^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Sunday, February 12, 2012

Nak Kuey Teow Goreng takmo taugeh ye...

Assalammualaikum dan Selamat Petang....

Aku tetengah kebosahanan keje hari minggu sesorang neh. Partner yang should work same shift ngan aku arineh tak sihat katenye. So, kesaorangan la diriku iniiihhh... ehehehe... So, da dok sesorang neh, tetibe terpk-pk nak masak apeeee la malam ni ye untuk makan. Kemungkinan besar aku akan kesaorangan jugak dinner nanti ni.

Pk punye pk, setelah ditolak, tambah, bahagi, darab, memikirkan risiko dan kepuasan hati, aku terase macam nak buat Kuey Teow Goreng kegemaran aku la. Tapi ketiow takde.. kne pg beli jap eheheheeheh :P

Tapi nak letak sayur ape ek. Errr... daun kuchai je la. Taugeh mmg takkan la. Sebab mmg takkan makan punye. Heeee.... teringat plak aku kat satu kisah.

Berlokasikan sebuah kedai makan area2 umah sewa aku. Aku kuar makan ngan member lepas balik keje. Kitorang pun order la. "Kak, nak ketiow grg takmo taugeh yea." budak tu gelak. Member aku pun gelak. die tanye aku, " Awak mmg tak makan taugeh ngan kuey tiow ke?"
Errkk.... Bukan ngan ketiow je. Tapi aku mmg tak makan taugeh. Nanti kalau ade kat dalam makanan aku, first thing aku buat, aku asingkan dulu hahahhaah.... Orang len yang stress tgk aku eheheheh :P

melampau aku kan, pangkah bebesar :P

Aku pun cerita la kat member aku tu kenape aku tak makan taugeh. Sebab orang selalu akan cakap kat aku, "Eeeiiii adeke tak makan taugeh. Taugeh la sedap." so, setiap kali aku terjumpe ngan orang yang baru tau aku tak makan taugeh, aku kne la cakap nape aku tak makan taugeh.

Alkisahnye, dulu aku makan je ape pun. Takde hal punye lah. tapi terjadi la satu kejadian neh. Mase tu aku sekolah baru tingkatan 1-2 macam tu la. Mak aku masak la sayur taugeh untuk makan tengah hari. Malam tu, pembantu rumah aku panas la balik lauk2 siang tu (mak aku biasenye akan suruh panas2kan lauk sebelum die masuk campur untuk masak lauk baru kat dapur)

Bile sampai time nak makan malam tu, aku pun amik la sayur taugeh tu. Nak makan ngan seleranye la neh. Aku ngap je taugeh tu, terus terase rase die yang macam pelik sket. Aik, pelik. Padahal takde bau ape2 pun. Mak aku pun check la. die kate "Ha'ah, da nak bau, dah2, buang. Jangan makan." yang best tu, mase tu aku sorang je yang baru amik taugeh. Gggrrrrr.... why meee??!?!?!?!??

Rase die sangat la disaster. Selepas kejadian itu, aku pun tak la makan2 taugeh. Pernah gak nak cube makan, tapi akan terase kat tekak macam mane taugeh basi tu. Erkk.. Aku mintak maaf ea. Bukan nak buat korang putus selera makan taugeh. aku tau, ramai peminat taugeh. Memember siap cakap, "Ape la Kak D neh, tak makan taugeh. Taugeh la sedap, penambah rasa.." hehehehe... Mintak mahap ye. Tekak akak neh tak lalu.

Haaaaaa... macam tu la asal usul kejadiannye hehehe... So, sape yang kenal aku da lame dah tau dah. "Kak, kuey teow goreng untuk die ni jangan letak taugeh yea" hehehhee... tq cyg2 ku.... Dan kalau ade yang tanye kenape, aku jawab pendek je ngan muke selambe, "Pernah termakan taugeh basi," 


ps : mintak maaf andai ade tersinggung sesape. Hanye share pengalaman je :)

Thank you sudi bace :)

Sunday, February 5, 2012

Dah Telefon Orang Tersayang?

Assalammualaikum dan salam sejahtera.....

