tu laptop hilang. 


Awalnye macam da nak give up.. sebab mase tu Blogging nih kurang popular lagi.. kawan2 kat kolej pun tak tau pun yang saya ada blog hehe.. (mase sambung degree neh, saya kurang bergaul) tapi saye bukak gak sebab saye suke mengarang, bercerita.. Nak jadi penulis, rasenye kurang berbakat. hehehe... Ditambah pulak saya selalu bace jugak blog2 lain.. Jadi, demi nak mengarang neh, teruskan la jugak. 


Dulu dulu, Saye tak kisah pun ade ke tak orang bace. Nuffnang pun saye letak pasal saye terbace satu article ttg nuffnang nih dalam satu majalah. Saye pun register la. Yang penting, saye da cerita ape yang saye nak cerita.. Itu pun banyak gak yang tak tercerita. Sebab nak access internet terhad. Kekadang nak citer menda2 menarik pun da terlepas. Jadinye, macam tu la jugak. Kejap ade, Kejap takde :P


And now, semenjak bekerja kat tempat skang neh, naik balik semangat. Sebab keje mmg mengadap PC manjang. So, terpk la nak pos macam2 heheeh... Ok la.. Ade la jugak. Tapi kurang bersemangat gak la bile nak bercerita pegi sane sini, tapi takde gamba. Hp yang dlu leh amik pic pun da rosak. Tapi pos la jugak. Share2 info.


Alhamdulillah, skang da ade camera. Bertambah la semangat balik.. hahahaha... Padahal, mule2 berbelog dlu, saye tak suke giler letak pic sendiri. Macam2 hal kan. Actually, mmg selalu bersemangat. Saya rasa perjalanan hidup masing2 berbeza kan. Saya suke baca kisah perjalanan hidup memasing, lain2 orang, lain2 thought kan :) Itu la yang saya nak share jugak. Pada saya perjalanan hidup nih sangat2 precious. Rugi andai simpan sengsorang.. ^___________^ 


Haa itu la die serba sikit.. (tak sikit jugak laa) Tapi saye lagi banyak abeskan masa belek blog orang lain dari blog sendiri. Hahahahah.. Saya pun tak berapa nak pandai sangat macam kawan2 lain. Memasing blog cantik2.. Saya rase, dalam ramai2 yang join segmen neh, saya punye blog paling sempoi kot.. hehehe.. insya Allah, akan explore lebih lagi dengan bantuan kawan2 semua nnt hehe.. Mintak tunjuk ajar ye.. 


Terima kasih sekali lagi untuk cik Yana kite.. hehe.. Kunun nak citer sket, tak sedar terpanjang plak haha..

Sebagai melengkapkan syarat, saya nak tag Bullble Tea, ToMyPocket ngan Saranni-Syara




Thank you sudi bace :)