^_____^

My photo
I would like to share, the precious journey of my life. Hanya sebuah blog personal biasa. Sedikit coretan dan pandangan peribadi. Blog ini bukanlah blog untuk mencari info atau blog ilmiah. I just share my story with love and a big heart :)

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

What's new..?

Wednesday, October 9, 2013

~ My Dreams, My Goals, My Desires ~


Kate orang bijak pandai, kalau kita nak mencapai kejayaan, kite kene ade impian. Semua perkara yang jadi atas muke bumi Allah ni, bermula hanya dengan IMPIAN

Contohnya, telefon, mobile phone, TV, kapal terbang, kereta, kapal laut, and banyak lagi perkara. Tak payah penemuan yang besar tu la. Kite tgk contoh lain. Even yang kite nampak mcm remeh. Contoh botol sos picit yang peniaga beger selalu pakai tu. Pencipta botol picit tu dah kaye raye dah. Padahal tgk botol plastik tu macam simple dan hampeh je kan. Macam macam la menda menda pepelik yang da muncul kat pasaran. Ade yang laku, bertahan la produk tu. Produk yang tak bertahan atau tak brape dapat sambutan, orang tetap buat penambah baikan. Untuk ape? Untuk menunaikan hasrat hati nak tgk impian diorang jade kenyataan. 

So, main point aku kat sini, setiap daripada kita pasti ade impian. Tak kira la impian tu kecik ke, besar ke. Tetap ia sebuah impian. Impian kita, hak kita. Terpulang orang lain nak kata ape. Nak ketawakan ke, nak pertikaikan ke, nak kagum n bangge ke. Yang penting, ape yang kita impikan tu, kita je yang dapat merasa kepuasan die bila kite capai.

Dan bila berimpian ni, it has no limitation. Bermimpilah sesuka hati ikot imaginasi kite, bukan kene bayar pun. Mase kekecik dlu, berangan jadi puteri raja la, superman la, bawak kuda terbang la, jadi angkasawan lawan alien la. Lagi menda pepelik. Takde masalah pun kan. Yang sekarang tak berani nak bermimpi tu, ko dah kenape? Huhuhu... mungkin kerana da tau kan yang dunia ni bukan selalu indah. 

Itu sebabnye la Impian kite tu, kite kene tuka jadi MATLAMAT. Kalau tak, sampai bile2 la kite bermimpi je kan. Tapi, diingatkan, matlamat ni mesti la menda yang logik. Mestilah JELAS, n prakrikal la nak capai. 

Ape pun, aku pernah dengar satu orang yang berjaya dalam perniagaan die cakap. IMPIAN ni adalah satu perkara yang sangat jijik, busuk, menyakitkan, kotor, kejam. Aku dah pelik da memula. Abeh tu, salah ke kalau ade impian? Tapi bila die jelaskan kenape die cakap gitu, barula aku faham. 

Rupa-rupanya perjalanan n liku yang kite akan lalui demi nak capa impian itula yang dianggap kejam, jijik, kotor. Memang la, kite selalu tgk org yang dah berjaya tu mase die dah pun berjaya. ade kite fikir ke di sebalik kejayaan die tu, ape yang die lalui. tu sebab ade pepatah cakap "Bukan senang nak senang" n ade satu quote berbahasa Inggeris yang kate die, "Every successful people has painful story behind them"

Itulah maksudnye. Dan memnag tak dinafikan, betul lah kate orang orang berjaya. Itulah rempah ratus nak jadi orang berjaya.

I'm the one of million people who has dreams of successful life for future. No matter how to get it, no matter how to reach it, and no matter how or where it will bring me, i'll still dream about it. And these all are what i thought.

Come, i want to share my Vision with all of you here ---> ~ My Dream Board ~

Thank you sudi bace :)



No comments:

Post a Comment

I love to hear from you :D