First of all, Salam Maulidur Rasul kepada seluruh umat Islam yang ade kat mane2 pun seluruh pelusuk dunia nih. Selawat dan salam ke atas Nabi Allah, Muhammad.

Aku keje hari ni. Dalam ertikata lain, jadual keje aku menyatakan bahawa hari ni aku keje. Aku keje shift. So, public holiday pun tak mustahil aku keje. Dan pada hari orang bekerja plak, tak mustahil aku akan bercuti hehehehe....

Besenye bekerja pada hari cuti neh, kejenye rilek sket. Makanye, mase tetengah tak bz tu,  aku teringat la pulak kat mak aku. Dah dekat seminggu tak kol. Tah ape la kabanye ngan adik2 aku yang lain kat rumah tu kan. Nak la kol sekejap :)

Mak aku yang jawab telepon. "Hello, Assalammualaikum mak. Kakna ni,"
"Haaa waalaikummussalam, kat mane ni?"
"Kakna kat opis, keje.. Tu pasal la tak balik tu,"
"Eh, orang cuti2 umum ni die keje pulak, carikla keje lain," (sempat lagi tu)

Aku gelak je la.. lepas da tanye kabar lebih kurang. Citer2 sket, aku rase da puas dengar sore mak aku, i want to end the conversation la kan.

"Tak balik ke? bile cuti lagi?"
"Minggu depan kakna cuti, tgk la, Insya Allah selase ke rabu, kakna balik ea,"



Erm... Rindu plak kat mak aku.. Ehehehe... Tah ye sihat ke tak tu kan. Mulut kate sihat, tapi selagi tak tgk, tak tau kan. Korang da telepon orang2 tersayang? Kalau belom, kol la ek.

Sebenanye dapat kol 2-3 menet pun da buat derang hepi. (haa mule la aku nak sebak neh kan) ahahahahahahahaha :P. 


Thank you sudi bace :)

Saturday, February 4, 2012

Semoga 2012 lebih baik dari 2011

Assalammualaikum dan salam sejahtera...

Giler lame.. da sebulan masuk tahun baru, aku baru nak wish.. Sebelum tu.. Selamat Tahun Baru 2012. Rasenye macam takde la lame mane aku tgk angka 2011 tu kat kalendar.. Skang da bertukar ke 2012.. Ehehe.. Ye la kan.. Takkan la nak tuka 2010 plak ahaks..

Lambat plak aku nak update pasal tahun 2011 yang banyak kenangan nieh.. Rasenye entry 2012 da ade la a few kan ahaks.. haaa meh nak sesembang.. Bese la.. Memasing sure ade citer2 best n tak best untuk dikongsi hehe. Aku pun takmo terlepas la jugak ape yang leh nak share ngan sesape je :)

Yay.. yayyy..!!!

Untuk diri aku dan kisah aku sendiri. Awal tahun 2011 adalah permulaan hari-hari yang murung buat aku. Mulanya, semua berjalan macam bese. Rutin aku yang mulanya berulang alik pegi keje driving dari Taman Melawati ke Cheras, mmg sangat2 mencabar minda aku hahaha.. Jalan MRR2 mmg terkenal ngan ke-jammed-nye kan. Aku sedikit stress bile mengadap jem nih. Poyo je aku kan.. :P

So, aku mintak la kebenaran nak sewa rumah. "Mak, kakna nak carik umah sewa yang dekat ngan opis," Mak ayah aku mulenya kurang setuju. Tapi bile tgk aku pun ok je.. Than aku plak rajin gak balik jenguk diorang mase hari - hari yang aku off. Haa... lelame diorang pun ok la.. hehe...

Then, aku ade membuat satu langkah yang sangat2 bahaya untuk diri aku n keluarga aku.. Di mane aku rase belum sedia lagi nak bagi semua orang tahu hehehe.. Aku kemurungan lagi selama few months.. Sebelum bulan puasa last year, aku da dapat setelkan masalah itu. Kemudian aku da hepi balik.. Dan aku memasuki episod di mane nak menstabilkan kedudukan kewangan aku. Huhu..

