^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Saturday, February 26, 2011

Manusia pelik

Haa... pepetang yang bosan nih aku tetibe teringat plak tentang manusia2 pelik yang muncul lam hidup aku....

huhuhu mungkin ade yang penah jumpe yang laaagi pelik dari aku... ye.. i know that nobody's perfect. memasing ade strength and weakness memasing.. tapi pada aku la kan.. selagi ko takde menyusahkan orang lain, aku dengan senang hari dan tangan terbuka, ley jer nak berkawan...

yang menjadi masalah skang nih ngan manusia2 pelik nih, mereka telah/suka/sengaja menyusahkan orang lain.
aku tak kate la ape yang aku nak berkongsi ni seratus peratus tepat. tapi mereka2 nih aku gelarkan 'Manusia Pelik'.
WHYY????? kita kupaskan satu-satu ye.. huhuhuhuhu

mungkin ade banyak lagi kategori mereka nih.. tapi ini yang sepengalaman dan sepengetahuan aku la.

KATEGORI MANUSIA PELIK

1) Putar Alam

-haaa aku tau yang ni ramai sangat penah jumpe. aku pun penah jumpa la beberape spesis derang nih . tapi ade la sorang nih paling ketara keputaran alam dia nih.. haha.. aku bagi contoh kejadian la yang membuatkan aku letakkan die lam kandang kategori nih.

beberapa bulan dahulu :~~

lokasi : kedai mamak dekat PUTRA LRT 'ttuuuuttt'
masa : lepas balik keje
tajuk perbualan : member opis yang mase tu dok pinjam wit opismate sane sini lepas tu lesap..

- kitorang dok lelepak minum kat mamak tu. ade la lam 5-6 orang. Diorang tgh syok mengumpat minah tu.. aku bukan la baik sangat.. kekadang join gak orang mengate2 nih. tapi aku bukan la terlalu ske nak amik tau hal orang.. mmg bengang kalau dengar hal2 macam ni. tapi aku takde la 100% nak salahkan orang tu.. mungkin die ade masalah tersendiri.. but cara die tu tak betulll... die nak lari2 mmg la orang tak ske kan. and nak dijadikan cerita, budak2 nih yang tgh syok mengumpat ni da bosan agaknye tanye la kat aku
name die Z (bukan name sebenar).

Z - "haa... akak plak camane? ade ape2 yang nak cakap pasal perkara yang kitorang sedang bincangkan ni?"

aku - "hmm pade akak, kite tak boleh nak cakap bukan2.. kite tak tau kesusahan orang tu. mmg die salah. dan die menghilangkan diri tu pun salah... patutnye kalau takde duit nak bayar balik bgtau la. jangan kate dah bank in tapi sebenanye tak de duit pun nak bank in... buat orang tertunggu2... tapi tu laa.. akak tak berani nak cakap lelebih... mungkin ini time die susah.. kite esok2 macam mane pun kite tak tau kan.. akak da pernah merasa hidup nak meminjam sane sini.. kol sane sini.. mintak tolong.. sampai pg jual barang yang akak sayang.. setiap orang akan merasa kesusahan... tapi care je yang berbeza.."

yang kelaka tu, lepas aku bagi pendapat tu ade yang syok mengutuk2 tadi pun cakap...

"hmm betul tu kak.. saye pun da penah rase susah macam tu.. telefon sane sini... betul tu.. mase ni mase kite.. "

dalam hati aku... 'haii.. tadi bukan main lagi... yela mungkin die tak sedar kot tadi syok sangat mengutuk..' tapi tidak pade Z.. die ngan muke sombongnye...

Z - "eeee... kalau kite la kak.. takkn bagi peluang.. kite carik orang tu sampai lubang cacing. tak kira.. ko da pinjam, ko kene pulangkan jugak..."

aku malas nak cakap lelebih, kang bertekak plak kat situ kan...

nak dijadikan cerita, Allah tu Maha Adil.... sampai la satu time tu, kitorang da berenti keje kat tempat tu.. aku plan nak berniaga secara online dan si Z ni kunun2nye nak join venture.. nak tolong2.. tapi modal 100% dari aku...
aku pun silap terlalu percayakan orang, aku ikot bulat2 idea die ape sumer lah.. kunun2 sebab die tu berpengalaman. tau mane nak carik barang murah, mane nak carik tapak berniaga... bila aku kate nak register bisnes die tak bagi... haha patut la beriye2 die tak bagi.. rupenye ade agenda lain... aku dapat tau die menipu aku...

adela care die menipu tu.. tak payah la aku citer.. sampai satu tahap, die ni suuusah sangat aku nak kontek. aku mmg tak bajet la die nak buat macam tu... lam hati aku sempat la lagi terpk... 'die ade masalah ke? ayah die sakit ke?mak die masuk hospital ke?' aku tak kisah kalau die terus terang bagi tau die terpakai ke duit tu... ape2 la. janji terus terang.. tapi mmg tak dapat dihubungi.. sudahnye, aku pg carik die kat umah... 1st time aku datang, aku tgk die terketar2 bile nampak aku.. die cube nak buat cool tapi nampak la ko da pucat ok.. cakap pun da berbelit2.. da tak pk da ape yang die cakap dulu2 kat aku.. sebab pada aku la kan.. die ni cakap pakai belasah je ape2 pun.. janji, die terlepas time tu... (ini la yang aku cakap die putar alam)

ok, aku tak marah2 pun .. die kate die da lambat nak pg keje.. nanti die kontek aku..

ok, aku bagi chance... mmg tak kol aku langsung.. sampai menda tu makan mase seminggu lebih. aku datang lagi umah die.. die kate die ade msg aku la... aku ade msg die.. die kate, da tak pakai no tu lagi la.. ape la macam2.. sampai berjanji dengan angkuhnye kat aku and depan kawan2 aku yang die nak bayar lum sum duit aku tu semua

"akak cakap je berape yang akak nak balik.. akak kire la semua ape yang akak nak... tunjuk kat kite, nanti kite bayar kat akak CASH!!"

siap hempas pintu rumah die..
aiikkk.. aku da pelik da.. aku ni datang nak mintak duit aku.. tapi kenape ko yang kene marah2 nih...?
macam aku plak yang berhutang ngan die.. ok, aku pun tunggu2 tapi takde.. patut la along tu bertindak macam2 bukan along yang jahat.. orang yang pinjam tu yang jahat.. da pakai taknak bayar.. siap hilang2 lagi.. haha..

sudahnye aku cakap ape...
' mm takpe la.. mungkin bukan rezeki aku kali ni.. kejadian ni adalah pengalaman yang sangat berguna untuk aku... insya Allah, ade hikmah..'

dengan itu, aku redha.. banyak gak la yang die tipu kalau nak dikira.. tapi aku taknak la kire2 dah.. kang jadi sakit jiwa plak hahaha... XP
dan sekarang, kawan2 kitorang yang same tempat keje dlu pun da taknak bertegur sapa ngan aku kat fesbuk.. tak tau ape plak lagi die da putar.. lantak la.. aku tak terase efek ape2 pun huhu..

erm.. haaa... tu baru yang pertama... yang kedua menyusul nanti

No comments:

Post a Comment

I love to hear from you :D