^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Tuesday, October 21, 2014

What should I do first? T__T

Bismillahirrahmanirrahim

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Hiiiii everybodyyyy!!!! Huhhh betapa lamanye aku tak berblogging. Teruknyeeee... Aku rasa mcm org tak bertanggungjawab pulak bile teringatkan blog aku yang terbiar sampai bersawang nie. 

Haih.. Bukan ape. Aku dah jarang online skang. Kat rumah pun seskejap je (actually, sekejap pun dah bole jadi... Alasan sangat kan)

Aku takde mood n aku takde idea. Andai ikotkan hati aku ni. Baaaaaanyak benda aku nak update. Tu blog aku lagi satu pasal kisah travel aku tu. tak terhapdet. Tergendala jugak tu. Sume pasal aku jarang pegi jenjalan dah skang ni. Outdoor apetah lagi. Bile dah terlalu banyak benda dok fikir nak buat. Hujungnya, satu ape pun aku tak buat. Finally, i will end up dengan mengadap telefon aku je lah. Huuuhhh... Bile sesedar, masa dah banyak terbuang. 

Few weeks aku da plan nak mulakan buat sesuatu. Cuma masa tak kena. So aku decide, dalam minggu ni jugak. ' I should go out and start doing what i want to do'. Haaaa... Bile da keluar, ade lagi satu masalah plak. WHAT SHOULD I DO FIRST??? Where should i go? How do i start? Which is the most important? Which one should I give priority??? Ahahahahaha.... And again, i will end up in the car or at mamak with my handphone and searching unlimited contacts and info as well. Usually it will takes time... Forever!!

Again, masa dah terbuang begitu sahaja..

Aku teringat satu ayat ni..


Surah al-Asr 

Terjemahan die ;


Surah ni pendek je tapi makne die sangat mendalam. Bile aku sedar banyak masa dah terbuang, aku mesti akan teringat surah ni. Spontan aku mesti akan nyanyi nasyid yang dicipta dengan liriknya adalah maksud surah al-Asr ni. Sedih pulak rasa bila banyak masa aku tak gunakan sebaik-baiknya. Aku bukan muda lagi. Dah makin tua. T___T

Bila terfikir pulak yang masa makin suntuk, aku teringat pulak perkara lagi satu ni ;


5 perkara sebelum 5 perkara. Aduuuuiiiii.... lagi la aku terpukul. 

So, bile teringat kan semua menda ni, aku mesti akan berbalik kepada asas. 
'Things to do list' akan terjah kepala otak aku nieh. Hahaahhaha... Dan aku mcm biase akan bertanya balik.

What should i do first? Second? Third? Then? Blurrrr.....

Aku sedar yang aku ada masalah time management. Aku cuba buat organizer. Aku ada organizer book whaaatttt. Always in my handbag. But i dont know how to use it in the right way. Bila aku tengok video video motivasi, baca ayat-ayat motivasi, dengar ceramah yang beri motivasi and watch movies yang very inspiring, aku memang akan semangat - stand up straight and said, " I can do this"

Bila aku naik atas, siap siap. aku tgk bilik aku, aku low motivate balik. Haih... Sebenarnye aku ni bukan la antara golongan yang complicated. But recently aku jadi complicated. Maybe disebabkan beberapa kejadian yang menimpa aku la kan. But i know yang itu semua bukanlah alasan untuk aku tak teruskan ape yang aku da plan n to build up my bright future. I must start from beginning. I must go back to the root or beginning. I will get the rhythm so i wouldn't feel wrong. And it's ok to do it wrong, so i will learn.

Lampu yang pertama berjaya dinyalakan lepas beribu-ribu kali dicuba. Kulit ayam KFC pun kene reject berkali kali sampai akhirnya sekarang atu dunia makan sampai jilat siku. So, kenapa aku takmo terima sedikit kesalahan, kekalahan n kesilapan. Just learn from the mistake ^ ^

So, I will sit and list up balik everything. Inshaa Allah i know that i will come out with something yang bermakna n membanggakan haha :D 

You can do this MD !! Chaiyok!! Chaiyokk!! 
Good Luck for me.. Haha.. I think i need it :D


Terima kasih sudi baca :)

No comments:

Post a Comment

I love to hear from you :D