^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Friday, July 9, 2010

Gua @ Gunung Senyum...















fuuhhh....
letihnye bukan kepalang.. hehehhee....
selesai sudah misi menawan gua2 yang terdapat di Gunung Senyum yang terletak di pinggir daerah Kuala Krau, Temerloh, Pahang. walaupun sbenanye takla semua gua kami da lawat.. tapi ini yang diantara paling kerap dikunjungi pencinta alam... tak lain2 tak pasti... mungin bahaye untuk orang pg kot..
memang da pernah datang. tapi 2 tahun lepas bersama sama kelab Excobar n waktu tu kitorang ader program anak angkat di Kampung Kuala Mai, Kuala Krau. n mase tu, tak dapat nak pg lawat kesemua gua yang ade sebab kesuntukan waktu.
dan Alhamdulillah... syukur kepada Allah, aku dapat peluang lagi skali nak melawat gua2 kat sini..
n yang best tu, alhamdulillah, aku dpat lawat smua yang ader....

1) Gua Piala
-gua nih ader stalagmit yang besaar..berbentuk macam piala.. ader la 4-5 pemeluk (kalau tak silap laaa)

2) Gua Kelawar
-mmg banyak giler kelawar... gua2 nih ader kat sebelah dalam gua piala... maknenye, nak masuk ke gua kelawar kne lalu gua piala la...
mase kitorang masuk tu, pakcik guide tu da cakap jangan suluh ke atas.. nanti kelawar tu terbang... tapi ader yang tak sengaje tersuluh.... abis sumer terbang.... mujur aku pakai buff. dah aku pakai buff tu macam ninja... huhuhu....

3) Gua Hidang
-gua nih... die kat bahagian luar... n die sbenanye ruang yang luas kat bawah batu gunung tu.... mmg luuuuuuuuuuaaaaaasssss giler.... menurut mitos yang ade kat situ, dlu2, orang bunian n orang2 kampung buat kenduri ape sumer kat situ... keluasan die tu boleh memuatkan 120 hidangan yang mane satu hidangan tu leh makan 4 orang. so, 120 x 4 = 480 dalam satu2 masa.... mmg luas...

4) Gua Mata Air
- ade plak tu air yang mengalir dari dalam gua macam anak sungai ... mmg unik... citernye, orang2 gunakan air tu untuk basuh tangan kat situ..

5)) Gua Kolam Tujuh
-mmg ader 7 kolam kat sini... die bertingkat2.. kalu bernasib baik, akan dapat tgk ketujuh-tujuh kolam tu penuh ngan air.... tapi semalam pg, air hanye ade sampai kolam ke 5 jer.. kolam 6 n 7 takder air.. untung laaa.. sebab sebelum nih datang, kolam tu semua kering.... siap kitorang leh panjat kolam2 tu
huhuhuhu

6) Gua Angin
-gua nih dinamakan gua angin sebab mmg berangin jer dalam gua tu... mmg nyaman giler... macam air cond.. hehe

7) Gua Terang Bulan
- gua nih terdapat di sebelah dalam gua angin... dinamakan gua terang bulan sebab kawasan dalam gua tu akan jadi terang seolah2 ader cahaye lampu.
- sbenanye kejadian tu adalah disebabkan dalam gua tu yang ader lubang kat bumbung die.. antara kul 10.30-11.00 pagi, cahaya matahari akan masuk direct ke dalam lubang tu. itu yang akan menyebab kan keadaan gua yang gelap gelita tu jadi terang. tak payah pakai lampu. kitorang tak berpeluang la nak tgk keadaan tu sebab kitorang sampai situ da tgh hari... hehehe...

8)Gua Taman i
-gua taman nih diberi nama macam tu sebab kawasan die yang mmg cantik n bersih... even though ade banyak pokok2 n daun2 kat situ.. tapi kawasan tu bersihh sangat seolah2 ader yang menyapu n membersih kawasan tu... 2 tahun lepas mase datang tu, tempat tu lagi bersih... saje2 la aku sembang ngan pakcik guard tu.. die citer, itu dipercayai adalah kawasan tanah perkuburan orang2 bunian wallahulaam.... sebab pokok2 kat situ seolah2 berpasang2an. ader pokok2 yang berpasangan tu, salah satu die mesti ade longgokan batu2... itu dipercayai kepala kubur tu.
- n skang da tak brape bersih kan.. pakcik tu kate kemungkinan derang ( orang2 bunian) dah mula berpindah secara beransur2... mungkin disebabkan gangguan pengunjung2 atau ade la ape2 yang manusia buat derang tak berkenan. pakcik nih kate, bunian2 nih tak ganggu orang.. kalau ader orang buat kacau pun derang tak wat ape2... just derang berpindah jer laa... :)
baik kan diorang tu

9) Gua Taman ii
- kat gua nih ader terdapat batu yang berbentuk batang pokok yang tumbang.. itu adalah pokok yang dari zaman dahulu kala n tak sempat nak reput tapi da jadi bahan fosil.
-ader beberapa batu besar yang tinggi berbentuk Coral.. ye la kan berjuta tahun dlu malaysia ni kan takder dalam peta dulia... sumer laut jer... hhuhuhu....

10) Gua Makam Tok Long
- derang ader letak penanda kubur kat situ sebagai makam Allahyarham Tok Long.. citer tok long nih citer lame... Tok Long nih adelah seorang lelaki yang baik n budiman n kawen ngan puteri bunian.. die da langgar janji n tak jumpe isteri die tu.. die buat keputusan untuk stay n bertafakur tunggu isteri die sampai la die meninggal dunia.

11) Gua Silat
-hmm.. ni gua paling bersih laaa..... mmg takde sehelai pun daun kering yang jatuh kat sini padahal, nak masuk ke gua nih kne turun ke bawah... huhuhu. kat dinding gua nih ader satu lubang tau... kecik jer lubang nih.. derang suruh aku panjat.. mmm mmg ngam2 aku jer.. hampeh tul.. hehhehhehe....
-ader kesan tapak kaki kat dinding gua... dipercayai kesan tapak kaki pesilt2 kat situ... wallahualam...

12) Gua Danau Impian
-seryes giler cantik... die terkepungkat tetengah gua tu... takde jalan lain nak kuar masuk melainkan pasang tali n turun ke bawah.. ade sebatang pokok tingi melebihi kepungan gua tu...
kat dalam tu pun ader angin.. nyaman giler n khayal jap kalau dok kat tepi lubang gua tu.. heee.... macam takmo balik.. huhuuhuhuhu....

13) Gua Gajah
-kat gua nih ade stalagmit berbentuk gajah n ader gak yang kekecik tu macam bentuk bangau nak minum air... tapi tak dibenar kan masuk sebab pernah ade orang meninggal sebab jatuh lam lubang yang ade kat dalam gua gajah nih... lubang tu daaalam... mmmm kalau ade rezki nak masuk sbenanye.. heee

ni la die antare gua2 yang ade kat sane... ade rezki mesti pg lagi
tak puas.. hehehe...

1 comment:

I love to hear from you :D