^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Saturday, February 4, 2012

Aku dan Baju Kurung :D

Assalammualaikum dan selamat Sejahtera.

Tetengah malam bute, aku saje la bosan2, belek2 gamba2 lam simpanan aku. Ade banyak lagi entry yang aku belum publish. Namun karena aku menulis neh nak kne bermud- mud (mengade, bajet penulis novel kan) so, aku pun tak jadi nak belek gamba2 ehehehee…

Lepas tu mule la aku terpk, bling bling bling (bayangkan kuar kepul2 asap tu.. huhu) kalau la ade internet kat umah sewa aku skang neh kan mudah.com.. huhu... insya Allah, aku masuk internet tak lame lagik. Yang dlu punye aku da terminate, sebab mase tu takde PC kat umah.

Okeh.. back to the story. Aku tgh khayal2 tu, tetibe aku terpandangkan baju2 yang aku hang berlambak2 kat sudut umah aku neh. Tersenyum lebar aku. Heheheheh....... terpk la aku nak citer pasal kisah aku yang satu neh.

Ni kisah aku zaman kolej. (zaman sekolah nanti2 citer ek. :D) Time tu, aku bukanla seorang yang pandai bergaye, nak berfesyen jauh sekali la. Aku rase, baju2 aku slalu out of date (even skang pun haha). Tapi aku tak kisah sangat, sebab aku pun bukan la seorang yang terlalu mengikuti perkembangan fesyen. Cuma aku peka gak la menda2 keliling aku.

Aku bukan takmo berfesyen bagai. Tapi aku mmg terus terang la cakap, aku tak konfiden langsung nak berfesyen neh. Now, even i feel my confidence level much better than before, aku still kureng gak la.. Cuma ade la sedikit perubahan. Aku nak la jugak cuba ape2 outfit yang sesuai ngan aku, n tahap keselesaan harusla yang ataaass skali.. ehee.. :D

Erm... Pasal terpandangkan baju2 tu tadi la aku telah mengimbau kenangan aku dolu2. Few years back, i’m just an ordinary person (skang pun biase gak, takde luar biasenye heh), a very low motivated on my appearances. Aku rase mase tu, aku tak ubah macam seorang budak perempuan yang berasal dari sebuah daerah pedalaman yang kat umah die takde baju seluar. Ehehehe… oooopppssss, don’t get me wrong ea. Aku bukan mengata atau mengutuk orang pedalaman, it’s just an imagination of mine.. heee.. ampuunn..

Pada aku, aku langsung tak menarik. Manekan tidak, sampai kawan aku ade yang pelik,
”Nad, ko takde baju lain ke? Balik2 baju kurung. Memang la baju kurung ko lawa2, tapi kadang2 tak kena la”

Aku plak pk, 'Apahal, pakai baju kurung la cantik.' FYI kawan2 sekalian, baju kurung adalah baju feveret saye yang no 1, no 2 pun baju kurung, no 3 barula baju kurung. No 4 baju kurung kot. No 5, barula yang lain-lain. Dan seterusnye. Ehehehee… Pada aku la kan, baju kurung neh pun sesuai je nak dipakai di kebanyakan tempat. Majlis kawen, pg kelas, jalan2, makan2. Aku tak nampak salah n silapnye pada baju kurung neh.

Ouh, hampir terlupe. Tudung aku pulak time tu, tak pernah ade pesen2. Zaman aku kolej dlu, baru popular tudung bawal yang satu pin kat bahu, sebelah pin kat atas kepale. Tapi ramai yang ske pin kiri n kanan bahu. Aku mmg haram la nak buat. Aku pin kat depan je macam tudung ustazah2 tu. Heeee… aku rase cantik macam tu. (perasaaannn.. muntaahhhh… hahahah)

Even mak aku sendiri pun rimas ngan aku. Ajak keluar makan, ajak pg jalan2 ke rumah sedare mare, asal aku bersiap je, "Kan banyak blouse mak beli, pakai la. Balik2 baju kurung" Padahal, mak aku gak yang rajin buatkan aku baju kurung. setahun tu tah berape pasang tah. kadangtu, tau2 je dah siap kat dalam bilik. "senang nanti nak pg kelas, nanti dah keje, leh pakai pg keje. Baju kurung kan boleh pakai lame.." tu jawapan mak aku kalau aku tanye "Kenape mak buat banyak2 sangat baju kurung?"

