^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Wednesday, October 28, 2009

Hikmah..(bhg.3)

hai..hai..hai... jumpe lagi di kisah Hikmah bahagian ke-3..

mmm... sebelum nih aku citer kitorang kne halau dari umah sewa kan...
aku nak sambung citer kat mane kitorang korek duit.. uhuhuhu....
apepun kitorang tak mencurik la kan.. itu suda pasti....

mmm... mase dalam2 sesak tu nak pakai duit, alhamdulillah sangat2 ayah nak hulur sket wit blanje... dapat la dalam beberape ratus.. but it still not enough nak tanggung sumer yang kitorang plan nak buat nih... tetibe aku terfikir sesuatu.. uhuhu... terfikir la nak jual barang online kat mudah.my
aku nak jual aku nyer set Linguaphone yang aku baru beli 3-4 bulan dulu... mmm... kitorang rase macam cukup la kot kalau jual menda alah tu.. aku pun masukkan la iklan nak jual menda alah tu lam mudah.my

tapi ntah kenape ntah tak valid.... mmm.. takpela... tetibe si along, x-bf si nisya kate ader kedai kat klang tu die bleh beli barang, nisya bawak la pg sane ngan along. tapi derang nak amik menda tu murah jer.. tak sampai 2 ratus... mmmm.... tak jadi ar nak jual...rerupenye kedai tu ader jer kat kl.. name die cash n converter.... kitorang pk, nanti pg la yang kat kl nyer.. so, skip la dlu...

ari yang kitorang kne kuar umah pun sampai.. pagi2 kitorang da kuar nak pg carik kotak n beli plastik itam heavy duty. kebetulan pulak mase kuar tu, Nisya terperasan ader notis kat notice board yang kate kalau nak pindah kne isi borang. amende tu? tak penah tau pun.. mmm balik nanti baru kitorang ingat nak singgah management n tanye. kuar ar jer buat ape yang patut. sempat lagi online jap sebab nak carik umah lain yang lagi murah ke ape ke..

kitorang pun tak siap kemas lagi sbenanye. tapi nak prepare plastik sampah.. nak sumbat jer. lantakla, yang penting, pindah. dalam2 tak cukup duit tu, kitorang ader la sket nak bg lepas duit lori. lori pun da sampai kat umah ajib... lori tu sampai kul 6 petang.. kitorang cakap ngan ajib, hold dlu. sebab kitorang pg management balik dari kuar tu, die kate takder approvement dari tuan umah, takleh pindah. mase tu da petang. kitorang pun bengang, si nisya kol si Yvone.. Yvone tu kate esok die datang management. maknenye, kitorang belum boleh pindah lagi la akan..


disebab kan memang nak pakai duit jugak2, kitorang pun ape lagi.. carik barang2 yang rase leh jual, jual la kat kedai cash n converter tu.... aku rase menda yang paling mahal aku jual mase tu jam yang ayah aku bagi... Tissot... tapi die amik murah jer...
tapi disebabkan nak pakai duit sesangat, kitorang belasah la jugak jual menda alah tu.. ade ar lagi barang2 len yang kitorang jual, macam radio, bear, ngan ape ntah lagi.. banyak laaa.... tapi duit yang dapat pun tak banyak mane... ok laaa... kitorang pun bajet cantik2 jer..



mmm macam tu la kisahnye kitorang dapat duit... itu pun hari ke-2 kitorang mintak cuti kat tempat keje memasing... tapi ader masalah gak.. bukan hari tu kitorang dapat pindah keluar...

ape jadi..?
jeng..jeng..jeng....

Hikmah..(bhg.2)

jumper kat bahagian ke-2.. uhuhu...
poyo jer kan.....
tak ar.. panjang sangat citer bahagian 1 tu...
aku teruskan yea.. uhuhuhu.. bismillah...

kat mane ek.. haaa.... aku ader dapat call dari millennium agency...
kat bangsar.. aku pun pg la.. aku dapat la keje tu...

