^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Tuesday, September 24, 2013

Expect Less, Accept More

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Terima seadanya, u'll get fewer dissappointment. 

Macam yang pernah aku bgtau dalam entry sebelom nieh. Aku nak amik pengalaman dan menceburkan diri dalam dunia perniagaan. So, bile ade kesempatan n peluang, aku pun belajar la sikit sikit. Kebelakangan ni, aku ade involve dengan dunia perniagaan. Wahhh.. Sebut perniagaan je, terbayang mcm dalam citer2 slot Samarinda TV3 tu je kan. Yang selalu rebut2 kuasa tu la. Ahahaha... Berangan tu perlu. Bukan kene bayar pun kan. Ahaksss

Aku bukan la ade perniagaan yang mcm tu. Belum masenye lagi. Takkan baru berniaga seminggu, sebulan da kaye ahahahahhhh... Tu melampau la kan. Eheeeee.. Ouh, lupe nak bgtau, bukan juga bisnes carik carik orang (tapi kalau tak berniaga ngan org, ngan sape plak kan? hohohohohoho) mcm tu. Aku baru bermula dengan jadi agent kekecik je. So, ade gak la aku pegi jumpe-jumpe client. Nak berjaya punye pasal, aku pun berusaha bersungguh sungguh la. Ouh btw, produk yang aku bawak tu adalah produk makanan supplement.

Aku tanye kat die, cmane nak hilangkan rasa takut berdepan dengan orang orang yang aku jumpe-jumpe tu. Die pun tanye la aku, kate, terima seadanya. Barulah kite tak kecewa. 


Ouh Thank you Allah. You lend him to me. He is just like a motivator that sent to the earth just to please me. Only me. Thank you so much dear. You make my day. Almost everyday, I live with the words that came out from your mouth. I'm strong and what am i now is because of your words, opinions, thoughts, and that was so mind blowing. Thank you again Allah, you create a wonderful person and he's always be by my side. 

Erk... Selingan jap ahaks. Okay, berbalik kepada citer aku mintak pendapat die kan. biase kite dengar 'Give More, Expect Less' kan. But he said that i should learn to expect less and accept more. Bila mengharap kan lebih atau terlalu mengharap sesuatu, bila tak jadi, itula yang akan buat kite kecewa nnt. Be confidence dan terima seadanya, tak kira la ape yang bakal terjadi tu menggembirakan atau sebaliknya. So, you will have no fear to face anything in this world.




Aku pun pelik, padahal dlu mase aku dok sibuk men outdoor, ini adalah antara petua yang aku amalkan. Selalu aku bayangkan track yang teruk-teruk kalau mendaki gunung ke, air terjun ke. Sebab aku takmo kecewa kalau perjalanan yang dijangka best sebenanye horror kan. So, kalau track memang teruk, takde la terase susah sangat. Hahahaha korang paham ke maksud aku? Aku ni sengal jugak ahaks.

Yeay!! Itula perkara yang aku belajar mase jumpe die. Manusia ni kan memang mudah lupe. Tu sebab kite kne saling mengingati kan. Baru la kite tak terbabas daripada landasan. Ape pun, aku akan usaha bersungguh sungguh. Dengan bekalan harapan dalam hati, dengan perasaan Accept More, Expect Less, Inshaa Allah aku akan lebih yakin dan berani selepas ini. 

Thanks to you my motivator :D

Thank you sudi bace :)


Libas la balik

Assalammualaikum dan selamat sejahtera....

Lepas 3 hari off, hari nih aku masuk keje macam bese. Aku terasa macam dada aku berdegup laju. Ahah... teeetttt... hehehehe bukan pasal aku berdebar2 terjumpa buah hati ke, mamat ensem sebelah opis ek. No, no, no... Aku tetibe teringat kejadian-kejadian dulu huhuhu. Apahal nak berdebar-debar kan? Ntah, marah ke? Hangin ke? Bukan. Tapi berkobar-kobar bile teringat. Motif sangat kann..