Tgk kat belakang aku tu.. tu sikit je.. belum sampai suku collection baju kurung aku hehe..

haa kalau tempat yang pg tu tak sesuai berbaju kurung, aku selesa mcm neh je..


aiseh pic pecah plak.. ni baru lepas pg shopping n nak dinner skali

Aku hanya akan pakai baju seluar time pg study group, ade sukan2 ke.. Tu pun seluar trek yang bile jalan ade bunyi plastik bergeser tu. Aku tak banyak seluar lain. Jeans aku da tak muat mase tu (lepas tu tak beli baru). Badan aku naik macam kene pam tayar lori. Ade la suar, tapi aku tak konfiden n tak selesa nak pakai.

Makanye, aku ke memane pun berbaju kurung. Mase tu ade la boypren, pg deting pun baju kurung. Shopping ngan dak2 dorm pun baju kurung. Penah skali aku nak kne naik tren dari kolej pg Midvalley n jmpe member aku kat sane. Aku pakai suar trek gedebeh (bukan saiz aku), ngan t-shirt size XL yang kalau aku pakai lengan die bawah siku, labuh die da dekat sampai lutut. Haahahahha... nape tak pakai baju kurung? Member aku kate nak lepak sampai malam, aku pk, tak selesa plak nak pakai baju kurung sampai lewat malam.. Pakai la t-shirt. Member aku kol ” Ko tunggu kat kedai kat situ –situ, aku pg amik ko. Ko pakai baju ape?” aku jawab ”Aku pakai t-shirt merah lusuh aku ngan suar trek”

Member aku sampai, "Aku ingat td ko memain” aku gelak je la.

It’s not a big deal kan. Ye la, maybe orang akan pk, apahal ko pakai macam nih Diyana... Mak ayah ko bukan tak belikan baju kat ko. Satu je jawapan aku – aku selesa macam neh. Tolong la jangan suruh aku pakai macam neh macam tu. Aku rase nanti something wrong jer. Hahaha.

3-4 years back, baru aku berani pakai mcm neh

Tudung pun da pandai nak cube macam2

Sampaila aku abes Diploma aku macam tu. Mase sambung Degree, aku sewa umah ngan junior aku mase kat kolej lame dlu - Nisya. Die sambung diploma kat cheras, tapi kitorang lain2 kolej. Haa... sejak ngan minah nih la, aku mule belajar sket2. Sebab die berfikiran yang aku memerlukan seorang perunding imej. Haaa... die la perunding imej tak berbayar aku wwahahahaha... Die pun ajar, pakai macam neh, macam tu. Baru la aku konfiden sket2 nak pakai seluar, blouse, tudung pesen2. Tapi, macam mane pun baju kurung tetap baju feveret aku.

So, skang neh. Aku da rase konfiden sket la ngan appearance aku. Kalau tak, dlu, aku pakai seluar je, aku rase pelik. Ok la kan. Alhamdulillah for the perubahan, asalkan fesyen aku tak bukan bukan hahahah... ;)


Aku rase la konfiden sket skang neh :)

Terima kasih pada Nisya, aku mmg terhutang budi n gan ko. Ahaks. Ouh mesti orang tertanya2 ape baju yang aku terpandang sampai lahir entry neh.. hehehehee... itu la diee.. Baju Kurung heeee :D

ps : Aku tak kate baju kurung tu ketinggalan zaman. Baju kurung tetap anggun and sesuai untuk dipakai di kebanyakan tempat. Cumanye aku yang melakukan sedikit perubahan dalam penampilan aku. Don't get me wrong ea :) 

pps: maaf andai ade ape2 yang menyinggung. hanya ssekadar sharing pengalaman hee 



Thank you sudi bace :)


 

No comments:

Post a Comment

I love to hear from you :D