Alhamdulillah... Semakin lame semakin baik n i'm still trying to work on it.. Alhamdulillah sekali lagi.. Aku dikurniakan keluarga yang bahagia.. Mak ayah yang best.. Adik beradik yang sempoi.. N tak lupa kat kawan2 yang selalu ade ngan aku mase susah n senang.. Aku sangat2 terharu n terhutang budi..

Alhamdulillah
Erm... ade gak yang tak henti2 tanye kat aku ttg jodoh.. (mmg takleh nak lari kan.. hee :D) Errr.. Aku mintak maaf la.. Mmg takde jawapan lagi ttg tu... :) Just.. Please be happy for me.. Hehehehe :P (happy ke makcik2 aku bile tgk aku tak jumpe jodoh lagik?) ahaks.. Sampai pakcik aku yang baru awal 40-an pun cakap "Awak tu umor da nak masuk 30-an dah.. cecepat la kawen," hahhahahha.. Makcik2 aku plak da heboh nak kenen2 aku ngan anak2 kawan derang laa... Bisnes partner derang laa..

Takleh lupe, the funny part, bile jadi mcm tu - aku ok je, senyum.. Tak pk.. Takde masalah la pade aku... But, mak aku plak yang stress.. Hehehe bese la kan.. Die risau tu.. Cume tak tunjuk je :P dah mak aku cakap "Eeiiii ade ke nak kenalkan anak aku ngan orang tua2," (umo 40++) mak aku nih tak ske la katenye.. aku diam je... Family aku masih mengamalkan cara di mane anak-anak jangan la berani nak bercerita pasal cinta2 ke, gepren boipren depan orang2 tua.. Tak manis.. Biar semua urusan orang tua yang buat... heee.. Klasik tak family aku hehehehe... :P

N pada aku plak, aku takde masalah ngan semua tu.. Ade rezeki, sampai jodoh sok, ade lah... Insya Allah. Amin hehehe.. okeh.. Part citer pasal jodoh aku da cukup. Citer len plak ahaks..

Aku bersyukur sangat2.. sebab dapat buat Jejak Kasih ngan a few of my good friends.. Anna, Adeq, Dina. Kawan mase kolej ngan tempat keje lame dlu. sangat2 teruja bile dapat jumpe. ade yang da hampir 8 tahun tak jumpe. ade gak yang tetiap tahun aku mesti jumpe.. hehehe... I had fun meeting all these good people in my life. semoga lepas neh dapat jumpe ngan lebih kerap. Heeee...
 
Hang Out ngan Anna

Adeq yang sweet..

Pasal family aku takde banyak perubahan pun. belum ade orang baru dalam keluarga. Masih orang-orang yang sama. Hee.. :D cuma aku rase, tahun neh kitorang rajin la balik kampung mak kat Lumut, Perak. Jenguk opah aku. Opah pun da tak brape sihat, tu pasal la mak rajin ajak balik. Mase ade adik2 yang taknak ikot balik kg, mak pernah cakap, "Jom la balik kg tgk opah, tah sampai bile la kan orang tua tu..." aku pun diam je la.

Balik tgk opah

Bestfriend aku kat opis, Raja Nurasyikin akhirnya bernikah dengan bf yang da 7 tahun kawan. Alhamdulillah. Aku jadi pengapit die ehehehe... Tapi rase takmo jadi pengapit lagi la. Aku rase macam aku yang lagi banyak hal dari pengantin. kasut tak selesa la. kain tak betul la. wakakakakaka :P Semoga dapat berkat.. amiiinn ahaks...

Hujung tahun pulak, dapat berjalan ke utara tanah air. Kedah ngan Penang. Pegi pun sebab engineer kat opis aku kawen. kitorang pg ramai-ramai 5-6 bijik kereta. Kenduri kat Alor Setar. Alang2, berjalan terus ke Penang. Huhuhu.

Pengantin yang cantik :)

Naik Bukit Bendera... lalala

Tu je la kot. takde ape yang menarik sangat. tapi yang penting, aku hepi je selalu :) Walaupun ade kekadang kejadian yang sedih2, selalunye aku berjaya tolak sedih2 tu ke tepi. Yeah.. doakan aku ye kawan kawan. Semoga ape yang jadi kat atas aku tahun ni lebih baik dari yang lepas2. Be strong MD, Life is Great huh... 


