^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Thursday, July 10, 2014

Kelebihan Membaca & Mendengar ayat- ayat Al Quran al Qareem

Bismillahirrahmanirrahim. 

Assalammualaikum & Selamat Sejahtara.

Wah.. mesti korang yang rajin jengah teratak buruk hamba ni bosan kan. Asal bukak je, menda yang sama, asal bukak je menda samaa je. Haiihhh... da takmo berbelog ke tuan tahan kedaoung nih? Hehehehe... Aku dihidapi penyakit misteri. iaitu Penyakit 'M'. Sebab ape misteri? sebab die datang n pergi bile2 masa n takde ubat yang boleh menyembuhkan die kecuali diri sendiri. Huhuhuu.. Adeeeyyy... Maafkan lah hamba yang khilaf ni. Sempena bulan Ramadhan Al- Mubarak nieh, aku nak mintak korang doakan aku jangan nak berpenyakit 'M' sangat. Ahakkksss... 

Ok, back to the topic as per title, aku sebenanye teruja bila ade salah seorang drp bekas lecturer mase aku buat diploma dlu post status kat FB die. Aku panggil die Ustaz Tarmizi. Manis orangnye, tapi dah berkahwin. Hoho :P

Makanya, aku nak share kat sini kelebihan membaca ayat-ayat alQuran. Sebab apa? Aku sebenanye dari semalam baru plan nak download surah-surah n ayat-ayat alQuran ni kat pendrive aku sebab nak pasang lam kete. So, bile terbaca ni, excited lebih la. Haha. Jom kita perbanyakkan / mengamalkan membaca al-Quran ye kawan-kawan. Inshaa Allah banyak fadhilat dari-Nya. Wallahualam.

KENAPA KITA KENA SELALU BACA QURAN???

INILAH KEAJAIBAN YANG BERLAKU KETIKA ANDA MENDENGAR DAN MEMBACA AL QURAN



Dr. Al Qadhi, melalui penelitiannya di sebuah klinik di Florida Amerika Syarikat, berjaya membuktikan hanya dengan mendengar bacaan ayat-ayat Al-Quran, seorang Muslim baik mereka yang fasih berbahasa Arab ataupun bukan, dapat merasakan perubahan fisiologi yang sangat besar.

🌿AL QURAN DAN PENYEMBUHAN🌿
Saintis baru-baru ini mendapati bunyi dari bacaan Al Quran mempunyai kuasa penyembuhan yang menakjubkan pada sel-sel dan mampu mengembalikan keseimbangan mereka.
Penurunan kemurungan, kesedihan, memperoleh ketenangan jiwa, mengubati berbagai macam penyakit merupakan pengaruh umum yang dirasakan oleh orang yang terlibat dalam penyelidikan beliau.
Penelitiannya dengan bantuan peralatan elektronik terbaru untuk mengesan tekanan darah, degupan jantung, ketahanan otot, dan ketahanan kulit terhadap aliran elektrik.

🌿AL QURAN DAN SEL KANSER🌿
Satu sel kanser meletup dengan menggunakan frekuensi bunyi bacaan dari Al Quran sahaja! Itulah sebabnya membaca Al-Quran mempunyai kesan yang hebat untuk merawat kanser merbahaya dan penyakit yang tidak boleh diubati!

🌿AL QURAN DAN MOLEKUL AIR🌿
Molekul air membentuk perubahan apabila terdedah kepada bunyi. Jika anda membaca Al-Quran pada air, ciri-ciri air akan berubah dan bila air ini diminum, ia akan membawa kesan Al-Quran kepada setiap sel dalam badan yang menyebabkan penyembuhan.

🌿AL QURAN DAN KETENANGAN🌿
Kajian Muhammad Salim yang diterbitkan oleh Universiti Boston. Objek penelitiannya terhadap 5 orang sukarelawan yang terdiri dari 3 lelaki dan 2 wanita.
Kelima orang tersebut tidak tahu bahasa Arab dan mereka pun tidak diberitahu bahawa yang akan diperdengarkannya adalah Al-Qur'an.
Kajian yang dilakukan sebanyak 210 kali ini terbahagi dua sesi, yakni membacakan Al-Qur'an dengan tartil dan membacakan bahasa Arab yang bukan dari Al-Qur'an.
Kesimpulannya, responden mendapatkan ketenangan sampai 65% ketika mendengar bacaan Al-Qur'an dan mendapatkan
ketenangan hanya 35% ketika mendengar bahasa Arab yang bukan dari Al-Qur'an.

🌿AL QURAN DAN VIRUS🌿
Virus dan kuman juga bergetar dan sangat dipengaruhi oleh getaran bunyi terutama bunyi Al-Quran, ia menghalang mereka dan pada masa yang sama meningkatkan aktiviti sel-sel sihat dan menghidupkan sel-sel yang terganggu supaya menjadi sedia untuk melawan virus dan kuman.

🌿AL QURAN DAN BAYI🌿
Al-Qur'an memberikan pengaruh besar jika diperdengarkan kepada bayi. Hal tersebut diungkapkan Dr. Nurhayati dari Malaysia dalam Seminar Kaunseling dan Psikoterapi Islam di Malaysia pada tahun 1997.
Menurut kajian, bayi yang berusia 48 jam yang kepadanya diperdengarkan ayat-ayat Al-Qur'an dari tape recorder menunjukkan respons tersenyum dan menjadi lebih tenang.
Sungguh suatu kebahagiaan dan merupakan kenikmatan yang besar, kita mempunyai Al-Qur'an. Selain menjadi ibadah dalam membacanya, bacaannya memberikan pengaruh besar bagi kehidupan jasmani dan rohani kita.


Haaaa, macam-macam manfaat yang boleh kite dapat dengan baca alQuran kan ^^
Nampaknye dah boleh mula lah hehehehehe Inshaa Allah pelan-pelan, kite istiqamah & muhasabah.
Oh, aku lupe lah, andai ada antara kita ni yang mungkin baru nak bermula mengenali alQuran, jangan malu jangan segan, belajar lah dari bawah. Takde masalah. Zaman digital ni macam2 cara ada. Namun pada aku yang lebih afdhal, amik la kelas alQuran untuk golongan dewasa. Biarlah kita diajar dengan betul drpd yang pakar. Berlambak-lambak kelas. Silap2 dapat sekelas ngan hakak2 n habang2 retis hohoho (kesitu pulak - terpesong niat, errkk)