Bukan aku nak ungkit dan tak redha. Menyesal jauh sekali. Cuma, bila teringat tu, aku wondering. Why me? Aku jadi letih bila waktu tu, akuuuu je nak kene jage hati orang. Hmm.. agak2 bile plak orang nak jage hati aku? I'm the one yang selalu diam bila orang ketepikan atau tak hiraukan percakapan aku. Then orang yang bercakap tu akan bangga dan kate "Bila aku cakap macam tu, terus die terdiam," helloo... aku mengalah, ok? Mengalah tak bererti kalah and salah. Pada aku, 'DIAM'

Diam n pekakkan telinga

adalah langkah terbaik untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih keruh. bak lirik lagu KRU tu, ape tah name tajuk die.. die kate "...diam itu pintar..." hehee pintar la sangat..

Tapi, lame2, aku rase takde la semua benda ko kne diam kan. Aku selalu diam and finally, aku yang akan stress bila mengenangkan yang "Kenape aku tak libas balik?" Then, bile pk2 balik "why i didn't answer and i didn't libas balik all of them?", finally, i get the answer... Owwwhhh... aku yang mmg malas nak menda tu meleret2. Itu la aku, memang selalu malas nak memanjang2kan menda. 

But then, few months nih.. Actually, bukan la baru sangat.. Aku rase ade sedikit perubahan la dengan keadaan yang satu nih. Aku rase aku skang da konfiden sket untuk menegakkan benang yang kering!! Aku juga suda berani menyuarakan pendapat aku. Ok, name pun pendapat kan. Bukan la semestinya betul, but what i'm trying to say here, 'Yes!! I can speak confidently.'

Dulu, aku selalu pk, "kalau cakap macam ni, die terase pulak nanti," tak pun, "nanti kalau aku cakap, diorang ni sure tak setuju" but at the end, takde sape plak terfikir kalau2 aku ade nak luahkan pendapat jugak. Atau aku terase - bebudak panggil 'sentap'. Sentap kah aku? Hahah.. Aku adalah seorang yang jarang nak bersentap-sentapan nih. Bersantap-santapan selalu la. Wakaka..

Oklah, point aku sebenarnye, untuk mengatakan, bahawasanya sekarang neh, aku, Martika Diyana, sudah manjadi lebih yakin kepada dirinya sendiri.

Alhamdulillah :D

Thank you sudi bace :)

Sunday, September 22, 2013

50 Reason Why You Must Involve in Business


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera.


Aku baru-baru ni pegi ziarah mak kepada kakak ipar aku. Aku panggil die mama. Mama ni seorang yang berjaya dan kaya-raya. Pasal die buat bisnes sendiri n macam-macam bisnes die ade. Alhamdulillah, dalam banyak2 menda aku sembang ngan mama nieh, ade satu menda yang aku paaaaling suke (yg len pun suke gak, tapi yg ni paaaallliiinnnggggg suke heh). Bile bersembang, die selalu pesan kat aku satu perkara. 

"Na, buat bisnes Na... Na nak buat bisnes ape, bagitau mama... Nasi Lemak, Chicken Wing, Western, Direct Selling, Butik, cakap dengan mama. Mama boleh bagi idea, mama tolong. Inshaa Allah, mama takde la pandai sangat, Na. Tapi nak ajar selok-belok bisnes ni boleh la sikit-sikit,"

HHuuuiiiii... Orang dah hulurkan tangan, kenape aku tak sambut kan. Tolak rezeki tu name die. Tak baik sombong2 heheehe...

Aku nie memang minat nak berniaga. Sebab aku rase aku ade ikot perangai bapak aku. Bapak aku ni suke buat bisnes. Adik beradik aku pun kebanyakan nye buat bisnes memasing. Ade bukak carwash, ade buat printing, ade buat studio jamming, ade gak yang jadi consultant bebas. So, aku pun tak nak terlepas.  

Aku rase semua orang pun tahu yang junjungan besar kite Nabi Muhammad SAW pun berniaga. 9/10 hasil rezeki datang dari berniaga. Sunat andai kata kita pun buat bisnes :) Dulu aku pernah je ade bisnes sendiri. Tapi bese la, pengalaman kurang, melingkupla.. Mungkin Allah tgk aku belom bersedia nak jadi usahawan kot huhu.. Inshaa Allah lpas ni da lebih bersedia, sape tau kan. huhuhu 
Dan dalam aku dok piker-piker nak berbisnes, ade lak member aku kat FB nieh pos mendalah nieh... (aku tak brape kenal die nieh.. Die add aku atas member FB aku yg len n post-post die sangat membina) 

Aku pun -> Wwwaaarrgghhhh!!!! Mane die taw aku tgh piker pasal bisnes-bisnes nieehhhh hohohoho.. So, menda baik ape salahnye aku share untuk manfaat kite bersama kan.
Jom kite bace manfaat berbisnes nieh. Penerangan mudah "Why you must run a business".


