^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Sunday, September 22, 2013

50 Reason Why You Must Involve in Business


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera.


Aku baru-baru ni pegi ziarah mak kepada kakak ipar aku. Aku panggil die mama. Mama ni seorang yang berjaya dan kaya-raya. Pasal die buat bisnes sendiri n macam-macam bisnes die ade. Alhamdulillah, dalam banyak2 menda aku sembang ngan mama nieh, ade satu menda yang aku paaaaling suke (yg len pun suke gak, tapi yg ni paaaallliiinnnggggg suke heh). Bile bersembang, die selalu pesan kat aku satu perkara. 

"Na, buat bisnes Na... Na nak buat bisnes ape, bagitau mama... Nasi Lemak, Chicken Wing, Western, Direct Selling, Butik, cakap dengan mama. Mama boleh bagi idea, mama tolong. Inshaa Allah, mama takde la pandai sangat, Na. Tapi nak ajar selok-belok bisnes ni boleh la sikit-sikit,"

HHuuuiiiii... Orang dah hulurkan tangan, kenape aku tak sambut kan. Tolak rezeki tu name die. Tak baik sombong2 heheehe...

Aku nie memang minat nak berniaga. Sebab aku rase aku ade ikot perangai bapak aku. Bapak aku ni suke buat bisnes. Adik beradik aku pun kebanyakan nye buat bisnes memasing. Ade bukak carwash, ade buat printing, ade buat studio jamming, ade gak yang jadi consultant bebas. So, aku pun tak nak terlepas.  

Aku rase semua orang pun tahu yang junjungan besar kite Nabi Muhammad SAW pun berniaga. 9/10 hasil rezeki datang dari berniaga. Sunat andai kata kita pun buat bisnes :) Dulu aku pernah je ade bisnes sendiri. Tapi bese la, pengalaman kurang, melingkupla.. Mungkin Allah tgk aku belom bersedia nak jadi usahawan kot huhu.. Inshaa Allah lpas ni da lebih bersedia, sape tau kan. huhuhu 
Dan dalam aku dok piker-piker nak berbisnes, ade lak member aku kat FB nieh pos mendalah nieh... (aku tak brape kenal die nieh.. Die add aku atas member FB aku yg len n post-post die sangat membina) 

Aku pun -> Wwwaaarrgghhhh!!!! Mane die taw aku tgh piker pasal bisnes-bisnes nieehhhh hohohoho.. So, menda baik ape salahnye aku share untuk manfaat kite bersama kan.
Jom kite bace manfaat berbisnes nieh. Penerangan mudah "Why you must run a business".


50 dalil Mengapa Anda Perlu Terlibat dalam perniagaan :

KEHIDUPAN ANDA DAN KELUARGA
1. Dapat menumpukan sepenuhnya perhatian pada keluarga.
2. Mendidik disiplin anak2
3. Menjadi ibu bapa yg berkualiti
4. Boleh memberikan pendidikan yang baik kpd anak2
5. Membina perniagaan bersama pasangan dan diwariskan pada anak2

KERJAYA ANDA
6. Membina kerjaya jangka panjang.
7. Pilihan masa dan tempat di tangan anda
8. Bekerja dengan insan yang mahu menolong anda
9. Bina masa hadapan yang cerah
10. Jadi ketua pada diri sendiri.
 
PENINGKATAN DIRI
11. Belajar bersabar dalam membina kerjaya
12. Belajar beriman dan belajar bagaimana hendak menjadikan impian itu satu kenyataan.
13. Semakin positif dalam pemikiran dan kehidupan
14. Meningkatkan daya imiginasi
15. Semakin bermotivasi
 
KEWANGAN ANDA
16. Keselamatan kewangan dlm jangka panjang
17. Dapat lebih drp yang anda perlukan
18. Menambahkan harta
19. Dapat membeli harta sendiri
20. Tiada kerisauan kewangan
 
TINGKATKAN KEJAYAAN
21. Impian jadi kenyataan
22. Pergi ke mana sahaja yg anda mahu pergi
23. Tunjukkan kpd diri anda dan dunia bahawa anda hebat
24. Pemikiran anda sentiasa sukses
25. YA KEPADA KEJAYAAN dan TIDAK KEPADA KEGAGALAN
 
MENCAPAI PERSONALITI DAN MATLAMAT
26. Hidup dalam suasana pencapaian personaliti yang hebat dan bermatlamat.
27. Belajar skill yang anda perlukan dan raih kejayaan
28. Tahu apa yang perlu anda lakukan dan capai kejayaan
29. Ada alatan yang diperlukan untuk capai matlamat
30. Hidup dalam suasana dunia mencapai matlamat mengikut plan.
 
MANUSIA YANG BERURUSAN DENGAN ANDA
31. Bebas bekerja dengan sesiapa sahaja yg anda sukai.
32. Rakan anda orang orang yang positif
33. Anda sentiasa dimotivasikan.
34. Dikelilingi manusia berjaya dan sukses.
35. Memperuntukk­­an masa dengan insan2 yang juga berkeinginan untuk berjaya
 
TINGKAT KUALITI HIDUP
36. Dapat banyak masa bagi rehat
37. Enjoy dalam kehidupan
38. Fokus impian dan berkeupayaan menjadikannya kenyataan
39. Minda yang tenang
40. Menyelesaikan masalah melalui jalan positif.
 
CIPTA KERJAYA BERJAYA MASA HADAPAN
41. Sentiasa melihat masa hadapan mengikut jangkaan yang positif.
42. Perniagaan yang menukar tabiat dan sikap anda dalam semua segi.
43. Memantau tunbesaran anak2 setiap masa walaupun sedang berniaga.
44. Membina hubungan baik dgn Tuhan, keluarga dan lain2
45. Kehidupan menigkat menjadi baik setiap masa setiap cara.
 
BINA KELAINAN DALAM KEHIDUPAN
46. Tolong orang lain bina kehidupan yang lebih baik
47. Buat sesuatu yang penting dalam hidup.
48. Kongsi kejayaan dengan orang lain.
49. Tolong orang lain bina hidup baru.
50. Penting kepada orang lain.
 
Bile bace balik bebetul, ini lebih kepada bisnes networking kan ^_^. But it's ok. Kita amik yang mana yang positif (semua positif kan) > means, mane-mane yang kite rase sesuai ngan kite la :D) hoho. 


So, da termotivasi. Yeay!! Aku rase lpas ni aku kne bebetul pilih ape yang aku nak buat. Walaupun aku tahu, nak berjaya bukannya mudah, bukan senang nak senang. Aku penah bace yang setiap kejayaan tu ade kisah pahit di sebaliknya. But, why not kan merasa. 

Hidup ni kan berwarna warni. Aku takmo terlepas peluang untuk coretkan sikit salah satu chapter lam hidup aku melalui dunia perniagaan. Aku nak buat semua menda!! Semoga Allah perkenankan dan permudahkan perjalanan kita semua. Amin. 

Thank you sudi bace :D



No comments:

Post a Comment

I love to hear from you :D