(sebelum tu nak bgtau sket, idop aku ngan member aku berterusan macam tu selame lebih kurang 2 bulan)

alhamdulillah, dapat keje tu, my fren pun get another job kat Celcom jalan semarak tu.. aku dihantar ke Ambank kat jalan Yap Kwan Seng tu... sebagai customer service - inbound call. macam operator ar macam tu.. uhuhuhuhu... aku layan jer ar... memule aku macam seronok la biler dapat keje tu. aku pg ar sane, kire macam aku training la... aku pg training situ n dapat tahu yang aku nih cume akan dijadikan sebagai part time stand by.. macam tunggu derang panggil baru masuk keje.. tapi aku kne ar ader training 2 minggu.... aku da rase tak sedap hati ar.. tapi aku layan jer ar sebab menda tu better than nothing kan.. so, bak kate nisya, layan jer.. uhuhuhu...

lepas aku 2 hari kat situ, ader masalah besar.. kitorang nyer tuan umah nak halau kitorang dari situ.. sebabnye kitorang lambat bayar sewa umah... padahal last month nyer dah bayar dah... tapi diorang kate taknak tunggu lagi sebab da dekat 2 minggu tak bayar... memang bengang tul ar ngan pompuan giler tu... takder consideration langsung... teruk sangat.. mmmm tapi nak kate ape kan.. die da marah2, bagi mase 1 hari jer nak kosongkan umah... kitorang mntak ar excuse sampai weekend, tapi memang die taknak bg peluang langsung... so, kitorang pun mintak ar excuse kat bos memasing nak cuti sebab ader masalah...

kitorang cuak sangat... bawak laptop, dok kat cafe n online carik umah... kol sane sini, kol ajib mntak tolong sewakan lori pakcik die... carik kotak kat pasaraye segi.. macam2 sangat... da dapat umah kat area wangsa maju... kitorang ader masalah kewangan ar plak.... nak bayar umah, lori, sewa umah yang dok mase tu, blanje... ngan macam2 lagi....

haaaa.... nanti aku sambung lagi, citer plak camane kitorang dapat wet nak bg cukup.. uhuhuhu...

(sambung lagi bahagian 3...)

Hikmah..(bhg.1)

Aku nak story sket ar pasal ade menda yang tak dijangka terjadi pada diri aku...
mmm... aku nak share sket, so, orang leh amik iktibar ar.. uhuhuhu... (macam bagus jer bunyi kan..)

lepas aku abis exam final sem tengah bulan 6 ari tue, aku bajet yang aku tak lepas ar sem tue.. sebab subjek2 die menakutkan gak ar.. uhuhuhuhu.... lagipun aku ader defer projek paper ke sem depan.. aku taknak sbenanye drop2 paper nih.. tapi aku pk, aku memang tak dermase ar nak buat menda tu sem lepas ngan takder bahan ape sumer, ngan laptop yang ilang tu, aku memang takder mase ar nak buat.. uhuhuhu... mase banyak.. aku jer yang rase tak mampu nak menanggung.. aku ngan housemate decide still nak dok skali ar.. aku memang da plan taknak balik umah lepas abis belajar.. sebab aku nak jadi seorang yang independence... ehehehe...

so, aku pun bgtau ar kat ayah aku yang aku ader lagi satu sem kat kolej.. memang betul ar, cumenye, paper tu takder kelas, aku just kne jumper supervisor lam 2 minggu skali jer ar macam tu.. aku memang plan nak carik keje....
so, mase semester break tu, aku tak balik umah.. aku carik keje.. tapi memang bukan senang ar nak carik keje.. ngan bf aku takder kat sini, outstation ke terengganu.. aku sangat2 bosan.. housemate aku pun terumbang ambing gak la lepas keje derang sebelum nih ader masalah.....(housemate aku ader 2 orang) uhuhuhu...

