^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Sunday, January 22, 2012

I am a morning person

Hari nih bagun lewat sket. Uhuhuhu... aku bagun kul 8 pagi tadi.. errrr... pada aku lewat la.. pasal aku nih ske bangun pepagi ekceli heheheh... poyo je kan.. Aku bukan la kind of perfectionist yang nak kene ikot jadual bangun pagi, mandi n everything… aku mmg ske bangun pagi.. pada aku, kalau dapat la bangun pagi, itu adalah sesuatu yang sangat best.. tak tergambar besar hati aku nih untuk disampaikan kepada orang betapa indahnye perasaan bangun pada waktu pagi.


wah... kalu ade view mcm neh kat umah aku.. hari2 nak bangun pagi2 hehehee


Tak kire la hari tu aku kje ke, tak keje ke.. aku tak sihat ke.. kat mane2 pun, kat hotel ke, lam hutan ke, umah orang ke.. secara otometik, aku akan terbangun pagi.. eh, kawan2 jangan ar plak salah anggap.. ingat aku nak cakap besar ke ape ke kan.. bukan la tak penah aku telajak.. tipu la kan.. as a human being, aku ade la jugak tersasar dari rutin aku bangun pagi.. dan ia akan berlaku kalau aku terlalu letih atau tido lewat ya amat. Selain dari itu, hanyalah lakonan masih tidur ataupun mengguling2 badan di atas tempat tidor (walaupun tak empuk, aku buat2 la macam empuk n bayangkan tempat tido tu adalah katil spring kat umah aku haha) itu pun bile tgk sorang pn tak bangun lagik n aku takde ape2 nak buat <---- ini merujuk kepada waktu camping atau travel memane.. hwahwhawhahwaa... teruknye akuuhh..

Ade gak sorang due member aku yang tanye,
"kalau ko bangun kan, first skali ape yang ko pk ek? Atau ko bangun2 tu terus plan ape ko nak buat untuk hari tu?"
”kalau akak bangun pagi2, akak buat keje ape2 dulu ke, akak bekpes dulu ke, akak mandi dulu ke... akak buat mane satu?”

Huhuhu..kekadang terase macam kelaka la dapat soklan2 macam nih. Tapi bese la kan.. As a person yang curious maybe, nak tau macam2. Or dalam perbualan yang panjang tu da tak tau nak tanye ape kan, keluar la soklan2 yang macam nih. Ahaks..  

Firstly, aku kalau bangun pagi, aku mmg lebih prefer mandi dulu la. Andai keadaan memaksa, baru aku buat menda lain sebelum mandi. But frankly speaking, aku akan berada dalam keadaan kurang selesa. Hehe. Contohnye, mak aku tetibe suruh bangun masak ke, atau pun aku ari tu terlajak tido tapi adik2 aku da lapa nak bekpes ke. Haa, aku masak la dulu. Aku bukan la nak bagi tau kat sini yang aku nih pembersih ke ape.. tapi ini la aku. Aku mesti nak mandi. Kalau pg outdoor, aku akan terpk2 nak mandi dulu even mase tu banyak keje (besenye masak yang mmg kne seawal pagi nak bangun) haha.. But, apepun, bergantung kepada keadaan ye.. kalau da memang takde wat ape tu, mandi la ye kawan2.. jangan sayang kat daki n peluh tu. Huhu


Secondly, lepas mandi n wangi2, aku akan terpk2, ape aku nak makan untuk bekpes ek.. hehehe.. aku bukan la cerewet sangat. Aku rase, paling senang nak bg mkn, aku la.. hahah.. perasan.. Seriously, aku mmg takde hal punye. Asalkan makan.. Errr... tapi, tolong la.. jangan la letak sayur taugeh lam makanan aku. Tu la paling aku takleh. Hehehe.. (mengade gak la tu kan)

Finally, untuk soklan2 tadi, aku tak penah la plak bangun pepagi n terus plan nak buat ape, nak buat ape. Macam aku cakap, aku mesti nak mandi dlu. Lepas tu aku follow the flow je, unless, if i have something important to do, or, any appointment with some friends, baru la aku kne plan timing and schedule for that day. Tapi kalau hari keje, mmg takde ape la nak plan sangat kan. Pegi je la keje.. aku keje 12 jam kot. Pagi sampai malam mmg kat opis sesaje haha.