Thank you sudi bace :)

Aku dan Baju Kurung :D

Assalammualaikum dan selamat Sejahtera.

Tetengah malam bute, aku saje la bosan2, belek2 gamba2 lam simpanan aku. Ade banyak lagi entry yang aku belum publish. Namun karena aku menulis neh nak kne bermud- mud (mengade, bajet penulis novel kan) so, aku pun tak jadi nak belek gamba2 ehehehee…

Lepas tu mule la aku terpk, bling bling bling (bayangkan kuar kepul2 asap tu.. huhu) kalau la ade internet kat umah sewa aku skang neh kan mudah.com.. huhu... insya Allah, aku masuk internet tak lame lagik. Yang dlu punye aku da terminate, sebab mase tu takde PC kat umah.

Okeh.. back to the story. Aku tgh khayal2 tu, tetibe aku terpandangkan baju2 yang aku hang berlambak2 kat sudut umah aku neh. Tersenyum lebar aku. Heheheheh....... terpk la aku nak citer pasal kisah aku yang satu neh.

Ni kisah aku zaman kolej. (zaman sekolah nanti2 citer ek. :D) Time tu, aku bukanla seorang yang pandai bergaye, nak berfesyen jauh sekali la. Aku rase, baju2 aku slalu out of date (even skang pun haha). Tapi aku tak kisah sangat, sebab aku pun bukan la seorang yang terlalu mengikuti perkembangan fesyen. Cuma aku peka gak la menda2 keliling aku.

Aku bukan takmo berfesyen bagai. Tapi aku mmg terus terang la cakap, aku tak konfiden langsung nak berfesyen neh. Now, even i feel my confidence level much better than before, aku still kureng gak la.. Cuma ade la sedikit perubahan. Aku nak la jugak cuba ape2 outfit yang sesuai ngan aku, n tahap keselesaan harusla yang ataaass skali.. ehee.. :D

Erm... Pasal terpandangkan baju2 tu tadi la aku telah mengimbau kenangan aku dolu2. Few years back, i’m just an ordinary person (skang pun biase gak, takde luar biasenye heh), a very low motivated on my appearances. Aku rase mase tu, aku tak ubah macam seorang budak perempuan yang berasal dari sebuah daerah pedalaman yang kat umah die takde baju seluar. Ehehehe… oooopppssss, don’t get me wrong ea. Aku bukan mengata atau mengutuk orang pedalaman, it’s just an imagination of mine.. heee.. ampuunn..

Pada aku, aku langsung tak menarik. Manekan tidak, sampai kawan aku ade yang pelik,
”Nad, ko takde baju lain ke? Balik2 baju kurung. Memang la baju kurung ko lawa2, tapi kadang2 tak kena la”

Aku plak pk, 'Apahal, pakai baju kurung la cantik.' FYI kawan2 sekalian, baju kurung adalah baju feveret saye yang no 1, no 2 pun baju kurung, no 3 barula baju kurung. No 4 baju kurung kot. No 5, barula yang lain-lain. Dan seterusnye. Ehehehee… Pada aku la kan, baju kurung neh pun sesuai je nak dipakai di kebanyakan tempat. Majlis kawen, pg kelas, jalan2, makan2. Aku tak nampak salah n silapnye pada baju kurung neh.

Ouh, hampir terlupe. Tudung aku pulak time tu, tak pernah ade pesen2. Zaman aku kolej dlu, baru popular tudung bawal yang satu pin kat bahu, sebelah pin kat atas kepale. Tapi ramai yang ske pin kiri n kanan bahu. Aku mmg haram la nak buat. Aku pin kat depan je macam tudung ustazah2 tu. Heeee… aku rase cantik macam tu. (perasaaannn.. muntaahhhh… hahahah)

Even mak aku sendiri pun rimas ngan aku. Ajak keluar makan, ajak pg jalan2 ke rumah sedare mare, asal aku bersiap je, "Kan banyak blouse mak beli, pakai la. Balik2 baju kurung" Padahal, mak aku gak yang rajin buatkan aku baju kurung. setahun tu tah berape pasang tah. kadangtu, tau2 je dah siap kat dalam bilik. "senang nanti nak pg kelas, nanti dah keje, leh pakai pg keje. Baju kurung kan boleh pakai lame.." tu jawapan mak aku kalau aku tanye "Kenape mak buat banyak2 sangat baju kurung?"

