^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Friday, September 11, 2015

Cafe Review ala~ala 'Restaurant Redemption'

Bismillahirrahmaanirrahim

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

First of all, aku nak gelak jap. Kihkihkihkihkih... Tak tahan bace tajuk entry. Berangan nak jadi Ching dalam rancangan Restaurant Redemption. Sape yg rajin follow channel AFC Astro, tau la kot.

Okay, macam mane boleh terkeluar entry ni adalah sebab aku ni yang poyo heheheh.. Dua hari lepas, aku balik awal malam tu. Entah macam mana, tetiba tangan yg tgh drive ni gatal pulak belok masuk ke area kedai2 kat Taman Melawati nie. Jalan slow-slow, sambil tu mate ni tengok la satu-satu kedai yang ada kat kawasan yang aku ronda tu. Dah nak sampai ke hujung2 deret bangunan rumah kedai tu, ternampak satu cafe nie. Hurm, kalau tak silap aku cafe ni dah ade dalam few months jugak kot. tapi aku memang perasan yg cafe tu selalu tak ada orang, tak tau la kan sbb aku mmg bukan riki line, aku pg pepusing je pun. Then terjumpa.

Aku pun berhenti bebetul depan cafe tu. lame gak aku dok lam kete, mase tu la ade org kol hehehe. sambil tu aku tgk la keadaan cafe nieh. Hurm takde orang. Aku pk, dah lewat ke? Tgk jam kat fon, baru kul 2015. Ok, ade orang menyapu sampah kat luar kedai. So, aku pepelan keluar dari kereta. It was so obvious that i am going to step into the cafe since there are no other shop open nearby. Takkan aku sesaje pulak park kereta depan cafe die lepas tu keluar 'lalalalala...' kan haha. One of them already walked towards me and opened the glassdoor for me. 'Selamat datang' with smile on his face. Hmm... Okay, what a pleasant feeling looking someone welcomed you with happy face. I came in and walked straight to the chiller besides the drinking bar. 


First impression, hurm. Meja n kerusi yang diorang pakai ni, sekali tgk da tau 2nd hand. But itu bukan isu pun, cuma aku rasa agak dull & kurang ceria. They should add more colors. Sudut kanan dinding cafe tu ada rak buku. Macam macam jenis buku yang disusun. ikut & tak ikut kategori huhu. Jalan ke depan sikit, sebelah kanan tu ada lebih ruang, diletakkan sofa, ada bantal besar kat atas lantai. Aku pun ade ternampak 'Table Games' mcm Saidina, Uno, Sahiba n etc. Jadi, aku baca yang diorang ni nak buat ruang yang santai n lepak sambil main game kat area sofa tu. Aku pandang depan, Ada ruang jugak kat bahagian belakang kedai tu, Rak buku pada dinding. Suasana kat belakang tu aku rasa lebih fresh n ada kelainan. Nampak mcm lebih kepada ruang utk golongan korporat. Yeke? Hahahahah. Sudahla dengan penilaian aku yang tak diiktiraf nieh hehehe. So, sampai la aku kepada chiller yang terletak kat tetengah perut cafe tu. 



Okay, aku terkejut sket la sebab harga makanan die is way far from my expectation. Err... Aku mcm nak lari keluar balik n tgk signboard kedai. Adakah ini Secret Recipe? Ataupun franchise drp memane hotel? Hohoho. Kenape aku cakap mcm ni, sebab harga die pada aku tak munasabah utk cafe yang mcm tu. Yeah, mungkin diorang fikir, diorang high class cafe, but hello.... Ini bukan Mont Kiara ok. Okay la, okay la, tak baik aku berterusan cakap macam ni. Diorang mesti ade reason tersendiri kan bagi harga yang sebegitu.


Aku jalan ke depan sikit, aku ternampak 'Ouh, ade buku menu. Aha, tak sabar nak tgk apa lagi yang diorang ada.' So, aku cari tmpat duduk yg aku rasa selesa. n aku mintak budak pelayan tu bawakkan aku menu. Waaaaaa.... Bertambah terkejut aku bila tgk buku menu die. So this might be one of the reason kedai ni takda orang. Orang terkejut tgk harga dan tak jadi makan? Atau datang sekali dan takmo datang lagi sebab harga tak reasonable? Hurm, belum boleh diputuskan lagi. Memandangkan aku dah makan kat luar dengan bf aku sebelom balik tadi, aku pun putuskan nak makan yang paling murah n simple. Konfius sket dengan menu, but finally aku order Egg Sandwich.


Penantian agak lame jugak la untuk cafe yang ada seorang pelanggan. Erm.. Aku rilek je la sbb mmg tak rushing n tak lapar. Air? Aku mintak air suam je lor haha. Sampai2 je, aku macam hurm.. Okay.. 


Aku tak pelikkan sandwich tu. Tapi aku dok konpius kan kerepek ubi blackpepper tu. Kalau Sandwich hidang ngan Nachos aku penah la tgk. Tapi, it's okay. Memang saja nakkan kelainan kot. Start makan, Hurm Aku tak kutuk makanan tau. Tapi aku rasa aku da tau dah kenape tak ramai org dtg sini. Aku takmo cerita pasal makanan tu. Cukupla kalau aku ckp, mak aku buat lagi best kot hahahahaha :P

So, berakhir sudah penelitian aku untuk cafe ni. Balik tu aku citer ngan mak n ayah aku. Ayah aku pun terkejut. So, kesimpulannye, aku takmo pg lagi dah la cafe tu hehehehe. terima kasih atas pembacaan yang bersungguh dan jujur. 

Psst... Ada gaya Ching dalam Restaurant Redemption tak? Hohohohoho Perasaaaaan sangat.

Thank you sudi bace :)

No comments:

Post a Comment

I love to hear from you :D