50 dalil Mengapa Anda Perlu Terlibat dalam perniagaan :

KEHIDUPAN ANDA DAN KELUARGA
1. Dapat menumpukan sepenuhnya perhatian pada keluarga.
2. Mendidik disiplin anak2
3. Menjadi ibu bapa yg berkualiti
4. Boleh memberikan pendidikan yang baik kpd anak2
5. Membina perniagaan bersama pasangan dan diwariskan pada anak2

KERJAYA ANDA
6. Membina kerjaya jangka panjang.
7. Pilihan masa dan tempat di tangan anda
8. Bekerja dengan insan yang mahu menolong anda
9. Bina masa hadapan yang cerah
10. Jadi ketua pada diri sendiri.
 
PENINGKATAN DIRI
11. Belajar bersabar dalam membina kerjaya
12. Belajar beriman dan belajar bagaimana hendak menjadikan impian itu satu kenyataan.
13. Semakin positif dalam pemikiran dan kehidupan
14. Meningkatkan daya imiginasi
15. Semakin bermotivasi
 
KEWANGAN ANDA
16. Keselamatan kewangan dlm jangka panjang
17. Dapat lebih drp yang anda perlukan
18. Menambahkan harta
19. Dapat membeli harta sendiri
20. Tiada kerisauan kewangan
 
TINGKATKAN KEJAYAAN
21. Impian jadi kenyataan
22. Pergi ke mana sahaja yg anda mahu pergi
23. Tunjukkan kpd diri anda dan dunia bahawa anda hebat
24. Pemikiran anda sentiasa sukses
25. YA KEPADA KEJAYAAN dan TIDAK KEPADA KEGAGALAN
 
MENCAPAI PERSONALITI DAN MATLAMAT
26. Hidup dalam suasana pencapaian personaliti yang hebat dan bermatlamat.
27. Belajar skill yang anda perlukan dan raih kejayaan
28. Tahu apa yang perlu anda lakukan dan capai kejayaan
29. Ada alatan yang diperlukan untuk capai matlamat
30. Hidup dalam suasana dunia mencapai matlamat mengikut plan.
 
MANUSIA YANG BERURUSAN DENGAN ANDA
31. Bebas bekerja dengan sesiapa sahaja yg anda sukai.
32. Rakan anda orang orang yang positif
33. Anda sentiasa dimotivasikan.
34. Dikelilingi manusia berjaya dan sukses.
35. Memperuntukk­­an masa dengan insan2 yang juga berkeinginan untuk berjaya
 
TINGKAT KUALITI HIDUP
36. Dapat banyak masa bagi rehat
37. Enjoy dalam kehidupan
38. Fokus impian dan berkeupayaan menjadikannya kenyataan
39. Minda yang tenang
40. Menyelesaikan masalah melalui jalan positif.
 
CIPTA KERJAYA BERJAYA MASA HADAPAN
41. Sentiasa melihat masa hadapan mengikut jangkaan yang positif.
42. Perniagaan yang menukar tabiat dan sikap anda dalam semua segi.
43. Memantau tunbesaran anak2 setiap masa walaupun sedang berniaga.
44. Membina hubungan baik dgn Tuhan, keluarga dan lain2
45. Kehidupan menigkat menjadi baik setiap masa setiap cara.
 
BINA KELAINAN DALAM KEHIDUPAN
46. Tolong orang lain bina kehidupan yang lebih baik
47. Buat sesuatu yang penting dalam hidup.
48. Kongsi kejayaan dengan orang lain.
49. Tolong orang lain bina hidup baru.
50. Penting kepada orang lain.
 
Bile bace balik bebetul, ini lebih kepada bisnes networking kan ^_^. But it's ok. Kita amik yang mana yang positif (semua positif kan) > means, mane-mane yang kite rase sesuai ngan kite la :D) hoho. 