Tgk kat belakang aku tu.. tu sikit je.. belum sampai suku collection baju kurung aku hehe..

haa kalau tempat yang pg tu tak sesuai berbaju kurung, aku selesa mcm neh je..


aiseh pic pecah plak.. ni baru lepas pg shopping n nak dinner skali

Aku hanya akan pakai baju seluar time pg study group, ade sukan2 ke.. Tu pun seluar trek yang bile jalan ade bunyi plastik bergeser tu. Aku tak banyak seluar lain. Jeans aku da tak muat mase tu (lepas tu tak beli baru). Badan aku naik macam kene pam tayar lori. Ade la suar, tapi aku tak konfiden n tak selesa nak pakai.

Makanye, aku ke memane pun berbaju kurung. Mase tu ade la boypren, pg deting pun baju kurung. Shopping ngan dak2 dorm pun baju kurung. Penah skali aku nak kne naik tren dari kolej pg Midvalley n jmpe member aku kat sane. Aku pakai suar trek gedebeh (bukan saiz aku), ngan t-shirt size XL yang kalau aku pakai lengan die bawah siku, labuh die da dekat sampai lutut. Haahahahha... nape tak pakai baju kurung? Member aku kate nak lepak sampai malam, aku pk, tak selesa plak nak pakai baju kurung sampai lewat malam.. Pakai la t-shirt. Member aku kol ” Ko tunggu kat kedai kat situ –situ, aku pg amik ko. Ko pakai baju ape?” aku jawab ”Aku pakai t-shirt merah lusuh aku ngan suar trek”

Member aku sampai, "Aku ingat td ko memain” aku gelak je la.

It’s not a big deal kan. Ye la, maybe orang akan pk, apahal ko pakai macam nih Diyana... Mak ayah ko bukan tak belikan baju kat ko. Satu je jawapan aku – aku selesa macam neh. Tolong la jangan suruh aku pakai macam neh macam tu. Aku rase nanti something wrong jer. Hahaha.

3-4 years back, baru aku berani pakai mcm neh

Tudung pun da pandai nak cube macam2

Sampaila aku abes Diploma aku macam tu. Mase sambung Degree, aku sewa umah ngan junior aku mase kat kolej lame dlu - Nisya. Die sambung diploma kat cheras, tapi kitorang lain2 kolej. Haa... sejak ngan minah nih la, aku mule belajar sket2. Sebab die berfikiran yang aku memerlukan seorang perunding imej. Haaa... die la perunding imej tak berbayar aku wwahahahaha... Die pun ajar, pakai macam neh, macam tu. Baru la aku konfiden sket2 nak pakai seluar, blouse, tudung pesen2. Tapi, macam mane pun baju kurung tetap baju feveret aku.

So, skang neh. Aku da rase konfiden sket la ngan appearance aku. Kalau tak, dlu, aku pakai seluar je, aku rase pelik. Ok la kan. Alhamdulillah for the perubahan, asalkan fesyen aku tak bukan bukan hahahah... ;)


Aku rase la konfiden sket skang neh :)

Terima kasih pada Nisya, aku mmg terhutang budi n gan ko. Ahaks. Ouh mesti orang tertanya2 ape baju yang aku terpandang sampai lahir entry neh.. hehehehee... itu la diee.. Baju Kurung heeee :D

ps : Aku tak kate baju kurung tu ketinggalan zaman. Baju kurung tetap anggun and sesuai untuk dipakai di kebanyakan tempat. Cumanye aku yang melakukan sedikit perubahan dalam penampilan aku. Don't get me wrong ea :) 

pps: maaf andai ade ape2 yang menyinggung. hanya ssekadar sharing pengalaman hee 



Thank you sudi bace :)