Penah skali tu, aku tak tau nak buat ape, sampai la aku tertido balik. Ermm... sbenanye aku tak ske sangat tido siang nih. Aku terase mase aku termembazir begitu sahaja. Aku lagi sanggup tengok tv... Tenggooooookkkk je pun takpe. Tapi jangan la tido. Hahaha. Entah la.. aku pun pelik sbenanye ngan perangai aku yang satu neh. Tapi itu la dienye.

Sumtimes aku pelik gak tengok orang yang tido macam buat keje buruh kasar. Or tido macam tak tido lapan hari. Pantang lepa je tido.. Pantang ade free.. even 15 menet pun nak tido. Bukan la aku nak judge ape2, maaf la kepade yang hobi nye mmg tido ye. Ye la, mungkin la ade diantaranye yang ade masalah kesihatan ke, atau mmg kne cukup tido 8 jam. Kalau malam tu tido lambat, kne curi masa untuk tido n cukupkan 8 jam untuk hari itu sahaje.. hehhe.. Who knows kan.

But yang aku nak cakap nih kepada orang2 yang sihat walafiat. Yang mmg terlalu sayang nak meninggalkan tilam n selimut. Huhu.... Hari panas dah nih. Matahari da tinggi. Kekadang da nak petang pun. Tak makan satu hari takpe. Tapi jangan tak dapat tido. Erm... ok, please ea adik2 kalau ade yang bace nih, no no no… jangan buat perangai macam nih. Saaaaaangat merugikan. Latih la diri untuk bangun awal. Tak terlalu pagi pun takpe. Lepas solat subuh, nak sambung tido takpe. Tapi jangan la nak tunggu tengah hari baru nak bangun. Kalau leh, latih adik2 kite, anak2 kite. Bangun awal, kemas katil, mandi, bekpes. Lepas tu nak buat ape pun takpe. Nak sambung tido pun lantak la. Nak kate ape kan. Point kat sini, amalkan bangun waktu pagi.  

Aku da terbiasa, dari kecik, ayah akan kejut bangun subuh. Dia akan cakap ”Heeiii bangun!! Bangun..!! Mane ade orang tido sampai lewat2 ni!! Mane rezeki nak masuk!!” Walaupun mase tu baru pukul 9 pagi. ahaks.. Lepas tu dok asrama plak, da memang la kne bangun awal kan. Abes sekolah asrama, masuk IPT plak, rutin yang sama. Aku penah gak saje nak bangun lambat2. Pukul seblas, doblas, baru nak bangun mandi. Dan aku akan terase sakit kepale, rase sangat2 rugi bile bangun lewat2. Rugi mase la yang paling aku terase. Nanti, aku akan terase macam niih ”Aikkk? Da nak petang? Aku rase macam baru je bangun tido” lepas tu aku terase menyesal sebab bangun lambat. Hahaha.. Then, nak sedapkan hati aku, ”ade hikmah aku bangun lambat tadi (hikmah la sangat kan). But, it is true. Everything happened with reason isn’t it? So, layan je la. Ahaks.. banyak sangat ‘terase’ aku kan. Heh.. ;p


Ok, last but not least, I always believe that wake up early in the morning is one of the healthy lifestyle. Ini semua berdasarkan pembacaan dan aku nyer thought la. Maybe orang lain, lain plak pandangan n theory die kan hehe. Tetibe ade plak yang kate, "Tido petang bagus la," Hahaah... hah.. camano? terpulang kepada memasing. Tepuk dada tanye la badan, sihat ke tidak. Ape pun, marilah bangun awal pagi n teruskan routine life korang. Hee… Peace.. Maaf kan daku andai ade terkasar bahase ke ape yer..

Thank you sudi bace :)






         



2 comments:

  1. suke jgk kalu dpt bgun pagi2...tp dh susah nk bgun pagi...kalu tido lak xsuke tdo awl...kene tido lewat2.....camne nk ubah smula tu...haha

    Cetusan Terkini | 6 Sikap Blogger Super !!

    ReplyDelete
  2. ha'ah.. saye pun tak ske tido awal ahaks.. takpe2.. esok2 die berubah ikot lifestyle nnt hehehehe... :)

    ReplyDelete

I love to hear from you :D