So, da termotivasi. Yeay!! Aku rase lpas ni aku kne bebetul pilih ape yang aku nak buat. Walaupun aku tahu, nak berjaya bukannya mudah, bukan senang nak senang. Aku penah bace yang setiap kejayaan tu ade kisah pahit di sebaliknya. But, why not kan merasa. 

Hidup ni kan berwarna warni. Aku takmo terlepas peluang untuk coretkan sikit salah satu chapter lam hidup aku melalui dunia perniagaan. Aku nak buat semua menda!! Semoga Allah perkenankan dan permudahkan perjalanan kita semua. Amin. 

Thank you sudi bace :D



Saturday, September 21, 2013

Fav Song : Joget Kasih Tak Sudah by Datuk Siti Nurhaliza

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera 

Da lame tak update tetibe nak bagi tau favourite song kan. Mengade betoi.. Datuk Siti kan ade berlambak-lambak koleksi lagu-lagi melayu berentak pop tradisional, termasuk la zapin, joget, keroncong dan segala bagai rentak n jenis lagu-lagi tradisional yg kekadang tak penah aku dengar. 


Takde la aku gemar kesemuanye. Dengar pun sebab suke nak dengar suara Datuk Siti. Kesimpulannye, suara Datuk Siti tu la yang menyedapkan lagu tu. Mesti ramai antara korang pun pk gitu kan. Hohohoho melampau betul pendapat aku ni. Kecik hati orang yang cipta n karang lagu tu kan. Mintak mahap ye.. Saye terlebih jujur pulak. Harap anda bersemangat dan boleh tulis lagu yang sangat best lagi lepas ni ahakkksss (sempat lagi aku kan... iklan)

Lagu Joget Kasih Tak Sudah ni adalah antara lagu yang pada aku biase-biase je, n takla aku gemar sangat. Aku suke dengar sebabnye, as usual - suke dengar Datuk Siti yang nyanyi ahahaha :P

Tapi bile dah banyak banyak kali dengar, sodap jugak lagu nieh. Sudah tu, aku bace pulak lirik die. Ooouuccchhhh!!!!! Menikam jugak la. Kredit kepada penulis lirik lagu nieh. Terima kasih sebab tulis lirik lagu yang penuh sopan tapi menusuk-nusuk hati macam ni. Da agak lame aku perasan sebenanye. Cuma, malam ni baru aku nak reveal kat korang semua hahahaha... Sengal plak ayat aku tu... Bior le...

Ni liriknye ; 


Awan bergulung tuan di hari senja 
Nampak berbalam biru warnanya 
Tuan di gunung paya hamba di paya 
Dalam jambangan temu ingin bersama

Terbang serindit tuan dengan kedidi 
Singgah di kayu di rumpun kayu 
Kasih menitik tuan basah tak jadi 
Walau bertahun rindu menanggung rindu 

Hatiku yang resah kubawa berdendang 
Memujuk diri dijeling tidak 
Sepantun berdendang dondanglah asmara 
Cuma igauan dalam igauan 

Berdendang hamba tuan bertepuk tuan 
Senyum di bibir hati terluka 
Kasih diberi orang dijeling orang 
Terasa hiba tidak terkira 

Sudilah tuan nyanyi bersama 
Alunan lagu hai kasih tak sampai 
Susunlah langkah layu di muka 
Tanda di hati hai masih berdarah 

Pantun berpantun tuan, mak andam sayang 
Berjual beli pantun melayu 
Walau dialun tuan, gurindam sayang 
Luka di hati orang tak tahu 

Kusulam kasih emas berbenang emas 
Orang bertaruh baiknya rupa 
Walaupun kasih balas tidak berbalas 
Tidak kukesal itu jadinya 

Mujur la rentak lagu ni rentak joget. dengar macam meriah je kan. padahal maksud lagu ni sedih kooottt.... sob sob...

Oklah, itu je aku nak share. Kepada yang agak kurang familiar ngan lagu nieh, korang ce dengar lagu ni ye. Ce la pegi tanye kat Pakcik Gugel tu. kat Search Box kat belah kanan atas blog aku ni pun leh. pilih la The Web ke ea.. Pepandai korang la. Aku rase korang lagi expert bab2 menggugel nieh. Caloooo!!!

Thank you sudi bace :)