macam2 menda yang kitorang cube.. aku plak mase tu ader lagi balance sket wit loan yang mara bagi... layan jer ar.. lepas tu bulan2 aku mintak ayah support.. menda nih kalau dengar macam lame kan.. bulan jun, julai yang lepas, tapi rase skejap jer.. uhuhuhu...
yer ar.. sumer jadi macam skejap jer...

aku ngan housemate aku si nisya nih teruskan jer idup macam bese.. sebab ader sorang lagi housemate kitorang si dian nih nak balik umah mak die kat shah alam.. tetibe jer die kate tak nak dok da ngan kitorang .. sebab sewa umah tinggi.... aku pun da puas minjam da ngan kawan2.. malu pun ader... tapi redah jer ar... kitorang pun ader hobi baru, main wall climbing ngan si Joe tu.. tapi kitorang berjimat cermat gak la... aku plak keje slalu dok lepak kat depan kolej tu, online... mmmm.....

citer pasal online nih aku join ar satu network business nih.. i really didnt expect ar nak jadi macam tu... tak sangke sangat... mulenye sebab melepak ngan sorang member kat Pantai Dalam tu.. lepak sebab bosan.. housemate aku nisya takder kat umah ujung minggu, aku lepak ar umah member nih.. uhuuhuhu... terjumper plak member die.. ajak buat bisnes nih la.. aku layan ar.. buat appointment n jumper, aku ngan member pun join.. japg biler da join, upline kitorang nih ilang plak.. macam cibai.. tapi takper la.. tak rugi sangat la... aku pun teruskan la melepak kat cafe tu.. bleh kate hari2 ar.. kalau ader interview aku tak pg la.. bf aku pun seskali datang gak... jumper...die pesan kat aku carik keje kerajaan... tu yang die nak kalau leh.. aku pun bersemangat la nak carik keje kerajaan... online sane sini... macam2 aku buat..

dalam pade tu, aku ngan nisya selalu ar gak ader masalah kewangan.. aku naik bosan gak la.. tapi layan jer... nak kate ape kan.. nisya pun da dapat keje baru... aku kalau takder ape2, lepak umah jer ar.. kalau nisya cakap ader program, aku turun ar memane n die pick up aku.. rase macam heaven giler idop tapi takla sangat sebab kesempitan wang kan.. uhuhuhuhu...... kekadang da rase macam kelakar plak sebab nisya kuar keje carik wit, aku dok umah, jage umah.. macam laki bini pun ader gak..
tu yang kekadang kitorang selambe jer cakap kat orang
"ala, si nisya nih laki aku, aku bini die.. uhuhuhu,"
padahal memasing ader jer bf.. uhuhuhu......

mmm.... ader satu ari tu, aku dapat kol suh pg interview kat bangsar...

(bersambung nanti...)

Friday, October 23, 2009

meback

location : TM Annexe
training room..

uhuhuhuhu... giler lame aku tak mencorat coret kat sini...
mmmm.... well... boleh kate yang macam aku nih pg menghilang jap ar.. hahahaha....
macam bagus jer (macam la ader oranmg yang carik aku..) uhuhuhu....
bukan pe.. macam2 sangat yang jadik laaa...

aku pun tak tau nih nak start balik dari mane... rase2 nak mule balik dari awal.. sebab kalau nak ikotkan la.. macam2 sangat yang da jadi..
well.. experience is the best teacher.. bak kate Mun, isteri Saadom lam citer PAPADOM... uhuhuhu.... memang aku setuju menda tu dari dulu lagik.. uhuhuhu...

banyak2 menda yang jadi, aku pun rase macam nak share ar ngan sesape jer.. memang sangat2 mengajar... oklah.. nanti aku citer ar ape jadi sumer.. uhuhuuu...

