^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Thursday, May 16, 2013

Fikiran NEGATIF = BURUK kesihatan

Assalammualaikum Dan Selamat Sejahtera...

Hari ni aku terdorong nak bercerita pasal penyakit dan ape yang menyebabkan sesebuah penyakit itu. Untuk pengetahuan anda yang baru 1st time dengar, aku bagi la contoh mudah. Contohnya adalah, bila kita merasa sakit, bukan dokter kat klinik tu je yang kita boleh rujuk. Actually there are kind of methods yang boleh kite ikhtiar or amalkan. Same la macam sakit yang orang pergi berubat dengan ustaz ustaz tu kan. cumanye ini bukan lah sejenis sihir atau ilmu hitam n batin. ini kajian dari pakar pakar psychology.

Ade pakar yang mengatakan bahawa setiap penyakit yang kita alami, atau rasai adalah berpunca dari masalah dalaman atau lebih tepat lagi psychology kite sendiri. Perkara ni takde la aku buat kajian yang mendalam sangat. Tapi sepanjang yang aku tahu n paham, ini adalah antara method dan ikhtiar yang terkenal kat Eropah bagi nak mencegah dan merawat penyakit. Ada jugak yang jadikan perkara ini sebagai amalan diorang untuk mengelakkan dari penyakit2 kronik.
Pemikiran Negative boleh membawa pelbagai kebarangkalian yang buruk

Ape pun, Allah jugak yang Maha Kuasa, dah Dia nak bagi sakit, sakitla jugak kan.. Kite manusia hanya boleh berikhtiar n berdoa untuk yang terbaik buat semua.

So, kat bawah ni aku nak share sket la ape maksud aku masalah kesihatan vs. masalah psychology. kot kot lepas bace korang akan faham. Ape pun, better if you read the whole thing in the book la. Aku tau pun dari kawan aku Ari Yahya, salah seorang pengamal menda nih :)

 Untuk info yang lebih lengkap, boleh dapatkan buku You Can Heal Your Life by Louise L. Hay. 

Contoh - contoh masalah Kesihatan VS masalah Psychology ni adalah seperti kat bawah nih ;



* MARAH selama 5 minit akan menyebabkan sistem imun tubuh kita mengalami depres selama 6 jam.

* DENDAM & MENYIMPAN KEPAHITAN akan menyebabkan imun tubuh kita mati. Dari situlah bermula segala penyakit, seperti STRESS, KOLESTEROL, HIPERTENSI, SERANGAN JANTUNG, RHEMATIK, ARTHRITIS, STROKE (perdarahan / penyumbatan pembuluh darah)

* Sering membiarkan diri kita STRESS = mengalami GANGGUAN PENCERNAAN..

* Sering merasa KHAWATIR = mudah terkena penyakit NYERI PUNGGUNG..

* MUDAH TERSINGGUNG = INSOMNIA (susah tidur)..

* Sering mengalami KEBINGUNGAN = GANGGUAN BAHAGIAN BAWAH TULANG BELAKANG.

contoh la ni sakit2 belakang bagai

 * Sering membiarkan diri kita merasa TAKUT yang BERLEBIHAN = mudah terkena penyakit GINJAL..

* NEGATIVE THINKING = mudah terkena DYSPEPSIA (penyakit sukar mencerna)


* Mudah EMOSI & cenderung PEMARAH = penyakit HEPATITIS


* Sering merasa APATIS (tidak pernah peduli) terhadap lingkungan = berpotensi mengalami PENURUNAN KEKEBALAN TUBUH

* Sering merasa KESEPIAN = DEMENSIA SENELIS (berkurangnya memori dan kontrol fungsi tubuh)

* Sering BERSEDIH & merasa RENDAH DIRI = boleh menghidap penyakit LEUKEMIA (kanser darah putih)

stress yg kite hadapi plak biasenye dtg dr mcm2 aspek.


*** Mari kita selalu BERSYUKUR atas segala perkara yang telah terjadi karena dengαn bersyukur, maka HATI ini menjadi BERGEMBIRA &  menimbulkan TENAGA POSITIF dalam tubuh utk mengusir sebahagian penyakit yang disebutkan di atas.

Aura atau tenaga positif sebenanye memang very powerful.tu pasal kite selalu diingatkan dan digalakkan untuk berfikiran dan berperlakuan positive. Even gaya hidup pun mestila ke arah perubahan yang positif.


Contoh perkara positif mengenai kelakuan dan pemikiran yang baik untuk kita amalkan

Ada sorang kawan aku ni, pernah pesan kat aku, "Ambil la perkara atau point yang positif dari segala apa yang berlaku pada kita walaupun hanya 1%. Even ape yang berlaku tu adalah perkara yang baik atau menguntungkan kepada orang lain dan bukan kite" mulenye aku mmg tak paham langsung. Tapi bile die bagi contoh demi contoh dan menampakkan aku, plus perkara2 yg jadi buat aku berfikir dan aku mule paham. Thank you to him.

Aku ni bukanlah pengamal tegar terapi mcm yg kat atas ni. Tapi aku share sket la ape yg aku tau untuk kebaikan kite bersama. And better amik kelas die (ade kelas tau) or bace sendiri buku die. Adalah lebih baik..

Sekian saje perkongsian saya yang singkat. andai ada tersalah ke ape ke, tolong betulkan ye.. Inshaa Allah kite perbaiki same2 :)

Thank you sudi bace :)



No comments:

Post a Comment

I love to hear from you :D