n now i'm as a trainee, at TM as CSR... i will do my best to get this job permanently.. insya Allah.. memang betul kate orang.. susah dapat keje beb... mane yang ade depan mate skang nih layan jer.. jangan nak depress sangat... layan jer.. uhuhuhuhu... oklah.. aku skang nak balik dah... trainer aku pun sesembang jer kat belakang.. uhuhuhu... ape yang penting skang nih.. aku da balik.. n akan share all my best and bad experience with all... uhuhuhuhu... :P

Wednesday, April 29, 2009

connect or k......?

hahahaha.... aku memang takleh nak ingat la menda nih....
kalau ingat... memang kaw2 la gelak..
citer die macam nih....

mase : lewat malam (23:30++)
tempat :lam kete nisya (bukan nama betol)
situasi: ontheway nak balik umah (mase tu dok kat Taman Cheras Indah)

sembang2 adalah rutin aku ngan nisya(bukan name betol) nih.. ntah biler ar kitorang nak abis sembang ntah... ader jer menda nak sembang... da dekat flyover nak masuk ke taman shamelin tu, tetibe kitorang diam... ntah naper ntah...
agaknye sebab sedih kot da nak sampai umah... kitorang bukan tak ske ar umah sewa tu.. just dak2 lam umah tu pecaye sangat ngan mebda2 mistik nih sampai naik obses. kitorang yang memule rajin melayan nih pun naik penat la skang nih... tu yang diam jer tu.. mesti memasing tgh dok pk... " ni balik umah ape plak ar citer dak2 nih" huhuhu... tu yang naik letih tu....

tetibe si nisya nih tanye aku.... "kak bau ape nih kak?"
aku lam ati da seriau... ape plak die nih "bau ape plak ko nih... ngengado la"
die pun cecepat jer jawab aku " laa ko tak bau ke? aku bau Connect la kak"
hah? lam seseram tu tetibe aku pelik... biar betul dak nih... camane lak die leh bau? -----> actually... yang dalam pemahaman aku nisya nih bau k..n..k tu yang pelik jer tu...
"ko nih pepelik la sya... mane plak datang bau k..n..k nih..."
aku tak puas ati la sebab aku takder bau pelik2 pun.. n yang paling best nye.. manela aku tau bau menda alah satu tuuuu!!!!
si nisya nih tak puas ati la... "laa kak... kan ko pakai perfume connect tu.. ko ader bawak ker? kee, ko ader pakai tadi? bukan connect ko da abis ke?"

aku pun biler dengar die kate macam tu aku gelak la kaw2.... ahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahah....... "laaaaaaa.... ko cakap pasal perfume ke sya.. aku ingat ko cakap lain...." aku sambung gelak kaw2..
si nisya nih da tercengang2... " ko ni apahal?"
aku pun explain ar lam keadaan seksa yang teramat sanagt sebab nak kne bercerite sambil gelak berdekah2....
"aku ingatkan ko cakap tu menda alah lelaki tuuuu.... aku pelik laa... rupenye connect" hahahah aku sambung... n nisya pun selang seli la gelak kuat2 same ngan aku... memang itula paling kelaka last year.. aku gelak separuh mati ngan nisya lam kete..
nisya bengang jeee.... "ya Allah kaaak.. ko ni kan, nak mampos agaknye... ko ingat aku tau la bau tu camane?"
aku pun knekan ar die "mane la tau kot2 ko tau" huhuhuhuhu......
nisya bengang jer... "nak mampos agaknye pompuan gile nih..." huhuhuh
and berterusan la menda tu smpai la kitorang da baring2 amik mood nak tido...... huhuhuhuhu...

yang bestnye.. esoknye kuar jenjalan ngan aboy (pun bukan name betol)kat downtown pun si nisya nih pegi citer... gelak memang tak hingat laa si aboy.. aku malas nak pandang muke aboy... die memang la ske dapat gelakkan aku.... huhuhuhuhu.....

heii... lenkali aku nak kne dengar n tanye bebetul dlu sebelum buat andaian yang bebukan... hahahahahah..... connect = k..n..k tak ke same bunyi die....
isy2... kne tuka nih....
huhuhuhuhuhuhu.... penat la gelak... adei...

Amber Stone?

huhuhu... ntah camane rupe amber stone tu ek.. aku da tgk la kat internet.. memang cantik... tapi aku macam susah ar nak caye selagi aku tak tgk sendiri.. mane la tau.. photographer skang nih kan canggih2.... pandai amik shoot lawa2 jer.. huhu.. ape pun nak kane tgk sendri.. my fren ar kate, that place near ulu yam. jalan nak ke genting. ntah la... tu yang nak pg tu. maybe that is the place that i've been searching for.. some of my fren said, tempat tu penuh ngan mat rempit.. but mane nak tau kan.. kalau2 tempat yang die sebut tu tak same ngan tempat yang aku nak pg nih.. huhu... ok2.. takper.. we'll see... kalau ok, jadi tempat lepak ar lepas nih.. tak la jauh sangat.. huhu... (mane tau tak jauh... lum pg lagi...) huhuhuhuhu...

okeh... ape2 pun wish us luck.. kitorang memang nak pg serbu tempat tu ahad nih.. nak daypack jer.. ank tido sane tak cukup bahan lerr... ngan fly n groundsheet nye takder, ngan lantern nye takder... huhuhu... mandi mande jer ar dlu... sesape nak ikot2?
huhuhu... jom ar... huhuhu....

Friday, April 10, 2009

Makan Makan Makan....

hhuhuhu... ape cerita skang pasal makan2 nih....?
tak layan arr..... hahahahahahaha... aku skang tgh nekad nak turunkan berat badan atas sebab musabab yang munasabah laaa... hhahahaha... sape taknak kurus kan.. aku nak kurus pertama2nye... sebab aku nak sihat laaa.... dari 4 years back lagi my pakar dietik sarankan aku turunkan berat badan n die bagi nasihat, diet schedule n macam2 lagi la.. hahahahaha.... just me myself yang tak sesedar lagi.. n after my operation kat lutut until now, berat aku lom turun2 n lutut aku meragam2... huhuh... tande2 protes kot sebab berat aku tak turun2 tapi makin bertambah.. huhuhuhu... tetambah plak aku pun da lame berehat dari dunai2 outdoor nih.. hahaha... skang nih nak start balik.. tapi badan tak fit langsung.. jalan sket da mengah... naik tangge sket da tercungap2... kekadang tanye kat diri sendiri... APEHAL..!!!????? huhuhuhu...

mmm... susah gak sbenanye kan nak buat memenda nih... die perlukan azam n kesabaran yang kuat sangat2... hahahaha.... now aku da ader semangat yang baru.. actually, everything start from my dear fren nisya.... kakak die pg program diet n die bgtau nak buat.. die ajak aku.. bile da dengar sumer (padahal mase tu lum paham sangat lagi) aku pun on jer ar nak diet... huhuhu.... yang best tu.. nak kne makan sayur2 jer untuk 10 ari yang pertama.. after that nak makan yang len2 bleh.. tapi still kne control... program 10 ari nih dipanggil diet high protien.. huhuhuuh.. aku follow jer ar... kitorang punye la semangat.. siap pg supermarket n beli macam2 jenis sayur.... huhuhuhu... macam2 la....

skang nih aku kat kedai mamak ader janji nak umper member... skang nih menahan perut jer... hahahahaha.... ok la tu kan.. aku berjaya la kirenye menahan nafsu makan aku yang selame nih tak terbendung... skang aku rilek...
sebab ape... aku pk, dah start n aku taknak la buat menda tu jadi sia2 kan.. hhuhuhu... masuk ari nih da 5 ari aku ngan member aku nih makan sayur jer ari2... da rase macam kambing pun ader gak.. huhuhuhu.... well... sabar ea.. nanti kiter makan bes2... huhuhuhu..

well.... wish me luck.. hahahahahaa